Internationaal25 sep '22 11:20Aangepast op 25 sep '22 11:36

Iraanse junta gaat 'vastberaden' optreden, dodental loopt op

Auteur: Mark van Harreveld

De Iraanse president Ebrahim Raisi zegt 'vastberaden' te zullen optreden tegen de aanhoudende protesten die Iran overspoelen sinds de dood van een 22-jarige vrouw die door de Iraanse moraalpolitie was gearresteerd. Voor de negende achtereenvolgende nacht gingen demonstranten de straat op, ten minste 41 mensen vonden tot nu toe de dood, aldus de staatstelevisie.

Demonstratie in Kopenhagen tegen het Iraanse regime
Demonstratie in Kopenhagen tegen het Iraanse regime (ANP / Zuma Press / Thibault Savary)

Volgens de staatsmedia sprak president Raisi zaterdag met familie van een bij de rellen omgekomen paramilitair lid van de Basij. De president zei toen dat Iran resoluut moet 'afrekenen met degenen die zich verzetten tegen de veiligheid en de rust in het land'. De president 'benadrukte de noodzaak onderscheid te maken tussen protest en het verstoren van de openbare orde en veiligheid, en noemde de gebeurtenissen ... een rel', aldus de staatsmedia.

De Iraanse protesten braken vorige week uit in het noordwesten van Iran bij de begrafenis van Mahsa Amini. De 22-jarige Koerdische vrouw overleed nadat ze in Teheran was aangehouden door de moraalpolitie die de hijab-regels voor vrouwenkleding handhaafde. De protesten zijn de grootste in Iran sinds de demonstraties over de brandstofprijzen in 2019. Volgens persbureau Reuters werden toen 1.500 mensen gedood bij het optreden tegen demonstranten.

Tegendemonstraties

Op vrijdag vonden in verschillende Iraanse steden door de staat georganiseerde tegendemonstraties plaats om de anti-regeringsprotesten tegen te gaan. Het leger heeft beloofd 'de vijanden' achter de onrust aan te pakken. Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn gewapende verbannen Iraanse Koerdische dissidenten betrokken bij de onrust. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft met artillerie bases van Koerdische oppositiegroepen in de Koerdische regio in Noord-Irak bestookt.

Cybercensuur

Iran heeft deze week tot driemaal toe het mobiele internet verstoord. Volgens activisten is de maatregel bedoeld om te voorkomen dat videobeelden van het geweld de buitenwereld bereiken. Volgens cyberwaakhond NetBlocks wordt nu ook de Skype-videobellen-app van Microsoft nu beperkt, nadat eerder platforms als Instagram, WhatsApp en LinkedIn doelwit van de censors in Teheran.

De VS zegt de internetbeperkingen voor Iran te zullen versoepelen om het geluidloos neerslaan van de protesten door Teheran tegen te gaan. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beloofde 'ervoor te zorgen dat het Iraanse volk niet geïsoleerd en in het donker wordt gehouden'.

Dodelijk

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben demonstranten te maken met 'dodelijke reacties van veiligheidstroepen'. Volgens Amnesty, dat oproept tot een onafhankelijk onderzoek van de VN, hebben veiligheidstroepen op 21 september minstens 19 mensen gedood, waaronder drie kinderen. 'Het stijgende dodental is een alarmerende indicatie van hoe meedogenloos de aanval van de autoriteiten is', zegt Amnesty.

De staatstelevisie toonde vrijdag laat beelden waaruit moest blijken dat de rust in veel delen van de hoofdstad Teheran is teruggekeerd. 'Maar in sommige westelijke en noordelijke gebieden van Teheran en bepaalde provincies hebben relschoppers openbare eigendommen vernield', aldus de televisie die beelden toonde van demonstranten die vuilnisbakken en een auto in brand steken, marcheren en stenen gooien.

Lees ook | Dodental protesten Iran loopt op

Ook in de noordelijke stad Babol in de provincie Mazandaran vonden protesten plaats. Beelden op sociale media tonen jongeren die portretten van Khamenei en Ayatollah Khomeini (de stichter van de Islamitische Republiek Iran, red.) van de gevel van een universiteit proberen af te breken terwijl omstanders hen aanmoedigen en 'Dood aan de dictator' roepen. Ook in de stad Rasht in de provincie Gilan wordt naar verluidt nog steeds geprotesteerd. Volgens de politiechef zijn alleen al in die provincie 739 relschoppers, waaronder 60 vrouwen, zijn gearresteerd.

Lees ook | Iran is klaar met religieuze dictatuur, protesten worden feller


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen