Internationaal13 sep '22 10:01Aangepast op 14 sep '22 12:49

Zelenski: Duizenden vierkante kilometers heroverd op Rusland

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense president Zelenski stelt dat zijn leger meer dan 6.000 vierkante kilometers grond heeft heroverd op Rusland. In een nachtelijke toespraak liet hij weten dat veel mensen in de gebieden nu wel in het donker zitten, omdat Rusland de energie-infrastructuur heeft aangevallen.

Oekraïne wist in de afgelopen dagen vliegensvlug gebieden in het oosten en zuiden te heroveren. Vooral in de regio rondom Charkov wist het Oekraïense leger een grote slag te slaan. 'Wat mij opvalt is dat Oekraïne telkens een lager oppervlakte stelt te hebben heroverd. Het instituut naar oorlogsstudies, een gerenommeerde denktank, heeft het zelfs over 9.000 vierkante kilometers', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

De Oekraïense president Zelenski stelt dat zijn leger meer dan 6.000 vierkante kilometers grond heeft heroverd op Rusland.
De Oekraïense president Zelenski stelt dat zijn leger meer dan 6.000 vierkante kilometers grond heeft heroverd op Rusland. (ANP / Zuma Press)

'Het oppervlak dat Oekraïne zegt te hebben heroverd staat gelijk aan de provincies Utrecht en Gelderland bij elkaar. (...). Het is leuk om die oppervlaktes bij te houden, en het geeft Oekraïne natuurlijk een boost, maar je moet benadrukken dat er voor hen een lange weg te gaan is. Al is er nu wel een weg geopend', denkt Hahn.

Lees ook | Scholz onder druk om wapenleveranties Oekraïne

Russen laten intacte tanks achter

De haast van de Russen om te vertrekken in Oost-Oekraïne was zelfs zo groot dat er compleet intacte tanks werden achtergelaten. Een 'ongekende' situatie, zo schetst Hahn. 'Het is vrij bijzonder dat de Russen ook niks onklaar hebben gemaakt. De Oekraïners hebben daardoor al westerse wapens, maar nu ook heleboel Russische wapens.'

Hoe het offensief verder loopt is nog maar de vraag, benadrukt Hahn. 'Wat we van analisten horen is dat de Oekraïners nog een eind verder kunnen komen, met behulp van het Russische materieel.'

Volg de jongste ontwikkelingen in Oekraïne op de voet in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen