Internationaal10 sep '22 13:30

Hongkongers krijgen celstraffen voor opruiing met kinderboeken

Auteur: ANP

Vijf Hongkongers zijn tot negentien maanden celstraf veroordeeld voor een reeks kinderboeken waarin prodemocratische activisten zijn afgebeeld als schapen die hun dorp beschermen tegen wolven. Een rechtbank acht het vijftal schuldig aan opruiing.

Activists protest in front of the Chinese consulate in Los Angeles, California on June 4, 2022, marking the 33rd anniversary of the Tiananmen Square massacre.  Frederic J. BROWN / AFP
Activists protest in front of the Chinese consulate in Los Angeles, California on June 4, 2022, marking the 33rd anniversary of the Tiananmen Square massacre. Frederic J. BROWN / AFP (ANP / AFP)

De boeken werden in 2020 en 2021 uitgegeven door een inmiddels non-actieve bond van logopedisten in Hongkong. De beklaagden (26 tot en met 29 jaar) waren lid van deze organisatie. De twee mannen en drie vrouwen zitten al ruim een jaar vast. Een van hun advocaten schat dat ze mogelijk binnen een maand kunnen worden vrijgelaten, als ze hun minimale straf hebben uitgezeten.

Systematische onrechtvaardigheid

De logopedisten zeggen de boeken te hebben gemaakt om 'de geschiedenis vanuit het perspectief van het volk' te tonen en om kinderen te helpen de systemische onrechtvaardigheid in de samenleving te begrijpen. De rechter berispte hen voor het 'hersenspoelen' van kinderen en het zaaien van een 'zaadje van instabiliteit' in de stad en in heel China.

De logopedisten zijn veroordeeld aan de hand van een koloniale wet tegen opruiing. Deze wet wordt door mensenrechtenactivisten gezien als een middel van onderdrukking. De wet is samen met de in 2020 ingevoerde veiligheidswet gebruikt om de prodemocratische beweging in Hongkong de kop in te drukken. Die beweging ontstond in 2019, toen het Hongkongse bestuur probeerde uitlevering aan China mogelijk te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen