Internationaal14 sep '22 06:03Aangepast op 19 sep '22 10:05

Tientallen wetgevers eisen sancties tegen China

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n zestig parlementariërs uit heel de wereld namen dinsdag in de Verenigde Staten deel aan een onaangekondigde bijeenkomst, waarmee ze hun steun betuigden voor sancties tegen China. De wetgevers vinden dat China sancties moet krijgen opgelegd vanwege de agressieve houding van het land tegenover Taiwan.

De parlementariërs kwamen in Washington bijeen op uitnodiging van Hsiao Bi-khim, de officieuze ambassadeur van Taiwan in de Amerikaanse hoofdstad. Onder de aanwezige wetgevers waren onder meer afgevaardigden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada, India en Japan.

(ANP / Eyevine)

Naar verwachting ondertekent de groep deze week een verklaring waarin ze hun regeringen oproepen om 'zich harder te verzetten tegen militaire of andere dwangmaatregelen van de Volksrepubliek China tegen Taiwan', meldt persbureau Reuters, dat een conceptversie heeft ingezien.

Lees ook | China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde

'Wij zullen ons inzetten om ervoor te zorgen dat onze regeringen aan China duidelijk maken dat militaire agressie tegen Taiwan Beijing duur zal komen te staan. Economische en politieke maatregelen, inclusief betekenisvolle sancties, moeten overwogen worden om militaire escalatie te ontmoedigen en om ervoor te zorgen dat handel en andere uitwisselingen met Taiwan ongehinderd door kunnen gaan', staat in het concept. Volgens de parlementariërs is het niet aan Beijing om te bepalen over de relatie tussen hun landen en Taiwan.

'Willen pestkop niet uitlokken'

'We willen de pestkop niet uitlokken, maar we zullen ook niet buigen voor druk', stellen de parlementariërs. 'We hopen dat de internationale gemeenschap Taiwan zal steunen, zoals het Oekraïne steunt ... dat we samen verdere agressie vanuit China kunnen ontmoedigen.'

China ziet Taiwan als afvallige provincie. Na het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan begin augustus zijn de spanningen tussen Beijing en het eiland opgelopen. Zo hield China grootschalige militaire oefeningen rond Taiwan.

Lees ook | Biden: Amerikaanse militairen beschermen Taiwan bij Chinese invasie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen