Internationaal25 sep '22 13:06Aangepast op 26 sep '22 15:36

Ontvoering Belgische vicepremier verijdeld, drie aanhoudingen in Nederland

Auteur: Mark van Harreveld

De Belgische veiligheidsdiensten hebben de ontvoering voorkomen van de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. Dat zegt de minister in een videoboodschap. Eerder liet Van Quickenborne al via Facebook weten dat de veiligheidsdiensten snel en professioneel hadden ingegrepen tegen een dreiging aan zijn adres. 'Ik wil graag onze veiligheidsdiensten bedanken voor hun snelle en professionele aanpak.'

'In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit.'
'In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit.' (ANP / BELGA)

Lees ook | 'Opdrachtgevers ontvoering minister worden gezocht binnen Belgische drugsmilieu'

'Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd. Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.'

Aanhoudingen Leidschendam en Den Haag

Op verzoek van de Belgische autoriteiten zijn drie personen in Leidschendam en Den Haag gearresteerd. De Belgische politie volgde ze vanaf het huis van Van Quickenborne tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis van de minister hadden de vermeende ontvoerders ook een auto achtergelaten. Volgens Belgische media bevatte die een automatisch geweer en flessen met benzine. Een vierde verdacht wordt nog gezocht.

Drugsbaronnen

De Belgische omroep VRT meldde zaterdagavond al dat er mogelijk sprake was van een kidnappoging. Drugscriminelen zouden Van Quickenborne, die tevens vicepremier is, dan willen ruilen tegen een gedetineerde mede-crimineel, aldus de zender. Volgens de VRT houdt de politie er rekening mee dat de opdrachtgevers 'drugsbaronnen in het buitenland' zijn.

Ook volgens Van Quickenborne is het milieu erbij betrokken. 'Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.'

Hieronder volgt de volledige tekst zoals Vincent Van Quickenborne die op zijn Facebookpagina postte:

Dag iedereen. Zoals jullie intussen vernomen hebben, hebben onze veiligheidsdiensten ingegrepen omwille van een concrete dreiging tegen mijzelf. Maak jullie vooral geen zorgen: mijn familie en ik zijn veilig en in goede handen.

Ik wil graag onze veiligheidsdiensten bedanken voor hun snelle en professionele aanpak. We kunnen in ons land rekenen op heel competente mensen die dag en nacht in de weer zijn om onze veiligheid te garanderen. Dat hebben ze ook nu weer zeer goed gedaan.

Het gaat om een dreiging die gericht was tegen mijzelf als minister van Justitie en niemand anders. Er is snel ingegrepen en verdachten werden gearresteerd. Uit voorzorg word ik voorlopig onder strikte beveiliging geplaatst en zal ik de komende dagen niet kunnen deelnemen aan enkele geplande activiteiten. Aangenaam is het niet, maar wel begrijpelijk.

Als vader gaat mijn eerste bezorgdheid op dit moment uit naar mijn vrouw en kinderen. Zij hebben hier niet voor gekozen, maar moeten er wel mee de gevolgen van dragen. Elke ouder zal begrijpen dat dit zwaar om dragen is. We proberen de kinderen zoveel mogelijk af te schermen van wat er gebeurt. Dank om onze privacy te respecteren.

Laat mij duidelijk zijn: de mensen die hierachter zitten, bereiken het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het sterkt mij in de overtuiging dat we moeten blijven strijden. De criminelen voelen zich in het nauw gedreven. Dat gevoel is terecht. Want we zullen de strijd tegen de georganiseerde misdaad blijven voeren, met meer mankracht en middelen dan vroeger.

Tot slot nog één ding. Deze keer was ik het doelwit. Helaas is dit de realiteit waar heel wat mensen bij politie en justitie mee geconfronteerd worden. Iedereen die zich inzet om de georganiseerde misdaad te bestrijden, weet dat dit onvermijdelijk risico’s met zich meebrengt. Van de politieagenten die ’s nachts door onze straten patrouilleren tot de federale procureur. En toch doen ze dit. Uit plichtsbesef. Voor ons. In alle anonimiteit. Ook al kennen ze de risico’s. Ook al hebben dreigingen tegen hen misschien minder weerklank in de media. Het zijn stuk voor stuk helden.

In onze democratische rechtsstaat zullen we nooit plooien voor geweld. Nooit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen