Internationaal15 sep '22 14:09

Russische olieproducent boekt miljardenwinst ondanks sancties

Auteur: ANP

Ondanks westerse sancties tegen Rusland heeft de Russische olieproducent Rosneft in de eerste helft van het jaar een miljardenwinst geboekt. De nettowinst van het bedrijf steeg met 13 procent tot 432 miljard roebel, omgerekend zo'n 7,2 miljard euro. Eerder maakte het Russische staatsgasbedrijf Gazprom ook een recordwinst over de eerste jaarhelft bekend.

Rosneft wijst daarvoor de stijgende olieverkopen en een strakke beheersing aan. In de periode januari tot en met juni wist het bedrijf 5,7 procent meer olie te verkopen waarbij de schuld tevens met twaalf procent daalde in vergelijking met het begin van het jaar.

Bondgenoot van Poetin

Russische oliemaatschappijen worden uitzonderlijk hard geraakt door westerse sancties, die zijn ingesteld in het kader van de oorlog in Oekraïne. Door de sancties worden de wereldwijde handel en financiering van Russische olie belemmerd. 'Rosneft stond onder een ongekende druk van ongunstige externe factoren en onwettige sancties', aldus topman Igor Setsjin, die geldt als een trouwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Hij stelde daarbij tevens dat het bedrijf ondanks de sancties 'de continuïteit wist te waarborgen' en 'stabiele resultaten wist te behalen'.

Lees ook | Wat voor effect hebben de Europese sancties nou eigenlijk op Rusland?

Exodus

Toen de Russen op 24 februari Oekraïne binnenvielen kreeg Rusland te maken met een ware exodus van westerse bedrijven. Zo kondigde het Britse olieconcern BP in februari aan dat het zijn belang van 19,75 procent in Rosneft zou opgeven. Rosneft was goed voor ongeveer de helft van de olie- en gasreserves van BP en een derde van de productie.

Setsjin zei in juni nog dat BP - ondanks de aankondiging van de terugtrekking - nog steeds de grootste particuliere aandeelhouder is. De topman verklaarde destijds dat het dividend van BP zou worden overgemaakt naar speciale rekeningen vanwege de Russische kapitaalcontroles en de beperkingen van grensoverschrijdende overboekingen van vreemde valuta.

Lees ook | Oud-kanselier Schröder weg bij Rosneft

441 miljard roebel

Bij de publicatie van de resultaten op donderdag stelde Rosneft dat BP nog steeds recht heeft op een deel van het dividend van meer dan 441 miljard roebel (7,4 miljard euro) over 2021. Het bedrijf gaf verder aan dat de resultaten over de eerste jaarhelft een solide basis vormen voor de uitbetaling van interim-dividenden en een verdere stijging van het dividend over heel 2022.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen