Internationaal13 sep '22 12:36Aangepast op 21 dec '22 13:20

China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde

Auteur: Mark van Harreveld

China is bereid om met Rusland samen te werken om de wereldorde 'in een meer rechtvaardige en redelijke richting te leiden'. Dat heeft de Chinese topdiplomaat en lid van het Politbureau Yang Jiechi gezegd tegen de Russische ambassadeur Andrej Denisov. Volgens Jiechi is de relatie tussen China en Rusland 'altijd op het goede spoor geweest', en steunen beide partijen 'elkaar krachtig in kwesties die betrekking hebben op hun kernbelangen'.

Yang Jiechi tijdens de top in Anchorage, Alaska in 2021.
Yang Jiechi tijdens de top in Anchorage, Alaska in 2021. (ANP / Associated Press / Frederic J. Brown)

Lees ook | Tientallen wetgevers eisen sancties tegen China

'De Chinese kant is bereid om met de Russische kant samen te werken om de strategische samenwerking tussen de twee landen op hoog niveau voortdurend uit te voeren, de gemeenschappelijke belangen te beschermen en de ontwikkeling van de internationale orde in een meer rechtvaardige en redelijke richting te bevorderen,' zei Yang volgens een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Denisov hebben de betrekkingen tussen beide landen positieve resultaten opgeleverd.

Lees ook | Tadzjikistan en Kirgizië weer slaags

Xi ontmoet Poetin

Deze week gaat Yangs baas, president Xi Jinping, naar Kazachstan en Oezbekistan. Het zal Xi's eerste buitenlandse reis zijn sinds het begin van de pandemie twee jaar geleden. Donderdag en vrijdag vindt in Oezbekistan de top van de Sjanghai Samenwerkingsorganisatie plaats. Xi zal daar zijn Russische ambtsgenoot Poetin persoonlijk ontmoeten. Het zal de eerste keer zijn sinds beide staatshoofden elkaar spraken tijdens de Spelen in Beijing, vlak voor de Russische invasie in Oekraïne in februari.

Ongemakkelijk

China bevindt zich sinds die invasie in een wat ongemakkelijke positie en probeert zich neutraal op te stellen ondanks Xi's verklaring dat hij een 'grenzeloos' partnerschap met Poetin had. En hoewel Beijing de oorlog niet expliciet heeft bekritiseerd, hebben de Chinese leiders tot op heden sanctieverlichting of militaire leveringen aan de noorderbuur vermeden. Niet alleen is Oekraïne een belangrijke handelspartner van Beijing, China waakt ervoor zijn handelsbelangen met Europa op het spel te zetten door de door het Westen opgelegde sancties te negeren.

Lees ook | Poetin ontvouwt mondiale agenda op Eastern Economic Forum

China vult Russisch vacuüm

Nochtans was de Chinese export van auto's, televisies en smartphones naar Rusland een welkom substituut toen buitenlandse merken wegtrokken. In het tweede kwartaal was 81 procent van de Russische invoer van nieuwe auto's uit China afkomstig en was Xiaomi Corp de best verkopende smartphonemaker in Rusland.

De ontmoeting tussen Xi en Poetin vormt het voorlopige sluitstuk van noeste diplomatieke activiteit tussen Peking en Moskou in de afgelopen weken. Zo namen China en India deel aan grootschalige militaire oefeningen in het Verre Oosten van Rusland, terwijl de nummer 3 van Beijing, Li Zhanshu, vorige week persoonlijk sprak op het zevende Oostelijke Economische Forum in Vladivostok.

Lees ook | Poetin haalt uit: 'onmogelijk om Rusland te isoleren'

Lees ook | 'Rusland groeit militair gezien naar China toe'

Wie is Yang Jiechi?

Yang Jiechi is geen kleine jongen en aan zijn woorden mag het nodige gewicht worden toegekend. Yang kan bogen op een lange carrière binnen de Chinese regering en de partij. Zo was hij tussen 2001 en 2005 ambassadeur in Washington, tussen 2007 en 2013 minister van Buitenlandse Zaken en secretaris-generaal van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken. Dat is de hoogste diplomatieke functie na die van secretaris-generaal van de Communistische Partij, het ambt dat president Xi Jinping nu bekleedt.

Yang wordt niet alleen gezien als de architect van het Chinese buitenlandbeleid, hij is sinds 2017 ook een invloedrijk lid van het Politbureau. In maart 2021 stond Yang aan het hoofd van de Chinese delegatie op de strategische Sino-Amerikaanse top in Alaska. Daar deed Yang een aantal controversiële uitspraken over het Amerikaanse buitenlandbeleid. De Amerikanen vonden zijn uitspraken ondiplomatiek, in China kon Yang echter op veel bijval rekenen.

Lees ook | De ontmoeting tussen Poetin en Xi is om verschillende redenen belangrijk

Lees ook | China en India roepen op tot vredesonderhandelingen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen