Internationaal21 sep '22 12:30Aangepast op 26 sep '22 12:25

Iran is klaar met religieuze dictatuur, protesten worden feller

Auteur: Mark van Harreveld

In Iran worden protesten tegen het religieuze regime steeds feller en uitgebreider. Sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, na haar arrestatie door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet droeg, demonstreren de Iraniërs volop. Vrouwen knippen hun haren uit protest en verbranden hun hoofddoeken. De meeste protesten lijken vreedzaam, maar sommige in de Koerdische gebieden van Iran zijn gewelddadig geworden.

Ook in Teheran worden de protesten gewelddadiger
Ook in Teheran worden de protesten gewelddadiger (ANP / AFP)

Het is de tweede keer dat het Iraanse regime zich geconfronteerd ziet met de eigen bevolking. In 2009 leidde de dood van een andere jonge vrouw leidde tot dagen van wijdverspreide onrust. Neda Agha Soltan werd door een sluipschutter neergeschoten toen ze in juni 2009 deelnam aan de verkiezingsprotesten tegen de regering.

Dood na arrestatie

De beelden van Amini die afgelopen donderdag in een busje werd gesleurd door de religieuze politie omdat zij geen hoofddoek wilde dragen, gingen viral op social media en leidden direct tot protesten. De Koerdisch-Iraanse vrouw werd volgens ooggetuigen na haar arrestatie mishandeld, waarbij ze later op het politiebureau in elkaar zakte. Na drie dagen in coma te hebben gelegen overleed Amini als gevolg van een beroerte en verschillende hartaanvallen. Volgens de Iraanse politie leed de 22-jarige aan een hartkwaal en epilepsie, Amini's ouders ontkennen dat echter ten stelligste. Ooggetuigen hebben verklaard dat de politie Amini op het hoofd sloeg met de wapenstok en haar, alweer met het hoofd, tegen een autoportier sloeg.

Lees ook | Iraanse junta gaat 'vastberaden' optreden, dodental loopt op

Verschillende Iraanse overheidswebsites en websites van aan de Iraanse staat gelieerde media liggen plat, nadat een Twitter-account - dat gelinkt is aan het hackerscollectief 'Anonymous' - beweerde cyberaanvallen op hen te hebben uitgevoerd.

Samenzweerders

De protesten richten zich tegen de religieuze leider ayatollah Ali Khamenei en president Ebrahim Raisi, een hardliner met uitgesproken conservatieve opvattingen. Sinds zijn verkiezing tot president heeft de moraalpolitie meer macht gekregen en wordt strenger gehandhaafd op overtreding van religieuze wetten. Tot dusverre hebben de Iraanse leiders 'samenzweerders' de schuld gegeven van Amini's dood, ook al vond die plaats in een van de eigen cellen van het regime. Ook claimt de Iraanse junta dat de rellen en protesten het werk zijn van vijanden zoals Saoedi-Arabië. De semi-officiële staatsmedia hebben een onderzoek aangekondigd.

15 steden

Volgens de gouverneur van Koerdistan zijn bij de protesten tot nu toe ten minste drie mensen gedood. De functionaris zei echter dat de doden 'verdacht' zijn en dat het lijkt te gaan om een poging van 'antirevolutionaire' groepen om het vuur van de onrust in het hele land aan te wakkeren. Iraanse staatsmedia meldden woensdag ook dat de protesten naar aanleiding van de dood van Amini zich hadden verspreid over 15 steden in het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen