Internationaal14 sep '22 10:50

'Rusland beïnvloedt buitenlandse politici'

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland heeft sinds 2014 meer dan 300 miljoen dollar uitgegeven om in het geheim politici in zeker 24 landen te beïnvloeden. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van een geheime evaluatie van Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens een hooggeplaatste Witte Huis-functionaris, die anoniem wil blijven, gaat het om het 'topje van de ijsberg'.

Woordvoerder Ned Price van Buitenlandse Zaken: Geheime financiering is aanval op soevereiniteit
Woordvoerder Ned Price van Buitenlandse Zaken: Geheime financiering is aanval op soevereiniteit (ANP / AFP / Stefani Reynolds)

De functionaris benadrukt dat het genoemde bedrag waarschijnlijk hoger is en dat ook geld is overgemaakt 'in gevallen die onopgemerkt zijn gebleven'. Het inlichtingenrapport noemt geen specifieke landen waar de inmenging vanuit het Kremlin zich op richtte, wel zou het om landen op vier verschillende continenten gaan. De getroffen landen worden op dit moment vertrouwelijk ingelicht door de Verenigde Staten. Woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwalificeert de vermeende geheime financiering door Rusland als een 'aanval op de soevereiniteit'.

Lees ook | Britse regering: 'Russen hebben verkiezingen beïnvloed'

Half miljard

Het Franse persbureau AFP weet echter op basis van een anonieme bron te melden dat Rusland onder meer 500.000 dollar uitgaf om tijdens de Albanese verkiezingen van 2017 de centrumrechtse Democratische Partij daar te steunen. Volgens het AFP zouden de Russen ook politieke partijen en kandidaten uit onder meer Bosnië, Montenegro en Madagaskar geld hebben toegeschoven.

Lees ook | Britse regering keek weg bij Russische inmenging

Brusselse hub

Saillant: volgens de bron zou Brussel als hub zijn gebruikt van waaruit extreemrechtse kandidaten gesteund werden en fictieve bedrijven zouden zijn gebruikt om Europese partijen te financieren en elders invloed te kopen. De VS beschuldigden Rusland al eerder van inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Rusland heeft de aantijgingen altijd ontkend en beschuldigde de VS juist van inmenging tijdens de Russische parlementsverkiezingen van 2021.

De Verenigde Staten hebben overigens wel vaker met dit bijltje gehakt, zo blijkt uit een onderzoek van de Carnegie Mellon University: tussen 1946 en 2000 heeft de VS zich wereldwijd meer dan 80 keer bemoeid met andermans verkiezingen. Daarbij zijn staatsgrepen of pogingen tot regime change niet meegerend.

Lees ook | VS zet Bosnische politici op zwarte lijst


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen