Internationaal15 sep '22 19:55

Bondgenoten geven Poetin wel steun, maar geen wapens

Auteurs: Remy Kock en BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping hebben elkaar getroffen tijdens een top van de Euraziatische Shanghai-Samenwerkingsorganisatie (SCO) in Oezbekistan. En hoewel het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, moet het belang van die tweedaagse top niet onderschat worden volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

'Ik zou er veel waarde aan hechten, en dat is niet overdreven', aldus Hammelburg. 'Die organisatie bestaat al sinds 2001 en enkele grote landen nemen daar zitting in. Ze ontmoeten elkaar daar ook vast, en er wordt voornamelijk gepraat over politieke samenwerking en strategisch denken.' Ook vrijhandel komt er ter sprake, benadrukt Hammelburg het belang van de top des te meer.

De Chinese President Xi Jinping, de Russische President Vladimir Putin, en de Mongoolse president Ukhnaa Khurelsukh.
De Chinese President Xi Jinping, de Russische President Vladimir Putin, en de Mongoolse president Ukhnaa Khurelsukh. (ANP / Associated Press)

Naast hoofdrolspelers Poetin en Xi geven wereldleiders als Erdogan vanuit Turkije en Raisi vanuit Iran acte de presence. Beiden kunnen als bondgenoot van Poetin gezien worden, die laatstgenoemde maar al te goed kan gebruiken. De vraag daarbij is echter wat Poetin hen kan bieden nu de Russische positie op het internationale toneel steeds verder onder druk komt te staan.

Lees ook | Gasprijs stijgt nóg verder na EU-toespraak

Rusland zoekt bondgenoten

Rusland-correspondent Joost Bosman ziet dan ook dat Rusland steun zoekt uit andere hoeken. 'Hij heeft niet zo gek veel bondgenoten meer. China is veruit de belangrijkste die nog over is.' Toch lijkt China niet de volle steun meer te geven aan Rusland. 'Xi en Poetin hadden elkaar niet meer ontmoet sinds de inval in Oekraïne. Xi heeft de inval officieel nooit veroordeeld, maar het was veelzeggend dat Poetin wel zei dat Rusland de vragen van China over de inval gaat beantwoorden. Dat zou je kunnen opvatten als verhulde kritiek van China op Rusland.'

China heeft zich dan ook verkeken op de Russische inval, denkt geopolitiek analist Alex Krijger. 'Ze dachten op het begin: 'Ga dat Westen maar testen.' Maar ze hadden nooit verwacht dat het zo slecht zou gaan, en de Russen in zulke grote problemen zou komen.'

Knieval

Desondanks houdt Poetin hoop en probeert hij de relatie met de Chinese warm te houden. Zo zei hij 'de evenwichtige positie van China met betrekking tot Oekraïne' te waarderen. Iets dat mogelijk gezien kan worden als een knieval. 'China steunt Moskou enigszins in woorden. Het zegt ook dat de NAVO schuldig is aan het bloedvergieten in Oekraïne. Maar anderzijds zien we dat China geen wapens levert aan Rusland', benadrukt Bosman.

Kazachstan krijgt steun uit China

Ook de rol die Kazachstan speelt moet niet vergeten worden. 'Kazachstan zit nu helemaal niet zo dicht bij Poetin, je ziet iedereen een beetje afstand nemen', volgens Krijger. Xi bracht voor de top in Oezbekistan ook nog een bezoek aan Kazachstan, waar hij de onafhankelijkheid van het land benadrukte.

Lees ook | Waarom de ontmoeting tussen Xi en Poetin belangrijk is

'Dat betekent de steun van China aan Kazachstan, en dat er niet getornd mag worden aan die eenheidsstaat. Dat is een signaal aan Poetin, omdat er in het noorden van het land 3,5 miljoen Russen wonen. Na de inval in Oekraïne is Kazachstan als de dood dat Rusland zich ook aan dat land wil vergrijpen', zegt Bosman.

Wapens

Maar naar steun is Poetin niet alleen op zoek. 'Wat hij het meest nodig heeft, zijn wapens', zegt Krijger. 'Als de herfst en winter komen, dan zal je minder oorlogshandelingen zien en kan Poetin tijd kopen. Dan heeft hij een half jaar om zijn leger op te bouwen. Maar op dit moment heeft hij gewoon wapens nodig', ziet Krijger. 'Dus hij leurt bij Noord-Korea, Iran en wil natuurlijk ook iets van China. Ik heb nog geen bewijs gezien dat China hem iets geeft', stelt Krijger.

'De steun van China bestaat vooral uit woorden, en ik zie maar weinig daden', aldus de geopolitiek analist.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen