Internationaal21 sep '22 14:04Aangepast op 21 sep '22 14:55

Bolsonaro waarschuwt Brazilië voor linkse dictatuur

Auteur: Mark van Harreveld

De Braziliaanse president Bolsonaro waarschuwt de Brazilianen dat winst van zijn rivaal Luiz Inácio Lula da Silva zal leiden tot de vervolging van rooms-katholieken. Daarbij verwijst Bolsonaro herhaaldelijk naar het Midden-Amerikaanse Nicaragua waar president Daniel Ortega en de rooms-katholieke kerk op zeer gespannen voet met elkaar staan.

Tijdens de algemene vergadering van de VN gisteren herhaalde Bolsonaro het nog maar weer eens: 'Ik wil aankondigen dat Brazilië zijn deuren zal openen voor de katholieke priesters en nonnen die onder het dictatoriale regime van Nicaragua zijn vervolgd.' Met zijn beweringen dat Lula Brazilie in een soort Nicaragua zal veranderen hopen Bolsonaro en zijn aanhangers de evangelische kiezers, die bijna een derde van de 156 miljoen Braziliaanse kiezers uitmaken, voor zich te winnen.

Social media

In een recent televisie-interview verscheen Bolsonaro zelfs met het woord 'Nicaragua' geschreven op de palm van zijn hand. Ook zijn zoons Eduardo en Flávio Bolsonaro, goed voor miljoenen volgers op sociale media, waarschuwen onophoudelijk voor een Nicaragua-achtig schrikbewind onder Lula. 'Als Jair Bolsonaro de macht afgeeft, wordt Brazilië geen Argentinië of Venezuela - dan gaat het rechtstreeks naar Nicaragua', twitterde congreslid Eduardo Bolsonaro vorige maand. Samen hebben Bolsonaro en zijn drie zonen bijna 16 miljoen volgers op Twitter en 20 miljoen op Facebook.

'Vergeet niet dat hij een vriend is van Daniel Ortega uit Nicaragua', schreef Flávio Bolsonaro, senator voor Rio, over Lula. 'Kijk maar eens op Google om te zien wat hij met priesters en nonnen heeft gedaan.' Op dinsdag deelde Silas Malafaia, de radicale televisie-evangelist die samen met Bolsonaro de begrafenis van koningin Elisabeth bijwoonde, het aanbod van zijn bondgenoot om onderdak te bieden aan Nicaraguaanse geestelijken op Twitter. Daarbij beweerde hij dat Nicaragua 'werd gesteund door Lula'.

Lees ook | 'Lula' officieel kandidaat Braziliaanse verkiezingen

Afstand

Lula verweert zich tegen Bolsonaro's aantijgingen door te zeggen zich gedistantieerd te hebben van Ortega, een icoon uit de Sandinistische revolutie tegen dictator Somoza die sinds 2007 ononderbroken en met ijzeren hand regeert. Vorig jaar nog wist Ortega zich van een vierde opeenvolgende termijn te verzekeren na een zes maanden durende campagne tegen de Nicaraguaanse oppositie waarbij hij zijn belangrijke uitdagers liet opsluiten of verbannen.

Tot dusverre lijkt Bolsonaro's paniekzaaierij te falen, nu Lula een charmeoffensief is begonnen om de Braziliaanse christenen gerust te stellen. 'Ik denk niet dat ooit iemand zo zorgvuldig is geweest en de vrijheid om kerken te openen en zijn geloof te belijden zo heeft gegarandeerd als ik', zei Lula eerder deze maand tijdens een bijeenkomst van evangelische aanhangers.

Uit de jongste peilingen blijkt dat de steun voor Lula onder katholieke kiezers toeneemt: volgens opiniepeiler Ipec deze week van 52 naar 53 procent. Evangelisten geven echter nog steeds de voorkeur aan Bolsonaro: 48 procent van hen steunt zijn kandidatuur. In totaal heeft Lula 16 punten voorsprong op Bolsonaro met minder dan twee weken tot de verkiezingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen