Internationaal27 sep '22 14:14

Kustwacht VS oog in oog met Chinezen en Russen

Auteur: Mark van Harreveld

Een vaartuig van de Amerikaanse kustwacht dat in de Beringzee bij Alaska een routinepatrouille uitvoerde, heeft een ontmoeting gemeld met een Chinese geleide raketkruiser. Later bleek dat het schip van de Chinese marine vergezeld werd door twee andere Chinese schepen én vier Russische marineschepen.

Volgens een verklaring van de kustwacht spotte de US Coast Guard Cutter Kimball tijdens een routinepatrouille op 19 september de Renhai CG 101 raketkruiser, op ongeveer 138 km ten noorden van Alaska's Kiska Island. Twee andere Chinese en vier Russische marineschepen, waaronder een torpedojager, werden later gesignaleerd terwijl ze 'in één formatie met de Renhai opereerden als een gecombineerde oppervlakte-actiegroep in de exclusieve economische zone (EEZ) van de VS', aldus de kustwacht.

Lees ook | VS én NAVO willen grotere aanwezigheid in Noordpoolgebied

Volgens de kustwacht verbraken de Chinese en Russische schepen later hun formatie en verspreidden ze zich. Het Amerikaanse schip kreeg ondersteuning van een Amerikaans C-130 Hercules-vliegtuig.

Lees ook | De ontmoeting tussen Poetin en Xi is om verschillende redenen belangrijk

Arctische ambitie China

De Sino-Russisch-Amerikaanse ontmoeting komt een maand nadat NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg waarschuwde voor de groeiende Chinese belangstelling voor het Noordpoolgebied en de Russische militaire opbouw daar. Stoltenberg zei toen dat Rusland een nieuw Arctisch commando heeft opgezet en honderden nieuwe en voormalige militaire locaties uit het Sovjettijdperk in het Noordpoolgebied heeft geopend, waaronder diepwaterhavens en vliegvelden.

Volgens Stoltenberg heeft China zichzelf uitgeroepen tot een 'bijna Arctische' staat en is het nu van plan de grootste ijsbreker ter wereld te bouwen. 'Beijing en Moskou hebben ook toegezegd de praktische samenwerking in het Noordpoolgebied te intensiveren. Dit maakt deel uit van een verdiepend strategisch partnerschap dat onze waarden en belangen uitdaagt', zei Stoltenberg tijdens een bezoek aan Noord-Canada.

Lees ook | Britten schroeven militaire aanwezigheid Poolgebied op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen