
Het wordt de eerste persoonlijke ontmoeting tussen beide leiders sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel. Het Kremlin zegt dat de twee wereldleiders tijdens hun 'langverwachte persoonlijke contact' gaan praten over onder meer Oekraïne, Taiwan en de samenwerking tussen hun landen. Onderwerpen als vrijhandel, politieke samenwerking en strategie liggen op tafel', zegt Hammelburg.
Lees ook | Bondgenoten geven Poetin wel steun, maar geen wapens
Lees ook | Kustwacht VS oog in oog met Chinezen en Russen
Poetin en Xi spreken elkaar tijdens een tweedaagse top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Samarkand. Daar worden ook andere internationale leiders verwacht, onder wie de Indiase premier Narendra Modi, de Iraanse president Ebrahim Raisi en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zij overleggen naar verwachting ook met Poetin tijdens de top.
Los van een kort bezoek aan Hong Kong, is dit voor Xi de eerste buitenlandse reis sinds jaren. 'Hij laat hiermee aan zijn volk zien dat er op termijn weer gereisd kan worden', zegt Hammelburg. 'Onderschat dit signaal niet, dit kan een inleiding zijn van een herleving van de Chinese economie.' In China zijn nog steeds veel lockdowns als gevolg van de coronapandemie.
Lees ook | China wil met Rusland werken aan nieuwe wereldorde
Xi is op doorreis na een bezoek aan Kazachstan. Daar zei de Chinese leider onder meer dat de onafhankelijkheid van Kazachtan essentieel is. 'Dat is een signaal aan voormalige Sovjet-staten als Kirgizië en Tadzjikistan die ook lid zijn van deze samenwerkingsorganisatie, maar misschien ook aan Oekraïne. Hij vindt blijkbaar dat staten die onafhankelijk zijn geworden, dat ook moeten blijven.'
Zwevend China
De laatste persoonlijke ontmoeting tussen de leiders van buurlanden Rusland en China vond begin februari plaats, toen China de Olympische Winterspelen hield. De invasie in Oekraïne heeft sindsdien geleid tot een harde botsing tussen Rusland en het Westen. Westerse landen steunen Oekraïne en hebben Rusland zware sancties opgelegd. 'China vindt dat Rusland het recht heeft om woedend zijn over het oprukkende NAVO-bondgenootschap, maar tegelijkertijd erkennen ze wel de onafhankelijkheid van Oekraïne', zegt Hammelburg. 'In die zin zweeft China tussen de partijen in en kiezen niet echt partij. Dat beleid zullen ze voortzetten.'
Lees ook | De ontmoeting tussen Poetin en Xi is om verschillende redenen belangrijk
Moskou probeert daarom de banden aan te halen met Aziatische landen, vooral met grootmacht China. Dat koopt veel olie van het grondstofrijke Rusland en heeft de oorlog niet veroordeeld. Het Kremlin presenteert de SSO als een geloofwaardig alternatief voor organisaties die worden gedomineerd door westerse landen.
Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen in de oorlog en de gevolgen ervan