Internationaal16 sep '22 10:28Aangepast op 19 sep '22 10:45

Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump

Auteur: Jorn Lucas

Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt in het gevecht om de duizenden documenten die vorige maand in beslag zijn genomen in Mar-a-Lago, zijn landgoed in Florida. Een Amerikaanse rechter heeft nu een zogeheten een 'special master' aangewezen, die de documenten die zijn gevonden in het huis van de oud-president gaat beoordelen.

Image
(ANP / Associated Press)

Trump had om zo'n arbiter verzocht en het werd eerder deze maand al duidelijk dat de rechter dit toe zou staan. Nu is Raymond Dearie aangewezen, een 78-jarige gepensioneerde rechter uit New York.

Luister ook | Amerika Podcast - #144 Knokken om documenten

Dat er nu overeenstemming is over wie die controle gaat doen, wordt door de media een zeldzame overeenkomst genoemd. 'Ze wisten dat er arbitrage er sowieso zou komen, dus het Openbaar Ministerie hoopte door ermee in te stemmen ook op andere punten hun zin te krijgen. Maar die opzet is mislukt', zegt Amerika-correspondent David Hammelburg.

Tekst gaat verder onder de tweet

'Het Openbaar Ministerie wilde dat de honderd meest geheime documenten buiten de arbitrage zouden blijven in verband met de staatsveiligheid, dat het onderzoek tijdens de arbitrage zou kunnen doorgaan en dat de arbitrage op 17 oktober klaar zou zijn. Maar dat is allemaal afgewezen.' De einddatum is nu 30 november.

Lees ook | Arbiter beoordeelt rechtmatigheid FBI-inval

Cruciale verkiezingen

Die datum in oktober is van belang in verband met verkiezingen op 6 november. 'De rechter die dit allemaal heeft beslist, is aangesteld door Donald Trump en laat nu wel duidelijk zien dat ze de huiszoeking twijfelachtig vindt', zegt David Hammelburg. 'Als de arbitrage vóór de verkiezingen klaar zou zijn geweest en inderdaad zou blijken dat Trump documenten over staatsgeheimen heeft achtergehouden, dan zou dat schadelijk zijn geweest voor de Republikeinen. Trump zou dan verdachte zijn in een zaak waar een fikse gevangenisstraf op staat.'

Lees ook | FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning

Lees ook | Justitie VS in beroep over Trump-documenten


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen