Internationaal22 sep '22 11:28Aangepast op 3 nov '22 09:35

New York sleept de Trumps voor de rechter

Auteur: Mark van Harreveld

De staat New York sleept Donald Trump en drie van zijn kinderen voor de civiele rechter wegens belastingfraude. Procureur-generaal Letitia James van de staat New York kondigde gisteren verschillende civiele rechtszaken aan tegen Donald Trump, Eric Trump, Donald Trump Jr. en Ivanka Trump. Aan de dagvaarding ging drie jaar onderzoek naar het familiebedrijf de Trump Organization vooraf.

Procureur-generaal Letitia James houdt een persconferentie waarin ze aankondigt Donald Trump en drie van zijn kinderen te vervolgen wegens fraude
Procureur-generaal Letitia James houdt een persconferentie waarin ze aankondigt Donald Trump en drie van zijn kinderen te vervolgen wegens fraude (ANP / SIPA USA / Michael Nigro)

Trump en de zijnen worden ervan beschuldigd stelselmatig vastgoed verschillend te hebben gewaardeerd, afhankelijk van het doel van die waardering: voor de fiscus werd het vastgoed laag gewaardeerd, hadden de Trumps een banklening nodig, dan werd het vastgoed overgewaardeerd. En dat gedurende zo'n 11 jaar. Volgens Amerika-correspondent Jan Postma gaat het om veel geld: 'Het Openbaar Ministerie van de staat New York wil 250 miljoen dollar zien, de schade die is geleden door zijn fraude. Daarnaast wil de aanklager dat Trump en zijn drie oudste kinderen een verbod krijgen om nog een bedrijf te lijden in New York'.

Lees ook | Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump

Ook via het strafrecht

Maar volgens de (Democratische) procureur-generaal zijn er ook mogelijkheden om Trump cum suis strafrechtelijk te vervolgen. 'Daar is ze heel stellig in: er zijn wetten overtreden, mogelijk ook federale wetten. Voor de bank heeft hij goedkoop kunnen lenen, en voor de belastingen hoefde hij weinig te betalen door steeds andere waarden aan zijn vastgoed te hangen. Ìn een periode van 11 jaar heeft het OM meer dan 200 voorbeelden gevonden waarbij gemanipuleerd werd.'

Lees ook| Rollen omgedraaid: Trump klaagt procureur-generaal New York aan

Weliswaar zegt James dat er duidelijk redenen zijn voor een strafrechtelijk onderzoek, het strafrechtelijke onderzoek dat hier simultaan aan liep met eensluidende aanklachten is maanden geleden op een laag pitje gezet. Postma vindt dat vreemd - want waarom een laag pitje als er zo veel overtuigende bewijslast zou zijn?

Lees ook | Justitie VS in beroep over Trump-documenten

Verrassing nummer 2

Een tweede tegenvaller voor Trump: de Amerikaanse justitie mag het onderzoek naar de duizenden overheidsdocumenten die bij Trump thuis zijn gevonden hervatten. De rechter had dat stilgelegd omdat gekeken moest worden in hoeverre de inbeslagname gerechtvaardigd was. In hoger beroep werd dit vonnis naar de prullenbak verwezen. Justitie mag dus weer verder met het onderzoek naar de 11.000 documenten die begin vorige maand tijdens een inval op Trumps landgoed Mar-a-Lago in beslag werden genomen. De oud-president had die stukken bij zijn vertrek uit het Witte Huis moeten overdragen aan het Nationaal Archief, er zaten bovendien dossiers bij die het stempel topgeheim droegen.

Lees ook | FBI haalde 11.000 documenten en 90 lege mappen uit Trumps woning


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen