Internationaal16 sep '22 11:45

Britse hobby: uren in de rij staan

Auteur: Vera Bauer

Als de Britten ergens van houden, dan is dat wel van queuing, oftewel van in de rij staan. Ook nu staan ze massaal in de rij voor het parlementsgebouw in London waar de Queen ligt opgebaard om afscheid te nemen. De queue heeft een eigen sfeer, er is vermaak, muziek, voorzieningen. Het is zelfs te volgen via een livestream. Onze correspondent Lia van Bekhoven liep ook even mee.

(ANP / Alamy Limited / Kirsty O'Connor)

Duizenden mensen staan er in de rij, laat Van Bekhoven weten. Iedereen heeft een geel polsbandje om, die de plek in de rij aangeeft. Er heerst een gemoedelijke sfeer. 'Ik kan niet zeggen dat het bijzonder somber is', aldus Van Bekhoven, die tevens stelt dat het goede weer ook meehelpt.

Iedereen heeft een andere reden om de in rij te staan. Allemaal willen ze afscheid nemen van het voormalig staatshoofd. Ze wordt gezien als een icoon en alle wachtenden willen hun respect uiten en haar eren. 'Het is een traditie en ik kan een leven zonder haar me niet voorstellen', antwoord een wachtende desgevraagd.

Lees ook | Wat worden de uitdagingen van koning Charles III?

Gin & tonic

Zo lang wachten vergt wat voorbereiding. Mensen hebben warme kleren meegenomen, regenkleding, voedsel. Zelfs alcohol wordt genuttigd. 'We hebben wel een gin en tonic gehad. Ik denk dat de Queen dat wel goed had gekeurd', vertelt een vrouw in de rij. Hoe het moet met een sanitaire stop, daar heeft de vrouw nog niet over nagedacht.

Opnieuw in de rij

Ondanks het lange wachten, zijn mensen vastbesloten in de rij te blijven. 'Van tevoren heb ik besloten dat ik in de rij blijf, ongeacht de wachttijd', zegt een vrouw. Toch gaat het vrij snel. De rij blijft bewegen. 'Het lijkt de vierdaagse wel, zo snel!' grapt Van Bekhoven. Een vrouw vertelt dat ze zich had voorbereid op een wachttijd van dertig uur. 'Dit gaat zo snel. Ik ga weer terug om de ronde opnieuw te doen', zegt ze.

Jammer genoeg valt dat in het water. De wachtrij is namelijk gesloten voor een korte periode. De rij werd te lang en was vol. Zes uur lang blijft de rij dicht en kan niemand zich meer aansluiten.

Lees ook | 'Elizabeth heeft het erg behendig gedaan'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen