Internationaal23 sep '22 12:00

EU reageert op Poetin met nieuwe sancties

Auteur: Jorn Lucas

De Europese Unie werkt aan nieuwe maatregelen tegen Rusland, zoals een maximumprijs voor Russische olie en ook sancties voor personen en organisaties die een aandeel hebben in de Russische oorlogsmachinerie. De plannen zijn een reactie op het opvoeren van de Russische oorlogsinspanningen. Er zijn al veel sancties, maar 'het kan altijd nog iets erger', zegt sanctierechtadvocaat Heleen over de Linden.

Wel zijn er twijfels over de haalbaarheid van nieuwe strafmaatregelen, zeggen EU-bronnen. Tot nu toe is gebleken dat de sancties er niet voor hebben gezorgd dat Poetin de oorlog stopt of plaatsneemt aan de onderhandelingstafel. 'Maar sancties hebben verschillende doelen, maar Poetin zal niet meer schrikken van dit pakket.'

Lees ook | Russisch referendum in bezette Oekraïense gebieden

Gevaarlijke situatie

Volgens Over de Linden is de huidige situatie wel anders en 'heel gevaarlijk geworden' waardoor de sancties wel zin hebben.' Als na de referenda in de bezette gebieden blijkt dat de bezette gebieden Russisch grondgebied worden, dan wordt de doelstelling van de NAVO en de Oekraïne om de gebieden weer terug te krijgen.

Animo neemt af

Ondertussen heeft Hongarije ook al aangegeven niet veel agressiever te willen zijn naar Rusland toe. Over de Linden vreest dan ook dat er meer landen zullen die eigenlijk niet voor meer sancties zijn. 'Maar de situatie is nu echt gevaarlijk, dus misschien zijn sancties nu op te leggen om later te onderhandelen.'

Ook Italië zou weleens kunnen gaan dwarsliggen als daar na de verkiezingen van zondag een waarschijnlijk meer Russisch-gezinde regering aantreedt.

Liveblog | Berlusconi: Poetin is de oorlog 'ingeduwd

Ook EU-diplomaten waarschuwen dat de commissie te ver voor de troepen uitloopt. Ze hadden liever minder beloofd en vervolgens meer waargemaakt, terwijl anderen erop wijzen dat de commissie ditmaal geen heel precieze voorstellen heeft gepresenteerd maar ruimte voor uitwerking en onderhandeling heeft geschapen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen