Internationaal20 sep '22 14:28Aangepast op 21 sep '22 15:10

Loehansk niet meer volledig in Russische handen

Auteur: Joëlle Baelde

Het Oekraïense leger heeft vannacht Bilohorivka veroverd, het eerste stadje dat ze in de Loehansk-regio hebben veroverd. Daarmee heeft Rusland geen complete controle meer over de provincie en kruipt het tegenoffensief van Oekraïne steeds dichter naar de oostgrens. 'Een enorme opsteker', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Tanks in Lysytsjansk.
Tanks in Lysytsjansk. (EPA)

Bilohorivka

‘Bilohorivka is een voorstadje van Lysytsjansk. En Lysytsjansk is een van de twee steden die Oekraïne, naast Sjevjerodonetsk, in juli moest opgeven waardoor de Russen de totale controle kregen over de Loehansk-regio', legt Hammelburg uit.

Maar met het veroveren van Bilohorivka is het Oekraïense leger nog niet in de grotere stad Lysytsjansk, nuanceert Hammelburg. ‘Zover zijn ze nog niet. Aan de andere kant is het zo ook begonnen met een ander offensief, dat begon met 2000 vierkante kilometer en inmiddels is uitgegroeid tot 10.000. Volgens de generale staf in Oekraïne centimeteren hun troepen vooruit, maar ze gaan wél vooruit. Ik denk dat ze gelijk hebben.’

Luister ook | Oekraïne update

Duitsland

Oekraïne kan nog altijd rekenen op westerse steun, zo stuurt Duitsland nog eens vier pantserhouwitsers naar Oekraïne. De Duitse defensieminister Christine Lambrecht zei gisteren dat 'de houwitsers onmiddellijk geleverd worden om het Oekraïense leger te helpen in de strijd tegen Rusland'.

Een belangrijke stap, zegt Hammelburg. ‘Oekraïne heeft deze pantserhouwitsers hard nodig. Maar het is ook politiek een duidelijke stap. In Duitsland speelt een soort strijd over hoe groot de Duitse hulp moet zijn. Er zijn nog altijd heel veel krachten binnen de Duitse samenleving die niet te hard willen optreden en niet al te zware wapens willen leveren', aldus Hammelburg.

Volg hier de laatste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen