Internationaal26 sep '22 06:58Aangepast op 27 sep '22 11:52

Scholz tekent energiecontracten Midden-Oosten

Auteur: Mark van Harreveld

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft energiecontracten getekend met Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het gaat om LNG-gas, dat de Duitsers minder afhankelijk moet maken van Russisch gas. 'De Duitsers proberen met grote haast de energievoroziening te diversificeren', zegt Duitsland-correspondent Rob Savelberg.

LNG-vriendschap: de Duitse bondskanselier Scholz schudt de hand van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in het al-Salam Palace in Jeddah.
LNG-vriendschap: de Duitse bondskanselier Scholz schudt de hand van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in het al-Salam Palace in Jeddah. (ANP / AFP / Bandar al-Jaloud)

Lees ook | Scholz: 'De ene uitdaging na de andere door energiecrisis'

'Ein Mann, ein Mann, ein Wort, ein Wort.' Volgens Savelberg was het weinig waarschijnlijk dat de deals van Scholz níet zouden doorgaan, de bondkanselier was in een vroeg stadium van de oorlog al bezig met het maken van afspraken met energieleveranciers. In december zullen de eerste leveringen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten richting Duitsland plaatshebben - bij Brunsbüttel aan de ELbe zijn verschillende nieuwe terminals gebouwd voor grote tankschepen. Ook energiereus RDW heeft contracten met Abu Dhabi afgesloten, datzelfde geldt voor de Hoyer Gruppe die 250.000 ton diesel gaat afnemen. 'Elke maand komt er meer energie naar Duitsland.'

Lees ook | Duitsland al bezig met vullen gasopslag voor winter volgend jaar

Puzzelen

Is het genoeg? 'Het is een puzzelsteen, het is nog niet genoeg om de winter door te komen, maar de Duitsers proberen met grote haast de energievoorziening te diversifiëren.' Volgens Scholz gaat het de goede kant op, hij zei dat Duitsland de herfst is doorgekomen, dus dat het met de winter ook wel goed zal komen. Illustratief voor Scholz' optimisme: de extra hoge gasheffing is van tafel.

In zijn zoektocht naar energie is Duitsland er overigens niet vies van vuile handen te krijgen. Zo schudde Scholz de hand van Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het laten vermoorden en verdwijnen van de Saoedische journalist Kashoggi in het Saoedische consulaat in Turkije. 'het laat zien dat er wel kritiek is, maar dat er vooral Realpolitik is.' Slaman

Lees ook | Bondskanselier Scholz tekent gascontracten in Saoedi-Arabië


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen