Internationaal21 sep '22 10:01Aangepast op 21 sep '22 15:00

Rusland mobiliseert en voert wapenproductie op

Auteur: Mark van Harreveld

De gedeeltelijke mobilisatie die president Poetin heeft afgekondigd zal zo'n 300.000 reservisten met gevechtservaring op de been brengen. Die zijn echter niet direct inzetbaar. Volgens Rusland-correspondent Joost Bosman heeft Poetin gezegd dat de troepen allemaal eerst een opleiding krijgen. 'Ze moeten ook bewapend worden, het kan nog wel een aantal weken of maanden duren voordat deze troepen naar Oekraïne gestuurd worden.'

(ANP / Associated Press / Dmitri Lovetsky)

Volgens Bosman staat Poetin met de rug tegen de muur en zijn mobilisatie en het nucleaire scenario zijn enige opties. Poetin neemt daarmee volgens Bosman een risico: 'Het doet zijn populariteit niet toenemen. De campagne om vrijwilligers te werven is eigenlijk mislukt, er was weinig animo voor. Deze reservisten hebben zich dan ook niet eerder als vrijwilliger gemeld. Ze staan niet te popelen, nu zullen ze wel moeten'.

De Russische president Poetin en zijn minister van Defensie Sjojgoe hebben op de Russische televisie benadrukt dat de mobilisatie 'strikt gedeeltelijk' is. Alleen reservisten zullen worden opgeroepen, zei Poetin. 'In geen geval' zal studenten of dienstplichtigen worden gevraagd om te dienen, benadrukte Sjojgoe.

Wapenproductie opschalen

Poetin had gisteren ook een ontmoeting met industriële leiders, zegt Bosman. Hij deed de oproep meer wapens te maken. Dat zullen geen precisiewapens zijn, omdat daar hoogwaardige technologie en chips voor nodig zijn waar Rusland geen toegang meer tot heeft. Echter, van 'domme' bommen kan Rusland er heel lang heel veel van maken.

Of Poetin inderdaad de nucleaire optie gaat gebruiken? 'Hij heeft in maart al nucleaire eenheden in staat van paraatheid gebracht. Had hij die willen hanteren, dan had dat al lang gekund.' Bosman wijst erop dat er al Russische grensregio's die door Oekraïens vuur zijn getroffen, inclusief de Krim. 'Rusland is eigenlijk al aangevallen en hij heeft tot dusver nog nooit de nucleaire optie overwogen.' Bosman denkt dan ook dat er een zekere mate van bluf in Poetins dreigementen schuilt.

Volg het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen