Internationaal12 sep '22 14:31Aangepast op 14 sep '22 13:01

Russische steden eisen aftreden Poetin

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Gemeentelijke afgevaardigden van zeventien districten van Moskou en Sint-Petersburg hebben een openbare verklaring ondertekend waarin ze eisen dat de Russische president Vladimir Poetin aftreedt. Dat meldt The Insider, een vanuit Letland opererende Russische onderzoekspublicatie die sinds juli verboden is in Rusland.

'Wij, de gemeentelijke afgevaardigden van Rusland, zijn van mening dat de acties van president Poetin de toekomst van Rusland en zijn burgers schaden. We eisen dat Vladimir Poetin wordt ontslagen uit de functie van president van de Russische Federatie', staat onder meer in de verklaring van de lokale politici, die gezamenlijk de districten vertegenwoordigen van enkele miljoenen Russen.

Lees ook | Oekraïne boekt steeds meer vooruitgang: 'Grote klap voor moraal van de Russen'

Ksenia Torstrem

De verklaring werd gepubliceerd door een afgevaardigde uit Sint-Petersburg, Ksenia Torstrem. 'Het is door de repressie moeilijk om je publiekelijk uit te spreken. (...) Maar het is afgevaardigden nog niet verboden om een ​​mening te hebben', zei Torstrem in een gesprek met The Insider. 'En het is ook niet verboden om voor het aftreden van de president te spreken. Hij is geen monarch en krijgt een salaris van onze belastingen.'

Lees ook | Russiche economie zakt in elkaar

Image
(ANP / Associated Press / TASS News Agency Host Pool )

Torstrem en haar collega's benadrukken dat ze handelen in het belang van de mensen die ze vertegenwoordigen. 'We zien dat de mensen niet tevreden zijn', zei Torstrem. 'En ons volk is de bron van macht volgens de grondwet. Persoonlijk begrijp ik de motieven van de acties (in Oekraïne) van Vladimir Poetin niet. Ik denk dat je niet zolang aan de macht kunt zijn.

Lees ook | Oekraïense opmars lijkt kantelpunt

De afgevaardigden uit Moskou en Sint-Petersburg willen dat het Russische parlement, de Doema, Poetin beschuldigt van 'verraad' vanwege de oorlog in Oekraïne. Volgens de ondertekenaars van de verklaring vallen de acties van Poetin onder artikel 93 van de Russische grondwet. Dat artikel bepaalt dat een president uit zijn of haar ambt kan worden gezet als de Doema hem of haar schuldig acht aan verraad of andere ernstige misdrijven.

Boete

De Britse krant The Telegraph bericht dat de ondertekenaars van de verklaring inmiddels een boete hebben ontvangen, zonder de hoogte daarvan te vermelden.

Volg hier de laatste ontwikkelingen over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen