Internationaal13 sep '22 11:16Aangepast op 14 sep '22 12:42

Armenië en Azerbeidzjan weer slaags: tientallen doden

Auteur: Mark van Harreveld

Schermutselingen aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan hebben aan zeker 49 Armeense militairen het leven gekost. Dat zegt de Armeense premier Nikol Pasjinjan in het parlement. Volgens de premier kan het aantal gesneuvelden nog stijgen. Ook Azerbeidzjan meldde doden bij de nieuwe vijandelijkheden die gisterennacht uitbraken.

Het Azerbeidzjaanse leger in Lachin. Bij schermutselingen aan de grens met Armenië kwamen 49 militairen om het leven.
Het Azerbeidzjaanse leger in Lachin. Bij schermutselingen aan de grens met Armenië kwamen 49 militairen om het leven. (ANP / Anadolu Agency / Resul Rehimov )

Volgens het Armeense ministerie van Defensie uren Papikyan beschoot Azerbeidzjan militaire en burgerdoelen in Armenië en probeerde het Armenië binnen te vallen. In een verklaring zei het Armeense ministerie van Defensie dat Azerbeidzjan om 00.05 uur 'intensieve beschietingen' uitvoerde op Armeense militaire posities in de richting van de steden Goris, Sok en Jermuk. Azerbeidzjaanse troepen gebruikten drones, evenals 'artillerie en zwaar kaliber vuurwapens', aldus het rapport. 'De strijdkrachten van Armenië hebben een evenredige reactie gelanceerd,' voegde het eraan toe.

Lees ook | Ministers naar Moskou voor vredesbesprekingen Nagorno-Karabach

De Azerbeidzjaanse versie van de gebeurtenissen verschilt natuurlijk ietwat van die van de Armenen. Volgens Bakoe reageerden de eigen troepen op Armeense provocaties, waarbij posities van het leger in Azerbeidzjan onder vuur kwamen te liggen. Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan beschuldigde Armenië van 'grootschalige subversieve acties' in de buurt van de districten Dashkesan, Kelbajar en Lachin aan de grens, en voegde eraan toe dat zijn legerposities 'onder vuur kwamen te liggen, onder meer van loopgraafmortieren'.

Lees ook | Armenië en Azerbeidzjan bevechten elkaar weer

'Er zijn verliezen geleden onder militairen,' zei Bakoe, zonder cijfers te noemen. Volgens Azerbeidzjaanse media hadden de twee landen gisteren vroeg een staakt-het-vuren afgesproken om de vijandelijkheden te stoppen, maar viel dat enkele minuten later uiteen.

Erfvijanden

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie in 1989 botert het niet tussen Azerbeidzjan en Armenië. Beide landen voerden in de jaren '90 en in 2020 oorlog over de betwiste enclave Nagorno-Karabach. Het laatste conflict duurde zes weken en kostte meer dan 6500 mensen het leven. Azerbeidzjan herkreeg toen de controle over een groot deel van Nagorno-Karabach. Tot die tijd stond het gebied onder controle van etnisch Armeense bewoners, met steun van Armenië.

Enter Rusland

Intussen hebben Armenië en Rusland afgesproken samen de situatie langs de grens te stabiliseren. De Armeense minister van Defensie zei dat hij met zijn Russische ambtgenoot Sergei Shoigu heeft gesproken en dat zij beiden 'zijn overeengekomen de nodige stappen te ondernemen om de situatie te stabiliseren'. Rusland is een belangrijke speler in de regio en een bondgenoot van Armenië via de door Moskou geleide Organisatie voor het Verdrag inzake Collectieve Veiligheid.

Lees ook | 'Explosieve situatie in Kaukasus'

Enter Turkije

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zei dat Armenië de provocaties moet staken en zich in plaats daarvan moet richten op vredesonderhandelingen en samenwerking met Azerbeidzjan. Turkije onderhoudt niet alleen warme banden met Azerbeidzjan, maar heeft een historisch moeilijke relatie met de Armenen. Ook Turkije beschouwt de Kaukasus in toenemende mate als een gebied binnen de Turkse invloedssfeer. Waarmee Ankara een directe concurrent van Moskou is.

Ondertussen zeiden de Verenigde Staten zeer bezorgd te zijn over de berichten over de vijandelijkheden. 'Zoals we al lang duidelijk hebben gemaakt, is er geen militaire oplossing voor het conflict', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. 'Wij dringen erop aan dat er onmiddellijk een einde komt aan alle militaire vijandelijkheden.'

Lees ook | Turkije bemoeit zich steeds meer met Kaukasusconflict


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen