Internationaal25 sep '22 12:43Aangepast op 26 sep '22 05:47

Liveblog | Russische toppolitici bezorgd over excessen bij mobilisatie

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 212 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

(ANP / EPA)

Dit liveblog is gesloten, volg de nieuwste ontwikkelingen in Oekraïne in ons nieuwe liveblog van maandag 26 september

China en India roepen op tot vredesonderhandelingen

12:45 | China en India roepen op tot onderhandelingen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Dat is opmerkelijk, voor het eerst spreken beide kernmachten zich daarmee impliciet uit tegen hun traditionele bondgenoot Poetin. De oproep volgt op een week algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York waar Rusland fel bekritiseerd werd, maar waar het ook retorisch flink om zich heen sloeg.

Zelenski: Russische deserteurs worden humaan behandeld

10:40 | Russische soldaten die zich overgeven aan Oekraïne zullen op een 'beschaafde manier' worden behandeld, heeft de Oekraïense president Zelenski gezegd. In een nachtelijke toespraak deed Zelenski een beroep op de Russen om weg te lopen of zich over te geven zodra zij aan het front zijn. Zelenski riep in het Russisch de Russen op zich over te geven aan Oekraïne in plaats van het risico te lopen om na het conflict als oorlogsmisdadiger te worden berecht.

Oekraïne zal deserteurs behandelen in overeenstemming met internationale verdragen en zal niemand naar Rusland terugsturen als hij bang is voor repercussies, zei hij. 'Het is beter zich over te geven aan Oekraïense gevangenschap dan gedood te worden door de inslagen van onze wapens', voegde hij eraan toe.

Russische toppolitici bezorgd over excessen bij mobilisatie

10:50 | De voorzitters van het Russische lager- en hogerhuis hebben zondag hun zorgen geuit over de chaos die is ontstaan bij de door president Poetin afgekondigde mobilisatie. Het regent klachten over de campagne. De Poetingetrouwe voorzitters hebben regionale bestuurders opgedragen de "excessen" snel uit te bannen.

De eerste mobilisatie in Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geleid tot een reeks protesten in het hele land, waarbij volgens mensenrechtenorganisaties meer dan 2000 mensen zijn opgepakt. Mannen van militaire leeftijd proberen massaal het land te ontvluchten. Berichten dat ook mensen zonder enige militaire ervaring worden opgeroepen, zorgen voor extra onrust.

De voorzitter van de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, Valentina Matvijenko, gaf via Telegram aan ervan op de hoogte te zijn dat mannen die ongeschikt zijn, toch worden opgeroepen. 'Zulke excessen zijn absoluut onacceptabel. En het is in mijn opinie terecht dat er in de maatschappij scherp op wordt gereageerd.'

Ze stelt de regiogouverneurs verantwoordelijk voor het verloop van de mobilisatie, zo liet ze weten in een boodschap aan hen. 'Zorg ervoor dat de gedeeltelijke mobilisatie wordt uitgevoerd in overeenstemming met de geschetste criteria, zonder één enkele fout.'

Doemavoorzitter Vijatsjeslav Volodin heeft eenzelfde boodschap. "Als er een vergissing wordt begaan, is het nodig die recht te zetten. De autoriteiten op alle niveaus moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden."

Volgens de officiële lezing heeft president Poetin bij de mobilisatie 300.000 mensen opgeroepen. Berichten in onafhankelijke Russische media dat het in werkelijkheid zal gaan om meer dan een miljoen mannen, zijn tot twee keer toe door het Kremlin ontkend.

Lavrov: geannexeerd gebied krijgt 'volledige bescherming'

07:45 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zegt dat de vier Oekraïense regio's waar een 'referendum' gaande is, onder de 'volledige bescherming' van Moskou zullen vallen als ze door Rusland worden geannexeerd.

Tijdens een persconferentie na zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York werd Lavrov gevraagd of Rusland redenen zou hebben om kernwapens te gebruiken om geannexeerde regio's van Oekraïne te verdedigen. Hij zei dat het Russische grondgebied - inclusief grondgebied dat in de toekomst 'verder wordt vastgelegd' in de Russische grondwet - 'onder de volledige bescherming van de staat staat staat'.

'Alle wetten, doctrines, concepten en strategieën van de Russische Federatie zijn van toepassing op al haar grondgebied', zei hij volgens Reuters, terwijl hij ook specifiek verwees naar de Russische doctrine over het gebruik van kernwapens.

De opmerkingen van Lavrov kwamen nadat hij in zijn VN-toespraak had geprobeerd het verzet tegen de oorlog van Rusland in Oekraïne af te schilderen als zijnde beperkt tot de Verenigde Staten en de landen onder hun invloed.

De Groep van Zeven geïndustrialiseerde economieën heeft gezegd dat zij de uitslag van het 'referendum' niet zullen erkennen.

Zaterdag 2 4september

China roept op oorlog in Oekraïne binnen de perken te houden

23:40 | China heeft Oekraïne en Rusland opgeroepen door diplomatieke inspanningen de oorlog die de Russen voeren tegen het buurland binnen de perken te houden. Buitenlandminister Wang Yi drong er zaterdag tijdens de Algemene Vergadering van de VN bij alle betrokken partijen op aan te voorkomen dat de 'crisis' verder uitbreidt.

Een vreedzame oplossing van het conflict is noodzakelijk, zei Yi, die eraan toevoegde dat besprekingen tussen Kiev en Moskou nodig zijn die rekening houden met de 'gerechtvaardigde bezorgdheid over de veiligheid'.

Rusland begon de invasie van Oekraïne op 24 februari. Sinds vrijdag zijn in de bezette gebieden in het oosten en zuiden van Oekraïne haastig georganiseerde referenda gaande over aansluiting bij de Russische Federatie. VN-chef António Guterres heeft de annexatie van de regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja schending van de internationale rechtsorde genoemd.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, die na Yi het woord voerde, wuifde de kritiek op de volksraadplegingen in de betreffende regio's weg. Volgens Sergej Lavrov is die woede daarover niet terecht omdat de voorouders van de mensen daar al eeuwen in Rusland leven. Hij wierp het Westen, de VS voorop, voor de wereld in blokken te willen verdelen. 'Je bent voor of je bent tegen ons'. Lavrov waarschuwde de Amerikanen bovendien 'met vuur te spelen' inzake Taiwan.

Kritiek van Russische functionarissen op mobilisatie neemt toe

21:40 | Het hoofd van de mensenrechtencommissie van het Kremlin, Valeri Fadejev, heeft het leger bekritiseerd voor de mobilisatie van reservisten die moeten gaan vechten in Oekraïne. President Vladimir Poetin gaf daar deze week opdracht voor.

Fadejev riep de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe op een eind te maken aan de nietsontziende manier waarop veel rekruteringsbureaus in het land te werk gaan. Zelfs mannen die geen enkele ervaring hebben met de gewapende strijd kregen het bevel hun dienstplicht te vervullen.

Ongeveer 300.000 personen moeten worden gemobiliseerd. Tijdens de procedure gaat van alles mis. De leider van de Siberische republiek Jakoetië, Aisen Nikolajev, gaf toe dat er fouten zijn gemaakt. 'Er zijn reservisten ten onrechte onder de wapenen geroepen, zij moeten worden teruggestuurd. Daaraan wordt al gewerkt', zei hij.

Op sociale media in Rusland circuleren eveneens berichten over mensen zonder enige militaire achtergrond die toch een oproep hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor te oude of chronisch zieke reserveofficieren. Zelfs de hoofdredacteur van de nieuwszender RT, nauw verbonden met het Kremlin, deed zaterdag haar beklag over de chaotische gang van zaken.

'Aangekondigd was dat soldaten tot 35 jaar konden worden gerekruteerd. Oproepen gaan naar veertigers. Ze maken mensen gek, alsof het met opzet gebeurt, uit kwaadaardigheid. Het lijkt alsof ze zijn gestuurd door Kiev', foeterde RT-chef Margarita Simonian op haar Telegram-account.

TASS: Integratieprocedure bevrijde gebieden op 30 september

21:15 | De integratie van de door Rusland gecontroleerde Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja wordt vermoedelijk eind deze maand doorgevoerd. Dat heeft het staatspersbureau TASS zaterdag te horen gekregen van een bron in de Doema, het Russische parlement.

Volgens de zegsman kan gezien de voorlopige resultaten van de volksraadplegingen die gaande zijn de officiële toetreding van de desbetreffende regio's tot de Russische Federatie op 30 september plaatsvinden. De kans is groot dat president Vladimir Poetin daarbij een prominente rol zal spelen.

Eerder meldde TASS al dat het rapport over de aansluiting van de "bevrijde gebieden" op 28 september wordt voorgelegd aan het parlement. De behandeling en goedkeuring staan een dag later op de agenda.

De westerse landen en Oekraïne betitelen de referenda steevast als falsificaties en volkomen doorgestoken kaart, slechts bedoeld om tot annexatie over te gaan en het nieuwe territorium met alle middelen te verdedigen. Er kan tot dinsdag worden gestemd.

Moskou beweerde dat de inlijving van de Krim in 2014 gesteund werd door ongeveer 97 procent van de kiesgerechtigden.

Moskou: Doema wil gemobiliseerden bonus van 300.000 roebel geven

19:15 | De Doema, het Russische parlement, heeft een wetsontwerp ingediend om de militairen die worden gemobiliseerd voor de strijd in Oekraïne een eenmalige bonus te geven van 300.000 roebel, ongeveer 5350 euro. Dat heeft het staatspersbureau Ria Novosti zaterdag bekendgemaakt.

Het voorstel werd gedaan door een viertal afgevaardigden van Verenigd Rusland, de partij van president Vladimir Poetin, en de Communisten. Dit samenwerkingsverband bezet 381 van de 450 zetels in het parlement.

Minister Noord-Ossetië erkent lange file voor Georgische grens

19:10 | De Russische autoriteiten hebben toegegeven dat de stroom auto's op weg naar Georgië 'aanzienlijk' is. Vermoedelijk proberen de inzittenden te voorkomen dat ze moeten gaan vechten in Oekraïne. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de autonome republiek Noord-Ossetië zei zaterdag dat er voor de grensovergang van Verchni Lars een file staat van 2300 voertuigen. De douane passeren is moeilijk.

Het verantwoordelijke ministerie riep de Russen op het land niet te verlaten en kondigde aan meer politie te zullen inzetten ten behoeve van de verkeersveiligheid. Het vertelde niet hoeveel Russische wagens de Georgische grens overstaken op een normale dag, voordat president Vladimir Poetin de gedeeltelijke mobilisatie afkondigde.

Behalve bij de grens met Georgië zijn de wachttijden bij de grenzen met Kazachstan en Mongolië ook enorm toegenomen.

Ruim 700 betogers tegen mobilisatie opgepakt in Rusland

18:35 | Russische ordetroepen hebben zaterdag zeker 730 mensen opgepakt die protesteerden tegen de oorlog in Oekraïne en het besluit van president Vladimir Poetin een deel van de bevolking te mobiliseren voor de strijd. Dat meldde de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info. De organisatie liet weten dat in zeker 32 steden is gedemonstreerd.

OVD-Info meldde op gezag van ooggetuigen dat de politie met onder meer knuppels insloeg op betogers. De Britse zender Sky News berichtte dat er een bus vol met mensen is aangehouden in Sint-Petersburg.

Ook in onder meer Moskou en steden in Siberië, zoals Novosibirsk and Tomsk, hebben de ordetroepen actievoerders opgepakt.

Poetin wil 300.000 reservisten met militaire ervaring oproepen voor wat het de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne noemt. Zo hoopt Poetin het initiatief in de oorlog met Oekraïne weer naar zich toe te trekken


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen