Internationaal16 sep '22 12:07Aangepast op 16 sep '22 13:04

EU wil banden met Arabische landen om energie

Auteur: ANP

De voorzitter van de raad van regeringsleiders Charles Michel wil de banden aanhalen met Saoedi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Algerije als deel van een oplossing voor de energiecrisis. Deze landen kunnen volgens hem meer energie leveren aan de Europese Unie, dat onafhankelijk wil worden van Russische gas- en olieleveranties.

De 'EU-president' reisde eerder deze maand naar deze landen 'om de mogelijkheden van alternatieve leveranties te onderzoeken', zei hij tijdens een bijeenkomst met internationale media in Brussel. 'We moeten onze geopolitieke strategie aanpassen.'

Luister ook | BNR Europa - #74: EU wil de zeven zeeën bevaren

Met Algerije is al afgesproken dat zij meer aan Italië en Spanje zullen leveren maar, zo stelt Michel, 'zij willen ook dat de EU investeert in de verbindingen'.

Mensenrechten zijn een 'issue'

Hij erkent dat er issues zijn in die landen met bijvoorbeeld mensenrechten. 'Maar de laatste jaren is er ook sprake van verbetering op het gebied van bijvoorbeeld vrouwenemancipatie' en homorechten. De Belg ziet juist kansen om 'normen en waarden te promoten door met ze in gesprek te gaan'.

Lees ook | Duitsland en Spanje bespreken energiecrisis

Volgens Michel is het wel van groot belang dat de EU haar energieconsumptie terugdringt om de energiecrisis het hoofd te kunnen bieden en de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen. Hij vindt dat de voorstellen die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om consumenten te helpen hun energierekeningen te betalen, onder meer door de overwinsten van energiebedrijven deels door te sluizen naar huishoudens en bedrijven, goed zijn, 'maar meer zal nodig zijn'.

Lees ook | EU-baas Charles Michel naar Qatar om gaslevering


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen