Internationaal11 sep '22 10:31

Ingewijden verwachten snel doorbraak over benoeming ESM-directeur

Auteur: ANP

Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe zal volgens ingewijden binnen enkele dagen de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) per videoconferentie bijeenroepen om een nieuwe directeur te benoemen voor het permanente EU-noodfonds ESM, het Europees Stabiliteitsmechanisme.

Menno Snel wás kandidaat, maar trok zich terug.
Menno Snel wás kandidaat, maar trok zich terug. (Laurens van Putten/Hollandse Hoogte)

Na maandenlange onderhandelingen konden de negentien ministers het dit weekend in Praag weer niet eens worden over het aanwijzen van een van de twee overgebleven kandidaten, maar volgens welingelichte EU-bronnen is een doorbraak in zicht.

Lees ook | Renteverhoging ECB aanstaande: 'Wel enorm laat'

De Eurogroepministers zijn samen aandeelhouder van het ESM en vormen de raad van gouverneurs. Zij moeten een opvolger voor de Duitser Klaus Regling benoemen. De tijd dringt omdat diens mandaat op 7 oktober afloopt. De hoeveelheid aandelen van een euroland in het ESM-fonds bepaalt het gewicht van zijn stem. Voor de directeurspost is een meerderheid van 80 procent nodig.

Menno Snel

Er waren aanvankelijk vier kandidaten voor de Europese topbaan, onder wie oud-staatssecretaris Menno Snel. Hij trok zich in mei terug. In juli trad ook de Italiaanse kandidaat terug en bleven de Luxemburgse oud-minister van Financiën Pierre Gramegna en de Portugese oud-minister João Leão over. Maar omdat beiden ongeveer evenveel steun krijgen is een patstelling ontstaan.

Lees ook | Dreigen we een tweede eurocrisis in te gaan?

Volgens betrokkenen is Donohoe in onderhandeling met Portugal, Luxemburg en de lidstaten die door hun stemgewicht een grote rol spelen in de beoogde benoeming om 'de puzzel te kunnen leggen'.

Hulp in zwaar weer

Het ESM kan met gunstige leningen eurolanden in zwaar weer te hulp schieten, zoals het eerder deed om Griekenland financieel overeind te houden. In de toekomst kan het fonds ook worden ingezet bij de herstructurering en afwikkeling van faillissementen van probleembanken. Minister Sigrid Kaag vindt de opvolging van Regling dan ook 'ontzettend belangrijk', zei ze eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen