Internationaal13 sep '22 13:48Aangepast op 14 sep '22 12:22

China spreekt strategische varkensvleesreserve aan

Auteur: Mark van Harreveld

De Chinese autoriteiten hebben voor het eerst dit jaar de nationale vleesreserves aangesproken om het aanbod van varkensvlees voor de feestdagen veilig te stellen. De prijs van Chinees varkensvlees steeg in augustus naar een nieuw record met gemiddeld 22,5 procent ten opzichte van vorig jaar. China is 's werelds grootste consument van varkensvlees en Beijing houdt een bevroren 'reservevoorraad' aan als onderdeel van een vitaal stabilisatiebeleid.

Ook wil China voorkomen dat de inflatie verder aangejaagd wordt door de stijgende prijzen van varkensvlees.
Ook wil China voorkomen dat de inflatie verder aangejaagd wordt door de stijgende prijzen van varkensvlees. (ANP / SIPA USA)

So far, so good, maar deze stijging volgde op de hoogste maandelijkse stijging van 25,6 procent in juli. Vandaar de interventie. Vóór China's komende nationale feestdag op 1 oktober zeiden de autoriteiten dat ze voor het eerst dit jaar een deel van de reserves vrijgaven.

Lees ook | Wereldeconomie in slop door China

Indicatief

Het basisvlees geldt voor economen als een heel belangrijk item in het 'voedselmandje' dat wordt gebruikt om de consumentenprijsindex van de natie te bepalen, de overheidsreserve wordt aangehouden om het aanbod en de prijsstabiliteit te garanderen. Beijing ziet betaalbaarheid en beschikbaarheid van varkensvlees als belangrijke voorwaarden voor stabiliteit en om binnenlandse onrust te voorkomen.

Ook wil China voorkomen dat de inflatie verder aangejaagd wordt door de stijgende prijzen van varkensvlees. Voorspeld werd dat de gestegen consumentenprijzen in het derde en vierde kwartaal boven de drie procent zou uitkomen (de doelstelling van de Chinese nationale bank) wanneer de vleesprijzen de pan uit zouden rijzen.

Lees ook | Chinese inflatie hoger door gestegen prijzen varkensvlees

De huidige stijging wordt toegeschreven aan de grote vraag in het vakantieseizoen, de huidige hoge kosten van varkensvoeder en het 'na-ijleffect' doordat de fokvoorraden vorig jaar verminderd werden. Covid speelt volgens sommige waarnemers ook een rol: er werd minder gereisd en mensen moesten thuis blijven door de lockdowns en hadden dus meer tijd om zelf te koken.

Schaarste

Al in juli deed de schaarste zich zodanig voelen dat China's National Development and Reform Commission boeren opriep te waken voor wat zij een 'irrationele terughoudendheid om te verkopen' noemen. Volgens het Chinese agentschap voor economische planning wordt de sterke prijsstijging namelijk ook veroorzaakt door een terughoudendheid in de markt om te verkopen. Dieren zouden zo langer vetgemest worden om meer winst te kunnen maken, de varkensproducenten worden met klem verzocht om regelmatig te slachten.

Lees ook | Ook dankzij China loopt wereldwijde inflatie op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen