Internationaal22 sep '22 19:49Aangepast op 23 sep '22 06:38

Liveblog | Medvedev: we kunnen aangesloten regio's verdedigen met kernwapens

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 210 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

Dit liveblog wordt niet meer bijgehouden. Volg de laatste updates in het liveblog van 23 september.

In verschillende Russische steden zijn 1386 mensen gearresteerd tijdens protesten die volgden op de tv-toespraak van Poetin.
In verschillende Russische steden zijn 1386 mensen gearresteerd tijdens protesten die volgden op de tv-toespraak van Poetin. (ANP / Associated Press / Alexander Zemlianichenko)

Veel vrijgelaten krijgsgevangen gemarteld volgens Oekraïne

19:39 | Veel van de Oekraïense krijgsgevangenen die zijn vrijgelaten na een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland zijn gemarteld, stelt het hoofd van de militaire inlichtingendienst in Kiev. Hij noemde geen exacte aantallen, maar zei dat het percentage van de militairen dat in Russische detentie martelingen moest ondergaan 'nogal hoog' is.

Enkele van de vrijgelaten Oekraïners zijn in ziekenhuizen opgenomen, voegde de minister van Binnenlandse Zaken er tijdens dezelfde persconferentie aan toe.

De krijgsgevangenen kwamen vrij doordat de strijdende landen na bemiddeling door Turkije en Saudi-Arabië een deal sloten. In totaal komen hierdoor zo'n driehonderd mensen vrij.

De Oekraïense beschuldigingen konden niet onafhankelijk geverifieerd worden.

EU mikt met nieuwe sancties op Russische olie en Kremlin-getrouwen

19:29 | De Europese Unie werkt aan een maximumprijs voor Russische olie en meer sancties voor personen en organisaties die een aandeel hebben in de Russische oorlogsmachinerie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen. Wel zijn er twijfels over de haalbaarheid van nieuwe strafmaatregelen, zeggen EU-bronnen.

De Europese Commissie kondigde al aan nieuwe sancties voor te bereiden en die aan de EU-landen voor te willen leggen. Buitenlandchef Josep Borrell noemde 'economische' strafmaatregelen en sancties tegen specifieke personen en organisaties. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen repte over sancties voor 'civiele technologie'. Van eerdere maatregelen die Rusland van chips verstoken moeten laten heeft het land veel last, zegt de commissie.

De EU broedt ook op het aanpakken van de Russische olie-inkomsten. Rusland verdient nu nog flink aan de olie die het aan Europese landen verkoopt, al komt daaraan begin december een eind. Net als de zeven belangrijke westerse economieën van de G7 zou de unie volgens de commissie een prijsplafond moeten instellen zodat de Russische oorlogskas de komende maanden minder volstroomt.

Maar het is de vraag of alle EU-landen nieuwe strafmaatregelen zullen steunen, zoals is vereist. De oude Russische bondgenoot Hongarije, die steeds harder tegenstribbelt, heeft zich er al tegen uitgesproken. Ook Italië kan weleens gaan dwarsliggen als daar na de verkiezingen van zondag een waarschijnlijk meer Russischgezinde regering aantreedt.

EU-diplomaten waarschuwen dat de commissie mogelijk weer te ver voor de troepen uitloopt. Ze hadden liever minder beloofd en vervolgens meer waargemaakt, mopperen ze. Maar anderen wijzen erop dat de commissie ditmaal geen heel precieze voorstellen heeft gepresenteerd maar ruimte voor uitwerking en onderhandeling heeft geschapen. Dat ging bij het zesde sanctiepakket, waartoe de EU voor de zomer na eindeloos getouwtrek besloot, juist mis. Onder anderen premier Mark Rutte deed daarover toen zijn beklag.

De commissie scherpt de leidraad voor EU-landen hoe ze de sancties tegen Rusland moeten toepassen mogelijk toch weer aan, zeggen ingewijden. Eerder deze week werd die juist versoepeld. Dat moest voorkomen dat de handel in voedsel en andere producten die voor bijvoorbeeld Afrikaanse landen van levensbelang zijn er onbedoeld onder lijdt. Moskou wijt zulke invoerproblemen aan de westerse sancties en probeert zo landen aan zijn kant te krijgen.

Oekraïense minister: Poetin heeft Ruslands nederlaag aangekondigd

19:19 | De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba hoorde in de veelbesproken toespraak van Vladimir Poetin van woensdag een aankondiging van het verlies dat Rusland volgens hem te wachten staat. 'Poetin heeft de mobilisering aangekondigd, maar wat hij werkelijk ten overstaan van de hele wereld heeft aangekondigd, is de nederlaag', zei Koeleba in de VN-Veiligheidsraad.

'Je kunt nog 300.000 of 500.000 mensen inzetten, maar je gaat deze oorlog nooit winnen', aldus de Oekraïense minister. Hij zei verder dat Rusland geen enkele interesse toont in vredesbesprekingen. 'De Russische leiding zoekt uitsluitend naar een militaire oplossing.'

Koeleba reageerde ook op het optreden van zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, die anderhalf uur na het begin van de vergadering pas de zaal binnenkwam en die direct na zijn eigen toespraak weer verliet. 'Ik heb vandaag gezien dat Russische diplomaten net zo slecht vluchten als Russische soldaten', schamperde hij.

Rusland: al tienduizend reservisten hebben zich vrijwillig gemeld

18:19 | De Russische legertop claimt dat zich op de eerste dag van de gedeeltelijke mobilisatie zo'n tienduizend vrijwilligers hebben gemeld. Ze zouden zich al hebben aangemeld bij het leger voordat ze daar een officiële brief over hebben ontvangen, meldden Russische media.

President Vladimir Poetin kondigde woensdag een gedeeltelijke mobilisatie af, de eerste sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ministerie van Defensie wil zo'n 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor de oorlog in Oekraïne, die het overigens zelf een 'speciale militaire operatie' noemt. Zo hoopt Rusland het initiatief weer naar zich toe te trekken. De afgelopen tijd heeft het Oekraïense leger een flink gebied in het noordoosten heroverd.

'Poetin mag hier niet mee wegkomen'

17:40 | De Russische president Vladimir Poetin heeft de internationale orde 'verscheurd' en daar mag hij 'niet mee wegkomen'. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft dat gezegd tijdens de vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York. Ook Rusland was daarbij aanwezig.

Volgens Blinken moet de wereld Poetin ter verantwoording roepen voor de invasie van Oekraïne. Hij noemde Russische pogingen om Oekraïens grondgebied in te lijven bij Rusland 'opnieuw een gevaarlijke escalatie'. Geen enkele Russische claim kan Oekraïne het recht ontnemen om zich te verdedigen, zei hij. Russische dreigementen met de mogelijke inzet van kernwapens noemde Blinken 'roekeloos'.

Blinken bespeurt zelfs bij landen die nauwe banden met Moskou blijven onderhouden 'serieuze bedenkingen' over de invasie en de oorlog.

'Poetin moet gestopt'

16:30 | De Russische president Vladimir Poetin zal doorgaan als hij niet in Oekraïne wordt gestopt, zei premier Mark Rutte tijdens het Kamerdebat over de plannen die zijn gepresenteerd op Prinsjesdag. Daarom gaat Nederland door met wapens leveren aan Oekraïne, zei hij. 'Rusland mag niet winnen', verklaarde de premier.

Lees ook | 'Poetin gaat door als hij niet in Oekraïne wordt gestopt'

Russische invasie heeft Oekraïne al 1 biljoen dollar gekost

14:45 | De Russische invasie van Oekraïne heeft tot nu toe al bijna 1 biljoen dollar aan schade veroorzaakt. De schade is vijf keer hoger dan het jaarlijkse bruto binnenlands product (bbp) van Oekraïne vóór de Russische invasie in februari dit jaar.

In termen van directe en indirecte kosten heeft Oekraïne 'ongeveer 1 biljoen dollar' schade geleden, zei Oleg Oestenko, economisch adviseur van president Volodimir Zelenski, tijdens een evenement georganiseerd door de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen in Berlijn. De regeringsfunctionaris maakte eerder al een schatting van de oorlogsschade in de eerste twee weken van de strijd. Die bedroeg toen 100 miljard dollar.

De vernietiging als gevolg van de oorlog vormt volgens hem een 'aanzienlijk probleem voor de overheidsfinanciering'. Ook bedrijven die niet vernietigd zijn door de Russen werken volgens de functionaris niet op volle kracht of draaien slechts enkele uren per dag. De overheid krijgt daardoor veel minder geld binnen dan aanvankelijk werd verwacht.

Ondanks drastische bezuinigingen op de overheidsuitgaven, heeft de Oekraïense regering sinds de invasie een tekort van 5 miljard euro per maand, aldus de functionaris. In 2023 zal dat tekort naar verwachting afnemen tot ongeveer 3,5 miljard euro per maand. Westerse bondgenoten haasten zich ondertussen om Oekraïne te hulp te schieten om het gat te vullen. De Wereldbank, de Europese Unie en de G7-landen hebben het land al miljarden aan financiële steun toegezegd.

De Oekraïense regering verwacht volgens de functionaris dat de economie dit jaar met 35 tot 40 procent zal krimpen als gevolg van de oorlog. Dat is volgens hem de 'diepste daling van het bbp sinds 1991'. Oekraïne riep op 24 augustus 1991 zijn onafhankelijkheid uit, nadat in de Sovjet-Unie een staatsgreep van conservatieve krachten was mislukt. In december dat jaar stemde de bevolking in een referendum voor onafhankelijkheid. Enkele weken later hield de Sovjet-Unie op te bestaan.

Separatisten melden zes doden door beschieting markt Donetsk

13:20 | Beschietingen door het Oekraïense leger hebben volgens pro-Russische separatisten zeker zes levens geëist in Donetsk. Een projectiel kwam volgens de lokale autoriteiten neer op een markt in de oostelijke stad. Nog eens zes mensen raakten gewond, stelde een lokale bestuurder.

Donetsk is de hoofdstad van de gelijknamige regio. Separatisten grepen er in 2014 de macht. Ze organiseren vanaf vrijdag een referendum over aansluiting bij Rusland. Die stembusgang is volgens westerse landen en de regering in Kiev illegaal en doorgestoken kaart.

Rusland wil ondanks mobilisatie nog niet over een oorlog spreken

13:05 | Ondanks de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie, wil Rusland de situatie in Oekraïne nog geen oorlog noemen. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat het nog altijd een 'speciale militaire operatie' betreft.

President Vladimir Poetin riep woensdag 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Normaal gesproken maakt een land dat (gedeeltelijk) mobiliseert zich op voor een oorlog. In Rusland is het nog altijd strafbaar om te spreken over de 'oorlog' of 'invasie' in Oekraïne.

De laatste keer dat Rusland mobiliseerde was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Toegenomen drukte bij Russische grens met Finland

12:35 | Een dag na de afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie in Rusland, is de drukte bij de grenzen met de buurlanden toegenomen. De Finse grenswacht zegt dat het aantal Russen aan de grens 'duidelijk is gestegen'.

De Russische president Vladimir Poetin riep gisteren 300.000 reservisten op om mee te vechten in Oekraïne. Vrijwel meteen stegen de prijzen van vliegtickets waarmee Russen het land kunnen verlaten en veel vluchten naar het buitenland werden volgeboekt.

Finland deelt een grens van 1300 kilometer met Rusland. Volgens de grenswacht is het druk, maar is de situatie nog onder controle. De Finse grens is een van de weinige plekken waar Russen nog via land het Westen kunnen bereiken. De Baltische landen hebben de grenzen al vrijwel volledig dichtgegooid en willen geen Russische deserteurs opvangen. Finland beraadt zich ook op strengere visaregels.

Bij de Russische grens met Georgië staan volgens mediaberichten inmiddels ook lange rijen. Volgens het Kremlin is dat overdreven en is er geen sprake van een exodus bij de grenzen en op vliegvelden.

Medvedev: we kunnen aangesloten regio's verdedigen met kernwapens

12:25 | De Russische oud-president Dmitri Medvedev heeft gedreigd met de inzet van 'alle wapens, inclusief strategische kernwapens' om geannexeerd grondgebied te verdedigen. De bondgenoot van president Vladimir Poetin maakte dat duidelijk via zijn Telegram-account. Medvedev is vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad. In die rol zinspeelde hij al eerder op de mogelijkheid om nucleaire wapens te gebruiken als Rusland dat nodig acht.

Rusland is van plan om met 'referenda' grote stukken Oekraïens grondgebied in te lijven. Naast Donetsk en Loehansk, waar pro-Russische separatisten al jaren grotendeels de dienst uitmaken, wil Rusland komende week dergelijke referenda organiseren in de regio's Zaporizja en Cherson. Geen van die regio's is volledig in handen van Russische troepen.

De Oekraïense regering en westerse leiders zien de geplande stembusgang als doorgestoken kaart. Zo sprak de Duitse bondskanselier Olaf Scholz dinsdag bij de VN over 'schijnreferenda', die slechts zijn bedoeld om de 'imperialistische agressie' van Rusland te verhullen.

In de Russische militaire leer is het gebruik van kernwapens geoorloofd als Rusland zelf ernstig wordt bedreigd. Wat Medvedev betreft geldt dat straks dus ook voor de regio's die volgens hem binnenkort onderdeel van Rusland zullen worden. Er is 'geen weg terug', stelt hij.

Medvedev was tussen 2008 en 2012 president. Poetin was in die tijd premier, daarna nam hij het stokje als staatshoofd weer over van zijn bondgenoot.

VK: Russische mobilisatie kan maanden duren

10:26 | Het kan maanden duren voordat opgeroepen Russische reservisten gevechtsklaar zijn. Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat het Russische leger veel tijd nodig heeft voordat de afgekondigde mobilisatie effect zal hebben in de strijd in Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin riep gisteren 300.000 reservisten op voor een gedeeltelijke mobilisatie. Het Britse defensieministerie zegt te twijfelen aan Poetins vermogen om die mensen überhaupt op te trommelen. 'Het zal voor Rusland waarschijnlijk een logistieke en administratieve uitdaging zijn om 300.000 man te verzamelen.'

De Britten denken dat Poetin een aanzienlijk risico heeft genomen met zijn besluit, omdat 'zelfs een beperkte mobilisatie zeer onpopulair is onder een deel van de bevolking'. Het defensieministerie legt deze beslissing dan ook uit als een bewijs van het personeelstekort bij het Russische leger. 'Rusland heeft geen vrijwilligers meer over die willen vechten in Oekraïne.'

Europa wil meer wapens voor Oekraïne en sancties tegen Rusland

06:33 | Europa wil meer wapens naar Oekraïne sturen en komt mogelijk met nieuwe sancties tegen Rusland. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die deel uitmaken van de Europese Unie hebben dat vannacht besproken, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell in New York tegen verslaggevers.

Na de tv-toespraak van de Russische president Vladimir Poetin gisteren, riep Borrell de 27 Europese ministers bijeen in een informele spoedvergadering. Voorafgaand aan die bijeenkomst vroeg Borrell om 'een gecoördineerde reactie' op de 'onacceptabele' bedreigingen van Poetin. De Russische president verweet het Westen in zijn speech 'nucleaire chantage'.

Details over eventuele nieuwe wapenleveringen of sancties tegen Rusland heeft Borrell niet bekendgemaakt. De EU-chef zei eerder dat hij vandaag de VN-Veiligheidsraad toespreekt en dat 'nieuwe sancties en wapenleveringen daar zeker op tafel liggen'. Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie uitte eerder ook al felle kritiek op de tv-toespraak van Poetin. Tegen CNN zei ze dat 'dit waarschijnlijk om nieuwe sancties vraagt'.

Knallende ruzie Buitenlandse Zaken en Defensie over houwitsers

04:20 | De levering van pantserhouwitsers aan Oekraïne eerder dit jaar zorgde voor een knallende ruzie tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen, meldt het Nederlands Dagblad.

Dit voorjaar leverde Nederland vijf en Duitsland zeven pantserhouwitsers aan Oekraïne. Maar aanvankelijk vroeg Duitsland aan Nederland om al deze twaalf PZH2000’s (zoals het apparaat afgekort heet) te leveren. Buitenlandse Zaken vond dit een goed idee en gaf akkoord aan de Duitsers. Bij Defensie ontplofte men. Generaals uitten intern hun bezwaren. Nederland zou dit geavanceerde en krachtige wapensysteem zelf veel te hard nodig hebben. Bij de Koninklijke Landmacht zag men het 'toekomstperspectief versterking vuurkracht' in rook opgaan.

Oud-landmachtgeneraal Ton van Loon werd ingezet om Buitenlandse Zaken duidelijk te maken dat de levering van twaalf Nederlandse pantserhouwitsers aan Oekraïne een brug te ver was. Uiteindelijk werden het er vijf (voor Nederland) en zeven voor Duitsland. In juni leverden beide landen nog ieder drie houwitsers. Deze week ontving Oekraïne weer vier extra pantserhouwitsers van Duitsland, dat ook munitie voor bij de houwitsers levert. Volgens het Oekraïense leger spelen de gevechtsvoertuigen een belangrijke rol bij het huidige tegenoffensief.

Ruim 1300 arrestaties bij protesten in Rusland na speech Poetin

02:50 | In verschillende Russische steden zijn gisteren volgens een burgerrechtenorganisatie 1386 mensen gearresteerd tijdens protesten die volgden op de tv-toespraak van Vladimir Poetin. De Russische president mobiliseerde daarin een deel van de bevolking voor de strijd in Oekraïne. Of daar in Rusland massaal tegen wordt geprotesteerd, is volgens een VS-functionaris op dit moment nog niet duidelijk.

De Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info meldde even na middernacht 1386 arrestaties in 38 Russische steden. Vooral in Sint-Petersburg (541 arrestaties) en Moskou (509 arrestaties) zou volgens de onafhankelijke organisatie zijn gedemonstreerd tegen de beslissing van Poetin om 300.000 reservisten op te roepen.

'Het was vrij heftig en emotioneel geladen', zegt correspondent Joost Bosman. ‘Toen Aleksej Navalny anderhalf jaar geleden terugkwam naar Rusland, was er ook heel veel woede tijdens demonstraties. Maar nu gaat het echt om leven en dood. Mensen beseffen dat hun zoon, broer of man naar het front moet. Dat maakt het heel anders.'

Een functionaris van het Witte Huis heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het 'nog te vroeg is' om een realistisch beeld te schetsen van de omvang van de protesten in Rusland. Vrije pers wordt door het Kremlin geblokkeerd. Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het in een verklaring slechts over 'kleinschalige protesten'.

Volgens OVD-Info zijn sinds de oorlog in Oekraïne begon meer dan 16.500 mensen opgepakt in Rusland bij demonstraties tegen de invasie. Demonstranten riskeren lange gevangenisstraffen. Deze week werd ook een wet geïntroduceerd waardoor Russen die weigeren mee te vechten tien jaar celstraf kunnen krijgen.

Niet alleen in Rusland wordt geprotesteerd tegen de mobilisatie van de bevolking. Woensdagavond werd ook bij de Russische ambassade in het Poolse Warschau gedemonstreerd, zo is op beelden van Poolse media te zien.

Zelenski tegen VN: wij willen vrede en bestraffing Rusland

01:06 | De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gisteren (lokale tijd) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toegesproken. In een vooraf opgenomen videoboodschap zegt Zelenski dat hij vrede wil voor zijn land. Ook vraagt hij de bij de VN aangesloten landen om Rusland te 'bestraffen' vanwege het misdrijf dat het Russische leger heeft begaan.

Zelenski wil onder meer dat het vetorecht dat Rusland als permanent lid van de VN geniet, wordt ingetrokken. De agressor zou volgens de Oekraïense president geen deel meer uit mogen maken van de besluitvorming bij internationale organisaties.

Ook vraagt hij om een tribunaal dat de Russische misdaden kan bestraffen en wil hij een fonds om alle geleden schade mee te kunnen herstellen. Verder blijven aanhoudende sancties voor Rusland belangrijk om vrede te kunnen bereiken, aldus de Oekraïense president. Zelenski benadrukt dat een neutrale positie voor zijn land geen optie is.

De Oekraïense president besluit zijn toespraak met een kritische noot voor de zeven landen die tegen zijn videoboodschap bij de Algemene Vergadering stemden. Deze landen, waaronder Rusland, Noord-Korea en Syrië, reageren volgens Zelenski 'met een rode knop op principes'. De ruim honderd landen die wel wilden dat de Oekraïense regeringsleider een toespraak gaf, feliciteert hij. 'Vrede zal zegevieren over elke vorm van agressie', aldus de Oekraïense president, die na afloop van zijn toespraak een staande ovatie kreeg.

Zelenski is de enige regeringsleider die de VN-vergadering op afstand toespreekt. Eerder op de dag gaf de Russische president Vladimir Poetin nog een tv-toespraak, waarin een gedeeltelijke mobilisatie werd aangekondigd. Poetin zelf is niet aanwezig bij de Algemene Vergadering in New York.

Krijgsgevangenen vrijgelaten via ruil met pro-Moskou politicus

00:37 | Dat er gisteren 205 Oekraïense en tien buitenlandse krijgsgevangenen door Rusland werden vrijgelaten, komt volgens een Oekraïense functionaris door een ruil met onder meer een pro-Russische politicus die Oekraïne maanden geleden al arresteerde. Oekraïne zou op zijn beurt 55 Russische krijgsgevangenen hebben vrijgelaten.

Na bemiddeling door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman liet Rusland gisteren tien buitenlandse krijgsgevangenen vrij, onder wie twee Amerikanen. Een Oekraïense functionaris bevestigt tegenover persbureau Reuters dat ook 205 Oekraïense strijders, die om de havenstad Marioepol vochten, door Rusland zijn vrijgelaten. Ook een van de oprichters van het Azov-bataljon zou zijn vrijgelaten. Volgens de Oekraïense openbare zender Suspline vond de uitwisseling plaats in de buurt van de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv.

De gevangenen zouden zijn vrijgelaten dankzij een ruil met de Oekraïense zakenman en politicus Viktor Medvedtsjoek, een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin. Deze pro-Kremlin politicus werd dit voorjaar door de Oekraïense regering gearresteerd toen hij onder zijn huisarrest probeerde uit te komen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski had Rusland al eens eerder aangeboden om hem met gevangenen te ruilen.

VS bedanken Zelenski en Saudi-Arabië voor vrijgelaten Amerikanen

00:07 | Het Witte Huis heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bedankt voor hun bemiddeling die ervoor zorgde dat Rusland gisteren tien krijgsgevangenen vrijliet. Twee Amerikanen kunnen 'weer worden herenigd met hun familieleden', schrijft Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.

Eerder op de dag werd duidelijk dat Rusland tien krijgsgevangen vrijliet, onder wie twee Amerikaanse staatsburgers, de 39-jarige Alexander Drueke en de 27-jarige Andy Huynh. De twee mannen uit Alabama werden in juni gevangengenomen terwijl ze in Oost-Oekraïne aan de zijde van Oekraïense troepen vochten tegen de Russen. Eind juni liet Moskou nog doorschemeren dat de twee 'huurlingen' zouden worden berecht voor hun 'misdaden'.

Waarom de verschillende krijgsgevangenen, die naast de Amerikaanse ook de Britse, Zweedse, Kroatische en Marokkaanse nationaliteit zouden hebben, zijn vrijgelaten is niet duidelijk. Ook is niet bekend wat Rusland er in ruil voor heeft gekregen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen