Internationaal20 sep '22 19:25Aangepast op 21 sep '22 08:21

Liveblog | Afwijzende reacties op referenda in bezet Oekraïne

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 208 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Je vindt de allernieuwst updates over het conflict, zoals de afkondiging van gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, in ons liveblog van woensdag 21 september.

Oekraïense soldaten op een gepantserd voertuig in Novostepanivka in de buurt van Charkov.
Oekraïense soldaten op een gepantserd voertuig in Novostepanivka in de buurt van Charkov. (ANP / AFP)

Beurs Moskou keldert door plannen referenda in Oekraïense regio's

19:22 | De aandelenbeurs in Moskou is vandaag hard gedaald door zorgen bij beleggers over de plannen voor referenda in delen van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja die worden gecontroleerd door het Russische leger en pro-Russische separatisten.

De MOEX-index in Moskou ging bijna 9 procent omlaag en de RTS-graadmeter eindigde meer dan 9 procent in het rood. Het zijn de grootste dagverliezen in lange tijd. In de bezette gebieden worden later deze maand referenda onder inwoners gehouden over de vraag of hun regio zich bij Rusland moet aansluiten. Een beursanalist stelt dat Oekraïne en het Westen die stemmingen nooit zullen erkennen en dat daardoor de spanningen hoog zullen blijven, zonder dat er een diplomatieke oplossing voor de oorlog in zicht is.

Daarnaast kondigde Moskou aan dat er zwaardere straffen komen voor bepaalde misdaden tijdens 'mobilisatie en gevechtssituaties'. Het gaat dan bijvoorbeeld om desertie, het toebrengen van schade aan militair eigendom en het weigeren van het opvolgen van militaire bevelen. Op de beurs wordt gevreesd dat dit een voorbode kan zijn van een algehele mobilisatie in Rusland om zo meer troepen naar Oekraïne te sturen. Rusland heeft de laatste tijd forse militaire verliezen geleden in Oekraïne en er wordt steeds luider geroepen om een mobilisatie.

Verder kreeg het beurssentiment een tik door berichten dat het Kremlin hogere belastingen zou willen gaan heffen op het delven en exporteren van grondstoffen.

Afwijzende reacties op referenda in bezet Oekraïne

18:59 | Internationaal wordt afwijzend gereageerd op de aankondiging in vier door Russische troepen bezette gebieden in Oekraïne referenda te houden over toetreding tot Rusland.

De Verenigde Staten zullen nooit erkennen dat Rusland de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja inlijft, zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden. Hij sprak van een belediging van de principes van soevereiniteit en territoriale integriteit.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei in New York dat de 'schijnreferenda' in strijd zijn met het internationaal recht en niet zullen worden geaccepteerd. Het zijn volgens hem slechts pogingen 'imperialistische agressie' te verhullen.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron zou het 'cynische' plan grappig zijn als het niet zo tragisch was. De internationale gemeenschap zal de resultaten van deze 'parodie' in ieder geval niet erkennen, zei hij. Net als Scholz riep hij Moskou op Oekraïne te verlaten.

NAVO-chef Jens Stoltenberg hekelde de plannen als 'de zoveelste escalatie in de oorlog veroorzaakt door het Kremlin.' Hij zei op Twitter dat 'schijnreferenda geen legitimiteit hebben en niets veranderen aan de aard van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne. De internationale gemeenschap moet deze flagrante schending van het internationaal recht veroordelen en de steun voor Oekraïne opvoeren.'

De Poolse president Andrzej Duda noemde de volgens hem door Rusland georganiseerde volksraadplegingen 'waardeloos'. Volgens hem wordt het resultaat niet in het stembureau maar in Moskou bepaald. De uitslagen zullen dan ook niet worden erkend.

De regering in Kiev verklaarde dat de referenda niets zullen veranderen en dat de strijd gewoon doorgaat. Oekraïne wil dat de internationale gemeenschap de sancties en wapenleveringen opvoert.

De referenda worden volgens Russische media tussen 23 en 27 september gehouden. Rusland kan ze gebruiken als rechtvaardiging om zijn 'speciale militaire operatie' in Oekraïne om te vormen tot een oorlog. Dat zou kunnen betekenen dat er een mobilisatie komt om de verzwakte strijdkrachten te versterken.

In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim, nadat daar een referendum was georganiseerd over aansluiting. Dat wordt internationaal niet erkend.

Erdogan roept op tot ‘waardige uitweg’ uit Oekraïne-crisis

18:13 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept op tot een 'waardige uitweg' uit de zeven maanden durende crisis die de Russische aanval op Oekraïne heeft veroorzaakt. In een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York pleitte hij voor een 'rationele en diplomatieke oplossing die beide partijen een waardige uitweg uit de crisis zal geven'.

Turkije vervult een bemiddelende rol in het conflict en speelde met de VN een belangrijke rol bij het op gang brengen van de graanexport vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee. Het akkoord dat dat mogelijk maakt is nog zeer vitaal, aldus Erdogan.

Afgelopen week sprak hij op een top in Oezbekistan uitgebreid met de Russische president Vladimir Poetin en dinsdag had hij telefonisch contact met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski om 'veiligheidskwesties' te bespreken. In zijn speech in New York gaf Erdogan geen details over hoe de oorlog in Oekraïne ten einde kan komen.

Gisteren zei hij in een interview met de Amerikaanse omroep PBS dat Rusland het land dat het heeft bezet terug moet geven aan Oekraïne als duurzame vrede het doel is. 'Dit is wat er wordt verwacht', aldus Erdogan. 'De bezette gebieden zullen worden teruggegeven aan Oekraïne.' Als het aan hem ligt moet Moskou ook 'de Krim aan de rechtmatige eigenaren teruggeven'. Erdogan had de indruk dat Poetin bereid is 'zo snel mogelijk' een einde aan het conflict te maken. Maar de Russische president stelt steeds dat Kiev niet bereid is tot vredesonderhandelingen.

NAVO-lid Turkije onderhoudt nauwe betrekkingen met zowel Moskou als Kiev en levert ook wapens aan Oekraïne. Ankara is belangrijk voor Rusland als het aankomt op handel, mede omdat Turkije de westerse sancties niet heeft overgenomen.

Ton voor Oekraïense scholier die mijnzoekende drone ontwikkelt

17:11 | Een 17-jarige Oekraïense scholier heeft een prijs gewonnen voor het ontwikkelen van een drone die landmijnen detecteert. Igor Klymenko krijgt 100.000 dollar, meldt Chegg.org, een organisatie die wereldwijd studenten bijstaat om hun innovaties tot een succes te maken.

Het apparaat kan mijnen vanuit de lucht tot op twee centimeter nauwkeurig detecteren. Hij werkt nu aan een verbeterde drone die bijvoorbeeld een vindplek met verf kan markeren. Ook probeert hij met behulp van kunstmatige intelligentie het type landmijn vast te stellen zodat het explosief veilig onschadelijk kan worden gemaakt.

Desertie tijdens mobilisatie zwaarder bestraft in Rusland

14:07 | Het Russische parlement heeft ingestemd met zwaardere straffen voor bepaalde misdaden tijdens "mobilisatie en gevechtssituaties." Het gaat dan bijvoorbeeld om desertie, het toebrengen van schade aan militair eigendom en het weigeren van het opvolgen van militaire bevelen.

Separatisten Donetsk en Loehansk houden in september referendum

13:56 | Pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk hebben aangekondigd een referendum te houden over de vraag of hun zelfverklaarde volksrepublieken zich bij Rusland moeten voegen. Volgens de Russische persbureaus TASS en Interfax wordt het referendum tussen 23 en 27 september gehouden.

De roep om een referendum in de zelfverklaarde volksrepublieken neemt toe nu Oekraïense troepen bezig zijn met een opmars in onder meer de regio Charkov. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag op de Russische staatstelevisie dat het aan de regio's zelf is om te bepalen of ze een referendum willen houden.

Volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti is ook het deel van de regio Zaporizja dat in Russische handen van plan om binnen enkele dagen een referendum te houden. Bovendien hebben door Rusland gesteunde functionarissen in de regio Cherson aangegeven eveneens een volksraadpleging te willen. Zij hebben het Kremlin verzocht zo snel mogelijk toestemming hiervoor te geven. Russische troepen hebben ongeveer 95 procent van de Zuid-Oekraïense regio in handen.

Zwitserland importeert meeste Russisch goud in ruim 2 jaar

12:04 | Zwitserland heeft afgelopen maand de grootste hoeveelheid Russisch goud geïmporteerd in ruim twee jaar tijd, ondanks nieuwe sancties. Die gelden alleen op nieuw goud, staven die Rusland exporteerde voor 4 augustus mogen wel worden verhandeld. Toch hangt er vanwege de oorlog in Oekraïne een negatief beeld rond het goud, waardoor het waarschijnlijk in Zwitserland wordt omgesmolten om het alsnog te verkopen.

Het goud is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, waar ouder Russisch goud ook nog verhandeld kan worden. De Verenigde Staten, Europese Unie en Zwitserland kwamen twee maanden geleden met een invoerverbod op nieuw Russisch goud vanwege de invasie van Oekraïne. Rusland is de op één na grootste delver van goud ter wereld.

De Zwitserse invoer bedroeg in augustus ongeveer 5700 kilo, wat ongeveer 324 miljoen euro waard is. Dat is de grootste hoeveelheid sinds april 2020.

27-jarige Nederlander overleden aan front in Oekraïne

11:31 | Een 27-jarige Nederlander is recent overleden in het oorlogsgebied van Oekraïne. De man diende in het Oekraïense vreemdelingenlegioen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van De Telegraaf.

Het ministerie doet vanwege privacy verder geen uitspraken over waar de man vandaan komt, wat er met hem is gebeurd en waar en wanneer hij precies is overleden. 'We kunnen wel melden dat hij is afgereisd naar Oekraïne om aan Oekraïense zijde mee te vechten.' Volgens de woordvoerder staat het ministerie in contact met zijn familie.

In mei overleed er ook een Nederlander aan het front in Oekraïne. Het ging om een 55-jarige man die vrijwillig in het Oekraïense vreemdelingenlegioen meevocht tegen Rusland.

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders er momenteel meevechten in de oorlog met Rusland. 'Nederlanders melden zich in principe niet bij het ministerie, dus we hebben daar geen overzicht van', aldus de woordvoerder.

Duitsland geeft nog eens 2,5 miljard uit voor aankopen lng

10:59 | De Duitse overheid heeft nog eens 2,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor het aankopen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) om de energiecrisis tegen te gaan, staat in stukken die persbureau Bloomberg heeft ingezien. Het bedrag komt uit een grotere pot met geld die is gereserveerd om het gebrek aan Russisch gas op te vangen.

Een eerste bedrag van 1,5 miljard euro van de gereserveerde 15 miljard euro is al bijna op. Sinds enkele weken is de aanvoer van gas via de belangrijke pijpleiding Nord Stream 1 tussen Rusland en Duitsland weer stil komen te liggen en is er extra behoefte aan ander gas. Volgens het Russische staatsgasconcern Gazprom komt het stilliggen door technische problemen, maar de vrees is dat Rusland de pijpleiding bewust gesloten houdt vanwege de Duitse steun aan Oekraïne.

Met het aankopen van lng wil Duitsland gastekorten in de winter voorkomen. De voorraden zijn al voor 90 procent gevuld, maar Berlijn wil voor 1 november naar de 95 procent.

Rusland en Oekraïne wisselen 200 gevangenen uit

10:52 | Rusland en Oekraïne hebben besloten tweehonderd gevangenen uit te wisselen, een van de grootste gevangenenruilen sinds de oorlog in Oekraïne eind februari uitbrak. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft dat tegen de Amerikaanse tv-zender PBS gezegd.

Hij maakte geen details over de ruil bekend. Zo is bijvoorbeeld niet bekend hoeveel mensen elk land vrijlaat. De aankondiging van Erdogan komt na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin vorige week, toen beide leiders in Oezbekistan waren voor een regionale top.

Turkije probeert neutraal te blijven in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het land, dat goede banden heeft met beide strijdende partijen, probeert al vanaf het begin als bemiddelaar op te treden. Dat heeft al tot successen geleid, met als belangrijkste voorbeeld het graanakkoord. De export van Oekraïens graan over zee kwam deze zomer met hulp van Turkije en de Verenigde Naties na maanden oorlog weer op gang.

Roep om referendum in Donetsk en Loehansk neemt toe

10:34 | De roep om een referendum in de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne neemt toe nu Oekraïense troepen bezig zijn met een opmars in onder meer de regio Charkov. In het referendum zou de vraag of de pro-Russische republieken zich bij Rusland moeten voegen centraal moeten staan.

De pro-Russische separatistenleider van Donetsk, Denis Poesjilin, heeft de leider van de separatisten in Loehansk, Leonid Pasetsjnik, in een telefoongesprek opgeroepen om samen te werken om op korte termijn een referendum voor te bereiden. Volgens Poesjilin moeten de acties van Donetsk en Loehansk 'synchroon lopen'.

Dmitri Medvedev, de voormalige president van Rusland, noemde het dinsdag 'essentieel' dat de separatisten een referendum organiseren, zodat de regio's zich bij Rusland kunnen voegen. Volgens Medvedev is het een 'vitale stap om hun belangen te beschermen en om te kunnen verantwoorden dat Rusland militaire middelen gebruikt om ze te beschermen'.

Separatisten in Loehansk en Donetsk maakten zich in 2014 los van Oekraïne. Ze riepen twee volksrepublieken uit die tot begin dit jaar alleen werden erkend door elkaar en Zuid-Ossetië, een afvallige pro-Russische regio in Georgië die zelf maar door een handvol landen als land wordt gezien. De Russische president Vladimir Poetin besloot in februari om de onafhankelijkheid van de volksrepublieken Donetsk en Loehansk te erkennen.

PepsiCo stopt met productie frisdranken in Rusland

10:29 | De Amerikaanse snack- en frisdrankenfabrikant PepsiCo is gestopt met het maken van Pepsi, 7UP en Mountain Dew in Rusland. De uiteindelijk stopzetting van de productie volgt op de belofte die het bedrijf bijna zes maanden geleden deed om de verkoop en productie in Rusland te staken vanwege de Russische invasie van Oekraïne.

Journalisten van persbureau Reuters hadden eerder in tientallen supermarkten, winkels en sportscholen in Moskou en daarbuiten blikjes en flessen Pepsi gevonden die bedrukt waren met productiedatums van juli en augustus van fabrieken in Rusland. De meest recente datum op een Pepsi-product was 17 augustus. Een sportschooleigenaar in Moskou verklaarde half augustus nog een bestelling bij Pepsi te hebben gedaan.

In een verklaring aan Reuters zei het bedrijf dat het nu was gestopt met het maken van concentraten voor Pepsi Cola, Mirinda, 7Up en Mountain Dew in Rusland. 'Alle concentraten zijn opgebruikt in Rusland en de productie is beëindigd', aldus een woordvoerder van PepsiCo.

Het Westen heeft eten en drinken niet gesanctioneerd als onderdeel van de ingrijpende maatregelen om Rusland te straffen voor zijn acties in Oekraïne. De aanhoudende beschikbaarheid van veel westerse producten benadrukt echter de complexiteit van het terugtrekken uit een van 's werelds grootste landen.

In 2021 was Rusland de op twee na grootste markt van Pepsi, na de Verenigde Staten en Mexico. De winkels in Moskou verkochten deze zomer ook nog steeds voorraden buitenlandse bieren, maanden nadat de brouwers hadden aangekondigd de productie stop te zetten.

Pepsi's grote rivaal Coca-Cola bleef ook in Rusland produceren nadat het concern in maart had aangekondigd de activiteiten te staken. Coca-Cola verklaarde in juni dat zijn bottelaar, Coca-Cola HBC, een apart bedrijf, en de bestaande klanten in Rusland hun voorraden aan het opmaken zijn, waarna de productie en verkoop van Coca-Cola en andere frisdrankmerken in Rusland zou stoppen.

PepsiCo zei in maart dat het wel dagelijkse benodigdheden, zoals melk en andere zuivelproducten en babyvoeding, in Rusland zou blijven verkopen. Het bedrijf is al meer dan zestig jaar actief in Rusland. De frisdranken van PepsiCo waren een van de weinige westerse producten die al vóór de ineenstorting van de Sovjet-Unie in Rusland mochten worden verkocht.

Britten beloven Oekraïne in 2023 zeker 2,3 miljard pond steun

07:00 | Het Verenigd Koninkrijk geeft in 2023 minstens zoveel geld uit aan militaire hulp voor Oekraïne als het dit jaar heeft gedaan. Dat zei de Britse premier Liz Truss tegen SkyNews, voorafgaand aan haar reis naar New York om deel te nemen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het VK heeft Oekraïne dit jaar tot dusverre met 2,3 miljard pond (2,6 miljard euro) gesteund.

'Mijn boodschap aan het Oekraïense volk is deze: het VK blijft achter jullie staan, bij elke stap die jullie nemen. Jullie veiligheid is onze veiligheid', zei Truss.

De oorlog in Oekraïne is een van de belangrijkste onderwerpen in New York. Truss zal de oorlog ook bespreken met de presidenten Joe Biden van de Verenigde Staten en Emmanuel Macron van Frankrijk.

Oekraïne: bij hack gegevens van Russische huurlingen buitgemaakt

02:42|Hackers van het Oekraïense leger hebben de website van het Russische huurlingenbedrijf Wagner gehackt en de persoonsgegevens buitgemaakt van alle strijders die zijn aangesloten bij de organisatie. 'Elke beul, moordenaar en verkrachter zal zwaar worden gestraft', kondigde de Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mychajlo Fedorov de hack op Telegram aan. 'Wraak is onvermijdelijk.'

Wagner is een particulier huurlingenbedrijf dat geldt als het schaduwleger van het Kremlin. Het bewaakt Russische belangen in allerlei landen en huurlingen van Wagner vechten in Syrië en in Oekraïne. Voor de strijd in Oekraïne ronselt het bedrijf ook misdadigers in Russische gevangenissen. In ruil voor kwijtschelding van hun straffen moeten ze vechten in Oekraïne. Volgens Oekraïne maken de strijders van Wagner zich op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden.

Het bericht over de hack kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Politici Duitse AfD op weg naar door Rusland bezette Donbas

01:58 | Vijf politici van de Duitse rechts-populistische oppositiepartij Alternative für Deutschland (AfD) zijn afgereisd naar Rusland. Daarvandaan willen ze volgens de krant Bild doorreizen naar de door het Russische leger bezette gebieden in de Donbas, in het oosten van Oekraïne. Onder andere parlementariërs uit de deelstaten Saksen-Anhalt en Noordrijn-Westfalen nemen deel aan de reis, heeft de partij bevestigd aan de krant.

De partij wil niet zeggen of de politici zijn uitgenodigd of op eigen initiatief gaan. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemde de AfD in juli 'de partij van Rusland'. Politici van de partij, die bij de laatste verkiezingen ruim 10 procent van de stemmen kreeg en in grootte de vierde partij van het land is, spreken zich geregeld uit tegen de sancties die aan Rusland zijn opgelegd wegens de inval in Oekraïne. Ook uiten ze hun bewondering voor de Russische president Vladimir Poetin.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnik, riep op Twitter de Duitse veiligheidsdiensten op om op te treden tegen de vijf. Volgens Melnik, die eind deze maand terugkeert naar Kiev, overtreden ze de Duitse wet door 'steun te verlenen aan de vernietigingsoorlog'.

De autoriteiten verdenken de in 2013 opgerichte AfD van banden met rechts-extremisten. In maart bepaalden rechters dat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst de partij in de gaten mag houden als een bedreiging voor de democratie en bijvoorbeeld gesprekken van leden mag afluisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen