Internationaal14 sep '22 14:15Aangepast op 16 sep '22 09:26

Tadzjikistan en Kirgizië weer slaags

Auteur: Mark van Harreveld

Grenswachten van de Centraal-Aziatische republieken Kirgizië en Tadzjikistan met elkaar slaags geraakt. Dat meldt het persbureau RIA Novosti. Bij de beschietingen over en weer zouden doden en gewonden zijn gevallen. Beide landen beschuldigen elkaar ervan de vijandelijkheden te zijn begonnen. In juni hadden beide landen het ook al met elkaar aan de stok.

Een Kirgizische militair nabij het Golovnoi-waterdistributiepunt
Een Kirgizische militair nabij het Golovnoi-waterdistributiepunt (ANP / EPA / Igor Kovalenko)

In een verklaring beschuldigen de Tadzjieken de Kirgizische grenswachten ervan zonder aanleiding met vuurwapens en mortieren het vuur op hun voorpost te hebben geopend, waarbij een grenswachter werd gedood en twee andere gewond raakten. Beide landen delen een 1000 kilometer lange grens waarvan meer dan een derde nog steeds wordt betwist.

Lees ook | China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde

Slechte timing

Rusland heeft zijn Centraal-Aziatische bondgenoten opgeroepen dringend maatregelen te nemen om de situatie aan de grens tussen de twee landen weer onder controle te krijgen, schrijft RIA Novosti. Zowel Kirgizië als Tadzjikistan is een bondgenoot van Rusland en herbergt Russische militaire bases. De schietpartij vindt plaats aan de vooravond van een bijeenkomst van een top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie in Oezbekistan waar ook de Kirgizische en Tadzjiekse leiders hun opwachting zullen maken, net als de Russische president Vladimir Poetin, de Chinese leider Xi Jinping en een aantal andere staatshoofden.

Lees ook | De ontmoeting tussen Poetin en Xi is om verschillende redenen belangrijk

Aan de top nemen 15 leiders uit alle acht SCO-lidstaten deel: China, India, Kazachstan, Kirgizië, Pakistan, Rusland, Tadzjikistan en Oezbekistan; drie waarnemende landen - Belarus, Iran en Mongolië; en drie landen die een dialoogpartner zijn - Armenië, Azerbeidzjan, Turkije en Turkmenistan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen