Internationaal15 sep '22 14:14Aangepast op 15 sep '22 15:36

EU beschouwt Hongarije als ondemocratisch, dreigt met miljardensancties

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

EU-land Hongarije kan niet langer worden beschouwd als een volwaardige democratie, stelt het Europees Parlement. Het is tijd om hard in te grijpen en geen geld uit het coronaherstelfonds naar Boedapest te sturen tot Hongarije voldoet aan de afspraken over de rechtsstaat, vindt het parlement.

Het EU-parlement keurde een rapport over Hongarije goed met als conclusie dat er weliswaar verkiezingen in het land plaatsvinden maar de macht in feite bij slechts één persoon ligt, namelijk premier Viktor Orbán. Hij regeert sinds 2010 met een absolute meerderheid. Ondanks allerlei Europese procedures om Hongarije op het rechte pad te krijgen, gaat de uitholling van de rechtsstaat er door en is het droevig gesteld met corruptie in het land. De EU heeft niet doortastend genoeg tegen Orbáns regering opgetreden, aldus de Europarlementariërs.

Lees ook | Economie Hongarije groeit hardst van EU, maar donkere tijden wachten

Ook PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten maakt zich zorgen over de democratie in Hongarije. 'Bij de laatste verkiezingen had Orban volledige controle over de media. Daardoor was er geen kans meer om hem te verslaan. Daarnaast heeft hij allemaal rechten beperkt, zoals abortus en lhbti-vrijheden. Dat is al jaren gaande.'

Het EU-parlement keurde een rapport over Hongarije goed met als conclusie dat er weliswaar verkiezingen in het land plaatsvinden maar de macht in feite bij slechts één persoon ligt, namelijk premier Viktor Orbán
Het EU-parlement keurde een rapport over Hongarije goed met als conclusie dat er weliswaar verkiezingen in het land plaatsvinden maar de macht in feite bij slechts één persoon ligt, namelijk premier Viktor Orbán (ANP / AFP)

De PvdA-delegatie vindt dat de Europese Commissie, die het Hongaarse coronaherstelplan nog moet goedkeuren, meer vaart moet maken met het conditionaliteitsmechanisme, dat het EU-budget aan de rechtsstaat koppelt. Ook ziet de PvdA niets in de voorstellen die Hongarije eind augustus in Brussel indiende om tegemoet te komen aan de zorgen, zoals de beoogde oprichting van een anticorruptie-autoriteit.

Meer EU-subsidies tegenhouden

Hongarije kan er vrijwel zeker op rekenen dat het vele miljarden uit het coronaherstelfonds misloopt. Maar daar moet het niet bij blijven, als het aan verschillende Nederlandse Europarlementariërs ligt. PvdA'er Lara Wolters zegt: 'Orbán speelt mooi weer door plannen over een waakhond voor anti-corruptie aan te kondigen. Dat terwijl hij gewoon doorgaat met het verdelen van lucratieve contracten onder zijn vrienden. De Europese Commissie kan daarom maar een ding doen: de geldkraan dichtdraaien.'

Lees ook | EU dreigt met zware sancties Hongarije: 'Gaat om tientallen miljarden'

Ook GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik zint erop om meer EU-subsidies tegen te houden, zoals landbouwfondsen.

Zowel het Europees Hof van Justitie als de Europese Rekenkamer en EU-fraudedienst OLAF hebben de afgelopen jaren zeer negatief geoordeeld over de rechtsstaat in Hongarije. Volgens EU-bronnen neemt de Europese Commissie een dezer dagen een beslissing over het Hongaarse herstelplan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen