Internationaal23 sep '22 13:47Aangepast op 28 sep '22 13:39

Energiesteun gaat Verenigd Koninkrijk 60 miljard pond kosten

Auteur: ANP

Volgens de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng is het Verenigd Koninkrijk de komende zes maanden 60 miljard pond kwijt aan subsidies voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor bedrijven en huishoudens. Daarnaast gaat hij de belasting verlagen om de economie aan te jagen. Het gaat onder andere om de inkomensbelasting en de belasting op de aankoop van woningen.

Image
(ANP / AFP)

Kwarteng benadrukte in het parlement dat de kostenramingen van de energieplannen nog onzeker zijn, vanwege de schommelende energieprijzen. 'Op basis van recente prijzen zullen de totale kosten van het energiepakket voor de zes maanden vanaf oktober naar verwachting ongeveer 60 miljard pond bedragen', zei hij. Hij verwacht dat de kosten dalen naarmate de onderhandelingen over contracten met energieleveranciers vorderen.

Lees ook | Truss ontvangt felle kritiek op economisch beleid: 'Vergroot ongelijkheid'

Bedrijfsbelasting

Ook vertelde hij dat er wordt afgezien van een verhoging van de bedrijfsbelasting, naast de andere aanpassingen van het belastingstelsel. Volgens de minister krijgt het Verenigd Koninkrijk hierdoor een van de meest concurrerende en op groei gerichte belastingsystemen ter wereld.

Premier Liz Truss kondigde eerder al aan om de energieprijzen voor twee jaar te bevriezen. Daarmee wil ze voorkomen dat meer huishoudens en bedrijven in de problemen komen door de gestegen prijzen. Met deze stap wil ze ook een recessie voorkomen of de omvang daarvan beperken.

Lees ook | Kelderend pond heeft gevolgen, ook voor Nederlandse bedrijven

Onbeperkte bankiersbonussen

Verder maakte de minister bekend dat een beperking van de bonussen voor bankiers wordt afgeschaft. Op dit moment mogen Britse bankiers volgens de wet maximaal twee keer hun jaarsalaris als bonus krijgen. Dat is een beperking die door de EU is opgelegd vanwege de financiële crisis van 2008. Volgens Kwarteng had dat alleen maar als gevolg dat de salarissen omhoog zijn gegaan en dat banken hun activiteiten naar andere landen hebben verplaatst.

Premier Truss beloofde eerder al om Londen meer vrijheid te geven als financieel centrum. Zo kan de Britse hoofdstad makkelijker concurreren met steden als New York, Singapore en Hongkong. Door de beperking op bonussen op te heffen moet Londen aantrekkelijker worden voor beurshandelaren en topbankiers.

Lees ook | Schrappen bonusplafond moet Londen financiële wereldhoofdstad maken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen