Internationaal14 sep '22 07:21Aangepast op 15 sep '22 14:39

EU dreigt met zware sancties Hongarije: 'Gaat om tientallen miljarden'

Auteur: BNR Webredactie

Voor Hongarije is het een belangrijke dag in het Europees Parlement. Daar wordt gedebatteerd over mogelijke sancties tegen de EU-lidstaat, vanwege het risico dat Hongarije 'Europese waarden' zou schenden. Door dat risico startte de EU in 2018 een Artikel 7-procedure.

Die procedure kan ertoe leiden dat Hongarije het stemrecht verliest binnen de EU. 'Er komt verder druk op de ketel', zegt Hongarije-correspondent Stefan Bos. Die druk komt door het debat over die procedure. De bedoeling is dat de parlementariërs een gezamenlijk verslag gaan maken over de misstanden in Hongarije. 'In dat verslag staat onder andere dat Hongarije niet langer als een volledige democratie kan worden beschouwd. Dan hebben we het gewoon over een EU-lidstaat.'

De Hongaarse leider Viktor Orban.
De Hongaarse leider Viktor Orban. (ANP / AFP)

De verwachting is dat het parlement in zal stemmen met die uitspraak en het verslag, zegt Bos. 'In die verklaring zal ook bezorgdheid worden uitgesproken over de 'opzettelijke en systematische inspanning' van Hongarije om het verslag tegen te werken.' Dat heeft mede te maken met de manipulatietactieken van Hongarije bij onder andere de sancties tegen Rusland. Hongarije werkte actief tegen het steeds verder opvoeren van die sancties, om zo het Brusselse vizier te ontwijken.

Lees ook | Hongarije doet laatste poging om EU-subsidies te redden

'Heel veel Europarlementariërs zijn geërgerd door de passiviteit van de Europese Commissie. Ze vinden dat het heel lang duurt tot er hardere maatregelen worden genomen tegen Hongarije', meent Bos. Als er nu toch hardere sancties worden ingevoerd, gaat dat vooral een economische last zijn voor Hongarije, verwacht Bos.

Geld voor vervoer en milieu

'Er gaat dan heel veel geld worden ingehouden. In een uitgelekte brief van een Eurocommissaris staat dat er nu al gedacht wordt aan het inhouden van 8,8 miljard euro aan EU-subsidies. Dat geld zou onder andere worden uitgegeven aan vervoer, milieu en ook aan het ontwikkelen van nederzettingen. Dat is lastig voor de Hongaarse leider Orban, want zijn kiezers wonen vooral in die nederzettingen.'

Lees ook | EU beschouwt Hongarije als ondemocratisch, dreigt met miljardensancties

Mogelijk blijft het niet alleen bij die 8,8 miljard euro, zegt Bos. 'Uiteindelijk gaat het om tientallen miljarden.' Het Europarlement voert woensdag het debat over Hongarije. Donderdag zal er vervolgens gestemd worden over de verklaring.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen