Internationaal17 sep '22 16:12Aangepast op 18 sep '22 09:30

Liveblog | Zelenski: bewijs voor oorlogsmisdaden, Poetin begrijpt zorgen over oorlog

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 206 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de laatste updates in het liveblog van 18 september.

Oekraïne-update Boekestijn en De Wijk

16:15 | Hoe moeten we de ontmoeting tussen Vladimir Poetin en Xi Jinping analysere? Dat en meer in een nieuwe update van Boekestijn en De Wijk op dag 206 van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk

Dode en gewonden in grensstad

15:30 | Nabij de Russische grensstad Belgorod is volgens het Russische staatspersbureau TASS zeker één dode gevallen door Oekraïense beschietingen. Ook zouden zeker twee mensen gewond zijn geraakt. TASS zegt zich te baseren op informatie van de lokale autoriteiten. Het bericht kan niet onafhankelijk worden geverifieerd en Oekraïne heeft nog niet gereageerd.

Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen en heeft sindsdien herhaaldelijk geklaagd over aanvallen op zijn eigen grondgebied. Begin juli beschuldigde Rusland Oekraïne ervan Belgorod met raketten te hebben beschoten. Daarbij zouden zeker drie mensen zijn gedood en tientallen gebouwen zijn beschadigd.

Rosneft noemt ingreep illegaal

15:00 | De Russische oliemaatschappij Rosneft noemt de ondertoezichtstelling van zijn Duitse onderdeel illegaal. Het concern zegt alle mogelijke tegenmaatregelen te overwegen om zijn eigendommen te beschermen.

Duitsland nam eerder deze week de controle over bij de onderdelen van Rosneft in het land, waaronder drie raffinaderijen. Volgens de Duitse overheid werkt het bedrijf niet mee aan het stopzetten van de import van Russische olie, een doel dat Berlijn zichzelf heeft gesteld vanwege de oorlog in Oekraïne.

Rosneft noemt de ingreep een onteigening van bezittingen waarin het bedrijf 4,6 miljard euro heeft geïnvesteerd voor de raffinagecapaciteit. Om zich te verweren tegen de Duitse ingreep overweegt Rosneft onder andere een rechtszaak.

Image
(ANP / AFP)

Zelenski: bewijs voor oorlogsmisdaden

08:45 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt bewijs te hebben dat veel gedode Oekraïners zijn begraven op verschillende locaties in onlangs op Rusland heroverde delen van het noordoosten van Oekraïne. Hele families zouden zijn gemarteld. Hij vergeleek de gruwelijkheden met wat dit voorjaar werd aangetroffen in de buurt van Kiev, in het plaatsje Boetsja, na de terugtrekking van Rusland. Zelenski deed zijn uitspraken in een interview met persbureau Reuters.

In zijn presidentiële kantoor zei Zelenski dat er een onderzoek gaande is met internationale hulp en dat er aanwijzingen zijn dat Russische troepen meerdere oorlogsmisdaden hebben begaan in de bewuste gebieden. Buiten de 450 in een massagraf gevonden lichamen bij de heroverde plaats Izjoem zijn volgens Zelenski ook elders graven met lichamen van gemartelde Oekraïners aangetroffen.

Poetin begrijpt zorgen over conflict met Oekraïne

08:00 | De Russische president Vladimir Poetin heeft tegen premier Narendra Modi van India gezegd dat hij begrip heeft voor de zorgen van de regering in New Delhi over het conflict in Oekraïne. "Ik ken uw standpunt over het conflict in Oekraïne, uw zorgen die u voortdurend uitspreekt", vertelde hij Modi aan de zijlijn van een top van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO) in Samarkand in Oezbekistan.

Modi had Poetin meegegeven dat het geen tijd is voor oorlog, maar India heeft de invasie niet expliciet veroordeeld. Het land importeert veel Russische wapens.

Poetin maakte donderdag soortgelijke opmerkingen tegen de Chinese leider Xi Jinping, een van zijn belangrijkste bondgenoten. Hij zei begrip te tonen voor de bezorgdheid van Beijing over wat Moskou de "speciale operatie" in Oekraïne noemt.

Doden en evacuaties na gevechten Kirgizië en Tadzjikistan

07:00 | Bij hevige gevechten in een grensgeschil tussen de twee ex-sovjetrepublieken Kirgizië en Tadzjikistan in Centraal-Azië zijn aan Kirgizische kant zeventien doden gevallen, zowel soldaten als burgers, meldt de Nationale Veiligheidsraad in hoofdstad Bisjkek vrijdag. Over slachtoffers aan de zijde van Tadzjikistan is niets bekend. Beide partijen geven elkaar de schuld van de escalatie.

Volgens Kirgizische autoriteiten zijn ongeveer 120.000 mensen in veiligheid gebracht uit de Kirgizische regio Batken, nabij de grens. Zowel het autoritaire Tadzjikistan als Kirgizië, dat ondanks tegenslagen als relatief democratisch wordt beschouwd, meldt dat nog altijd wordt gevochten.

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie laaien regelmatig gevechten op tussen de twee bergachtige en arme landen, die een 970 kilometer lange grens delen. Al jaren smeulende conflicten zijn onlangs ook geëscaleerd in andere ex-sovjetstaten. Waarnemers vrezen dat dergelijke spanningen zullen toenemen omdat Rusland, dat normaliter een sterke militaire aanwezigheid heeft in de hele regio, momenteel verwikkeld is in de oorlog in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen