Internationaal22 sep '22 16:12

Medvedev: 'Bereid veroverde gebieden te verdedigen met kernwapens'

Auteur: Julian Verbeek

De voormalige Russische president Dimitri Medvedev zegt dat Rusland bereid is om de in Oekraïne veroverde gebieden te verdedigen met alle wapens die het heeft. Hij benoemde hierbij expliciet 'strategische kernwapens', zo stelt Reuters.

Rusland zegt bereid te zijn alle soorten wapens in te zetten om de gebieden in Oekraïne te verdedigen die het heeft veroverd.
Rusland zegt bereid te zijn alle soorten wapens in te zetten om de gebieden in Oekraïne te verdedigen die het heeft veroverd. (ANP / Associated Press)

Poetin-vertrouweling Medvedev is vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en deed deze uitspraken naar aanleiding van de referenda die Rusland heeft gepland in Oost-Oekraïne. Deze controversiële volksstemmingen dienen om de gebiedsdelen die het in Oekraïne heeft veroverd in te lijven in de Russische Federatie.

'Geen weg terug op Donbas'

Volgens Medvedev is er 'geen weg terug' en zullen de 'Donbas-republieken worden toegelaten tot Rusland'. Deze referenda zullen plaatsvinden van 23 tot 27 september. De NAVO heeft de uitspraken 'gevaarlijk en roekeloos' genoemd.

'Rusland heeft bekend gemaakt om voor haar verdediging niet alleen haar mobilisatie in te zetten, maar ook iedere Russisch wapen - ook strategische kernwapens en wapens gebaseerd op nieuwe principes', zegt Medvedev hierover. Wat die 'nieuwe principes' inhouden werd niet gespecificeerd.

Lees alle updates over het conflict in ons liveblog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen