Internationaal14 sep '22 09:52Aangepast op 14 sep '22 13:01

Von der Leyen: Sancties tegen Rusland blijven, Poetin zal falen

Auteur: BNR Webredactie

De sancties die de EU heeft ingevoerd tegen Rusland 'zullen blijven'. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In haar jaarlijkse toespraak voor de EU liet ze weten dat de Europese steun voor Oekraïne 'onwrikbaar' is.

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen betuigde tijdens haar jaarlijkse toespraak aan het Europees parlement dat de steun van de EU aan Oekraïne 'onwrikbaar' is.
Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen betuigde tijdens haar jaarlijkse toespraak aan het Europees parlement dat de steun van de EU aan Oekraïne 'onwrikbaar' is. (ANP / AFP)

Von der Leyen zegt in de speech dat het nu tijd is om de oorlog in Oekraïne op te lossen en niet om 'te verzoenen' met Rusland. Oekraïne heeft daarnaast al meermaals aangegeven zich bij de EU te willen voegen. Het land is inmiddels kandidaat-lid, maar kan voorlopig nog geen EU-lidmaatschap verwachten. Wel wil de commissievoorzitter kijken of het land in oorlog een 'naadloze toegang' kan krijgen tot de Europese interne markt.

Von der Leyen zal vandaag ook een bezoek brengen aan de Oekraïense president Zelenski in Kiev. Daar zal ze dan onder andere meegeven dat de EU 100 miljoen euro ter beschikking stelt om scholen op te bouwen in Oekraïne.

'Poetin zal falen'

Ondanks dat de sancties op Rusland er mede voor zorgen dat de energieprijzen stijgen, is Von der Leyen niet van plan om de sancties te verlichten. Integendeel: 'De sancties zullen blijven', zei de commissievoorzitter vastberaden. 'Poetin zal falen en Europa zal zegevieren', stelde ze vervolgens.

Lees ook | 'Opmars Oekraïne was niet mogelijk zonder westerse wapens'

De EU-leider meent dan ook dat de sancties Rusland meer schaden dan Europa. 'De Russische financiële dienstverlening zit aan het infuus en duizenden internationale bedrijven hebben het land verlaten. Ondertussen moeten de Russische militairen chips halen uit vaatwassers en koelkasten om militair materiaal te repareren, omdat ze tekorten hebben aan halffabricaten.'

Meer weten over Energiezekerheid? Beluister hier de shortcast Europa in Crisis - Energie

Meer weten over de Europese Defensie? Beluister hier de shortcast Europa in Crisis - Defensie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen