Internationaal13 sep '22 09:18Aangepast op 14 sep '22 13:46

Scholz onder druk om wapenleveranties Oekraïne

Auteur: Mark van Harreveld

Het onverwacht succesvolle tegenoffensief van het Oekraïense leger doet het debat over de levering van zware wapens weer oplaaien in Duitsland. Met meer Duitse tanks aan het front zou het Russische leger sneller kunnen worden teruggedrongen en de oorlog worden verkort. Ook vanuit de Verenigde Staten wordt aangedrongen op meer inbreng van de Duitse regering. Bondskanselier Scholz is om verschillende redenen echter terughoudend met het leveren van zware aanvalswapens.

Leopard 2A6 van de Bundeswehr,
Leopard 2A6 van de Bundeswehr, (ANP / ANP / Vincent Jannink)

Meer weten over Europese Defensie? Beluister de shortcast Europa in Crisis | Defensie

'Scholz komt desondanks voorlopig niet in actie', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille die erbij aantekent dat de frustratie binnen de Duitse regering toeneemt. 'Zijn eigen sociaaldemocratische partij staat achter Scholz, maar voor de rest zijn alle overige Duitse partijen de mening toegedaan dat Scholz meer moet doen en dat Duitsland zelfstandig beslissingen moet nemen. Dat er te weinig gekeken wordt naar het belang van Oekraïne in relatie tot de veiligheid van Duitsland zelf.'

Lees ook | Duitse bondskanselier belooft meer wapens voor Oekraïne

Gespleten coalitie

Zo zeggen de Groenen dat iedereen weet dat er meer mogelijk is en dat Duitsland niet moeilijk moet doen, maar volmondig Oekraïne moet helpen om zoveel mogelijk eigen territorium terug te winnen vóór aanvang van de winter. De FDP op zijn beurt wil dat er onmiddellijk gevechtstanks geleverd gaan worden, vooral de Marder, de infanteriegevechtsvoertuigen en de Leopard II. Niet alleen de defensiewoordvoerder van de liberalen, ook de minister van Financiën en FDP-leider Christian Lindner twitterden dat er elke dag gekeken moet worden wat er gedaan kan worden en dat Duitsland niet moet wachten tot over twee maanden de NAVO bijeenkomt.

Lees ook | Zelenski: Duizenden vierkante kilometers heroverd op Rusland

Kernwapens

'Scholz is terughoudend. Zijn grote angst is dat het escaleert als Duitsland zware wapens gaat leveren, bijvoorbeeld de inzet van kernwapens. Scholz heeft altijd gezegd dat in overleg met de andere NAVO-landen te willen doen.' Niet alleen dat, maar ook binnen zijn SPD zijn er behoorlijk wat mensen uit het oude netwerk van oud-kanselier en Poetin-vriend Schröder die Scholz onder druk zetten en hem adviseren de deur met Rusland niet voorgoed dicht te gooien. het lijntje naar Poetin openhouden, luidt hun devies.

Scholz probeert op zijn beurt de VS onder druk te zetten het initiatief te nemen met de levering van zware wapens zodat Duitsland kan volgen. Scholz wordt dan ook niet moe de Amerikanen erop te wijzen dat Duitsland op papier een grote krijgsmacht heeft, maar dat de Duitse operationele voorraden beperkt zijn.

Volg in ons liveblog de jongste gebeurtenissen in Oekraïne en Rusland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen