Internationaal26 sep '22 13:36Aangepast op 26 sep '22 15:45

Brussel hoopt op 'coöperatieve' samenwerking met Rome

Auteur: Mark van Harreveld

De Europese Commissie hoopt op een 'coöperatieve' samenwerking met de nieuwe Italiaanse regering. Dat zegt een woordvoerder van de Commissie. 'Wij wachten nu tot een regering in Italië wordt gevormd', zei hij, nadat hij er in Brussel op had gewezen dat het dagelijks bestuur van de Europese Unie 'nooit' commentaar geeft op het resultaat van nationale verkiezingen.

Lega-leider Matteo Salvini spreekt zijn aanhangers toe in Milaan. Hij schuift graag aan in de meest rechtse regering sinds dictator Benito Mussolini.
Lega-leider Matteo Salvini spreekt zijn aanhangers toe in Milaan. Hij schuift graag aan in de meest rechtse regering sinds dictator Benito Mussolini. (ANP / AFP / Miguel Medina)

Lees ook | 'EU niet in gevaar na Italiaanse verkiezingen'

Voorvrouw Giorgia Meloni van de radicaal-rechtse Fratelli d'Italia heeft gezegd een rechtse regering te willen vormen met Lega en Forza Italia. Het zijn alle drie eurosceptische partijen, in Brussel leven dan ook grote zorgen over een dergelijke nieuwe regering aan het hoofd van één van de grootste economieën uit de eurozone. De vrees bestaat dat Italië eenzelfde kant op zal gaan als Polen en Hongarije, de twee enfants terribles die een loopje nemen met de Europese rechtsstaatregels en daardoor regelmatig op ramkoers liggen met de Commissie.

Lees ook | Rechts blok wint Italiaanse verkiezingen, Meloni wil regering voor 'alle Italianen'

Voorzitter Ursula von der Leyen nam vrijdag alvast een voorschot op een gespannen relatie met Rome door te stellen dat Brussel instrumenten heeft om lidstaten die de rechtsstaat schenden aan te pakken. Dit werd door Rome opgevat als bemoeienis met de verkiezingen en een impliciete dreiging om EU-subsidies in te houden als Italië niet een Brussel goed gezinde koers vaart.

Beluister vandaag de Italië podcast van Donatello Piras en Eveline Rethmeier die vandaag gaat over de Italiaanse verkiezingen en wat dat betekent voor de verhoudingen binnen Europa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen