Internationaal10 sep '22 14:00Aangepast op 26 sep '22 12:33

Zuid-Korea wil met Noord-Korea om de tafel om familiereünies

Auteur: Remy Kock

Zuid-Korea heeft een vergadering met Noord-Korea voorgesteld om te discussiëren over het lot van duizenden families die door de Koreaanse oorlog uit elkaar zijn gerukt.

Kwon Young-se
Kwon Young-se (EPA)

Unificatieminister Kwon Young-se heeft de uitnodiging tot een dialoog op de avond voorafgaand aan Chuseok (een van de belangrijkste Koreaanse feestdagen aan beide kanten van de grens, red.) aan Noord-Korea overgebracht, waarbij hij de scheiding van families een 'pijnlijke realiteit' noemde.

Lees ook | Noord-Korea boos op Pelosi na bezoek aan gedemilitariseerde zone

Seoul is bereid om de voorkeuren van Pyongyang met betrekking tot de datum, de plek, de agenda en de manier waarop er gepraat wordt te overwegen. 'We hopen dat er zo snel mogelijk een gesprek plaats zal vinden om te discussiëren over humanitaire onderwerpen, waaronder de onvrijwillig gescheiden families', zei Kwon.

1953

In 1953 kwam de Koreaanse oorlog officieel tot een eind, waarna er naast een gedemilitariseerde zone ook een ondoordringbare grens werd opgeworpen. Dit zorgde voor een directe scheiding van families en familieleden, waarbij zelfs een simpel bezoek aan een moeder, broer of vader niet meer mogelijk was. Bijna 70 jaar later hebben velen nog altijd geen idee hoe het met hun families gaat, en of ze überhaupt nog in leven zijn.

De overheden van beide Korea's hebben incidenteel reünies toegestaan - de laatste vond plaats in 2018 in Noord-Korea - maar de meeste families blijven in het ongewisse over het lot van hun familieleden. Voorts is het onduidelijk of Noord-Korea, dat eerder al een voorstel over steun in ruil voor denuclearisatie afwees, in wil gaan op dít voorstel. Lim Eul-chul, een professor aan het Institute for Far Eastern Studies van de Kyungnam University, heeft weinig hoop: 'Voor reünies is een substantieel niveau aan wederzijds vertrouwen nodig', zei hij tegen Reuters.

Lees ook | Noord-Korea gaat mogelijk testen met onderzeeër-raketten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen