Internationaal24 sep '22 14:10Aangepast op 19 okt '22 10:40

Amerikaanse staat Arizona voert abortuswet uit 1901 weer in

Auteur: ANP

Een rechter in de Amerikaanse staat Arizona heeft vrijdag bepaald dat een abortusban die stamt uit 1901 weer rechtsgeldig is. De wet, die abortus in bijna alle gevallen verbiedt, werd in 1973 opgeschort vanwege de federale uitspraak in de zaak Roe vs. Wade, die vrouwen in de Verenigde Staten het grondwettelijke recht op abortus gaf.

De verwerping van Roe vs. Wade is zeer controversieel in de Verenigde Staten.
De verwerping van Roe vs. Wade is zeer controversieel in de Verenigde Staten. (USA TODAY NETWORK/Sipa USA)

Het Amerikaanse hooggerechtshof maakte in juni een einde aan dat landelijke recht op abortus door de uitspraak in Roe vs. Wade te verwerpen. Sindsdien kunnen individuele staten weer hun eigen abortuswetgeving bepalen. In Arizona houdt dat sinds de uitspraak vrijdag in dat abortus alleen is toegestaan als dat noodzakelijk is om het leven van de moeder te redden.

Lees ook | Indiana eerste staat die abortus verbiedt na uitspraak hof

Planned Parenthood, een gezondheidsorganisatie die onder meer veel abortusklinieken in de VS runt, liet vrijdag in een reactie op de uitspraak weten dat deze 'het bedroevende resultaat heeft dat inwoners van Arizona bijna 150 jaar terug in de tijd worden geworpen.' Amerikaanse media melden dat er naar alle waarschijnlijkheid beroep zal worden aangetekend tegen de uitspraak.

Lees ook | Biden wil van midterms referendum over abortus maken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen