Internationaal14 sep '22 19:47Aangepast op 15 sep '22 06:00

Liveblog | Von der Leyen: Poetin zal falen; 'Rusland schuldig aan oorlogsmisdaden Charkov'

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 203 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de laatste updates in het liveblog van 15 september.

(ANP / EPA)

Oekraïne: Russen halen luchtafweersystemen weg uit bezet gebied

18:56 | Het Russische leger is druk met het weghalen van luchtafweersystemen uit nog door Rusland bezet Oekraïens grondgebied dat de laatste weken wordt aangevallen door Oekraïense strijdkrachten. De Russen verplaatsen de luchtverdedigingssystemen naar door hen veroverde gebieden in het oosten van het land en soms naar Rusland zelf. Dat stelt de generale staf van het Oekraïense leger, bericht persbureau Interfax Oekraïne. Zo zouden in de nacht van 11 op 12 september konvooien met S-300- en Buk-systemen zijn gespot in de regio Loehansk, in de richting van de Russisch-Oekraïense grens.

De verplaatsingen van militair materieel zouden passen binnen de strategie van het Russische leger om zijn inspanningen te richten op pogingen om de regio Donetsk volledig te bezetten en de offensieve acties van de Oekraïense troepen in bepaalde gebieden te verstoren, aldus de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne. 'De vijand richt vuurschade aan op de posities van onze eenheden langs de gehele contactlijn, probeert de verloren positie te herstellen, verplaatst zijn troepen en voert luchtverkenningen uit', schrijft de staf op Facebook.

Oekraïne wil dienstplicht vervangen door 'Israëlisch model'

17:48 | Oekraïne is van plan de militaire dienstplicht te schrappen en in plaats daarvan potentiële soldaten voorbereidende cursussen te geven naar het voorbeeld van Israël. Dat zei de Oekraïense premier Denis Sjmihal woensdag tijdens een persconferentie, melden onder andere Forbes en The Kyiv Independent.

Volgens Sjmihal heeft de huidige oorlog in zijn land aangetoond dat het geen zin heeft mannen 'twee jaar te leren marcheren', wat volgens hem een adequate omschrijving is voor het verouderde 'Sovjetmodel van dienstplicht'. In plaats daarvan ziet hij liever dat burgers om de tien jaar een voorbereidingscursus van twee á drie maanden volgen. Daarin leren ze onder meer 'wapens te gebruiken en op het juiste moment klaar te staan ​​om het land te verdedigen'. De regering is hierover al in gesprek met het leger, zei de premier.

Wat Oekraïne voor ogen heeft, noemt Sjmihal het 'Israëlische model'. Het heeft volgens hem grote voordelen, onder andere dat een land 'de productieve tijd van mensen niet verspilt door ze twee jaar in het leger te laten dienen'. Sjmihal: 'Dit is het Israëlische model, dat kan worden gecombineerd met het veteranenbeleid, waardoor we een half miljoen tot een miljoen veteranen hebben die elk moment aan militaire operaties kunne deelnemen omdat ze over de juiste vaardigheden beschikken'.

Op 24 februari, de dag dat Rusland zijn buurland Oekraïne binnenviel, kondigde de Oekraïense president Volodimir Zelenski een algehele mobilisatie van de bevolking aan. Het decreet betekende dat binnen negentig dagen alle dienstplichtige soldaten en reservisten in militaire paraatheid werden gebracht.

Zelenski bezoekt heroverde stad Izjoem

12:50 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft woensdag een bezoek gebracht aan Izjoem. De stad in het noordoosten van het land, gelegen in de regio Charkov, is recent door de Oekraïense troepen heroverd.

Zelenski nam deel aan een ceremonie waarbij de Oekraïense vlag werd gehesen, meldt het leger. De president bedankte er soldaten voor de bevrijding van de stad.

'Onze blauw-gele vlag wappert al in het onbezette Izjoem. En zo zal het zijn in elke Oekraïense stad en elk dorp. We gaan alleen één richting op: vooruit en naar de overwinning', zo laat Zelenski weten via Telegram.

Het Oekraïense leger is bezig met een snelle opmars in Charkov. Volgens Zelenski zijn meer dan driehonderd plaatsen heroverd op Rusland. Het Russische ministerie van Defensie maakte vorig weekend bekend zijn troepen uit onder meer Izjoem te hebben gehaald, voor 'hergroepering' in de Oekraïense regio Donetsk.

Duitsland overweegt energieconcern Uniper te nationaliseren

10:30 | De Duitse regering overweegt energieconcern Uniper volledig over te nemen. Het bedrijf, dat ook in Nederland elektriciteitscentrales uitbaat, klopte eerder al aan in Berlijn voor meer overheidssteun omdat Rusland de toevoer van gas naar Europa afknijpt. Nu denkt het kabinet van bondskanselier Olaf Scholz erover een belang van meer dan 50 procent in Uniper te nemen of om het bedrijf volledig te nationaliseren, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Uniper kwam in de problemen toen het Russische staatsgasconcern Gazprom de toevoer naar Europa afkneep. Daardoor moest het bedrijf gas inkopen op de markt tegen veel hogere prijzen dan die van zijn langetermijncontracten met Gazprom, wat tot een verlies van ruim 12 miljard euro in het eerste halfjaar van 2022 leidde. Topman Klaus-Dieter Maubach zei onlangs dat de zoektocht naar een alternatief voor Russisch gas deze maand voor een verliespost van 7 miljard euro kan zorgen.

Von der Leyen: Sancties tegen Rusland blijven, Poetin zal falen

10:29 | De sancties die de EU heeft ingevoerd tegen Rusland 'zullen blijven'. Dat zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. In haar jaarlijkse toespraak voor de EU liet ze weten dat de Europese steun voor Oekraïne 'onwrikbaar' is.

Von der Leyen zegt in de speech dat het nu tijd is om de oorlog in Oekraïne op te lossen en niet om 'te verzoenen' met Rusland. Oekraïne heeft daarnaast al meermaals aangegeven zich bij de EU te willen voegen. Het land is inmiddels kandidaat-lid, maar kan voorlopig nog geen EU-lidmaatschap verwachten. Wel wil de commissievoorzitter kijken of het land in oorlog een 'naadloze toegang' kan krijgen tot de Europese interne markt.

'Opmars Oekraïne was niet mogelijk zonder westerse wapens'

06:29 | De 'opmars van Oekraïne was niet mogelijk zonder westerse wapens', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'De Amerikanen voorzien Oekraïne van enorm veel wapens en dat is zo'n vast stroom, dat er een schema is van wapenleveringen', zegt Hammelburg.

Zonder die voorraad aan wapens had Oekraïne niet de naar eigen zeggen 6000 vierkante kilometers grondgebied kunnen heroveren, denkt Hammelburg. 'De andere kant is de logistiek en de strategie. Er zijn berichten dat deze aanval is voorbereid in overleg met de Amerikanen, die daarbij hebben geadviseerd', meldt de buitenlandcommentator. 'Jack Sullivan, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, is maandenlang persoonlijk betrokken geweest hierbij. De strategie was dat iedereen naar Cherson, het zuiden, keek. Dat offensief wordt daar wel voortgezet, maar het was tegelijkertijd een afleidingsmanoeuvre voor wat in het oosten, bij Charkov, is gebeurd.'

'Rusland schuldig aan oorlogsmisdaden Charkov'

02:45 | De Oekraïense autoriteiten zeggen bewijs te hebben gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke Oekraïense regio Charkov.

Een hoge politieofficier van de plaats Balaklia zegt dat Russische troepen daar met regelmaat gevangenen van het lokale politiebureau martelden. Ook zouden de bezetters militairen en familieleden van militairen gevangen hebben genomen. Bovendien zochten ze ook naar mensen die het Oekraïense leger hielpen.

Ooggetuigen meldden volgens de politie dat de Russen onder meer elektriciteit gebruikten om de gevangenen te martelen. Volgens onbevestigde berichten uit andere delen van de regio zou het Russische leger ook burgers hebben vermoord.

Charkov werd maandenlang bezet door de Russen, maar volgens Kiev zijn de afgelopen dagen tientallen plaatsen heroverd. Dit weekend werden militairen uit een deel van de regio teruggetrokken. Volgens het Kremlin is het Russische leger daar vertrokken vanwege een strategische 'hergroepering'.

Oekraïense militairen welkom in Denemarken om te trainen

00:10 | Denemarken gaat in eigen land Oekraïense militairen trainen. De heeft minister van Defensie Morten Bødskov dinsdag gezegd tegen persbureau Ritzau na een gesprek met zijn Oekraïense collega in Kiev. Bødskov wilde niet zeggen hoeveel manschappen welkom zijn en wanneer ze komen.

Het programma zal gelijkenis vertonen met dat in Groot-Brittannië, waar de regering in Londen in juli begon met het opleiden van maximaal 10.000 onervaren Oekraïense rekruten. 'Details kan ik niet geven, maar zeker is dat het Oekraïense leger gaat trainen in Denemarken', aldus Bødskov.

Evenals andere westerse landen beloofde Denemarken in augustus instructeurs te sturen naar het Verenigd Koninkrijk om het Britse initiatief te steunen. Daarvoor zijn 130 officieren geselecteerd. De voorbereiding op het trainen van soldaten op Deens grondgebied is een uitbreiding van de hulp die EU- en NAVO-leden Kiev bieden. Een donorconferentie van 26 landen in Kopenhagen leverde vorige maand toezeggingen op ter waarde van 1,5 miljard euro bestemd voor opleiding en uitrusting van de Oekraïense strijdkrachten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen