Internationaal28 sep '22 19:58Aangepast op 29 sep '22 06:27

Liveblog | Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 215 van de oorlog in Oekraïne. In dit liveblog vind je alle laatste updates over het voortdurende conflict en alle gevolgen ervan.

(ANP / EPA / Zurab Kurtsikidze)

Dit liveblog van woensdag 28 september is gesloten, lees de nieuwste updates in Liveblog donderdag 29 september | Erdogan wil onderhoud met Poetin over referenda

Veiligheidsraad buigt zich vrijdag over Nordstream-sabotage

19:23 | De Veiligheidsraad komt vrijdag bijeen om zich te buigen over de gaslekkages in de pijpleidingen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Dat heeft de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde woensdag gezegd tijdens een persconferentie na te zijn ingelicht door Frankrijk, de huidige voorzitter van de VN-Raad.

Rusland had eerder op de dag bij monde van buitenlandwoordvoerster Maria Zacharova gevraagd om dat spoedberaad. Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september het dreigement hebben uitgevoerd ten aanzien van Nordstream 2.

De VS waren sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleiding van Oest-Loega, ten westen van Sint-Peterbsurg, naar Duitsland, die overigens niet in gebruik is genomen. Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand. De Russische veiligheidsdienst FSB heeft de zaak in onderzoek en spreekt volgens persbureau Interfax van 'internationaal terrorisme'.

Nord Stream AG rapporteerde dinsdag 'ongekende schade' die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm. Zweedse seismologen registreerden in het gebied twee explosies. Het scheepvaartverkeer werd geadviseerd op ten minste 8 kilometer afstand te blijven van de lekken. Ook vliegtuigen moesten hun route aanpassen.

Kristoffer Böttzauw, de directeur van het Deens energiebureau, vertelde dat inmiddels al meer dan de helft van het aardgas dat in de leidingen zat naar het zeeoppervlak is geborreld en vervlogen. De rest is er naar verwachting komend weekeinde uit. Volgens klimaatactivisten bevatten de Nordstream 1 en 2 ongeveer 350.000 ton gas. Greenpeace becijferde dat die hoeveelheid te vergelijken is met de uitstoot van bijna 30 miljoen ton CO2, ofwel meer dan twee derde van de jaarlijkse emissie van Denemarken.

Ook de VS werken aan extra sancties tegen Rusland

19:20 | De Verenigde Staten werken samen met bondgenoten aan meer economische sancties tegen Rusland in verband met 'schijnreferenda' die Rusland in bezette regio's van Oekraïne houdt. Dat blijkt uit opmerkingen van woensdag van het hoofd sanctiecoördinatie van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

James O'Brien zei in een verklaring voor de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat dat Washington zich daarbij richt op de knelpunten in de Russische economie en de militaire toeleveringsketens. 'Er zullen meer pakketten komen. We werken aan meer sancties', zei O'Brien tegen de commissie. Volgens O'Brien wordt onder andere gekeken naar de financiële sector en hoogwaardige technologie, onder andere op het gebied van energie-exploitatie.

Rusland stond woensdag op het punt om een deel van Oekraïne te annexeren. Het maakte de stemresultaten bekend van de referenda waaruit zou blijken dat in vier gedeeltelijk bezette provincies steun was voor aansluiting bij Rusland. De referenda worden door Kiev en het Westen weggezet als illegale schijnreferenda, waarbij stemmers onder schot werden gehouden.

De door Rusland gesteunde autoriteiten beweren de referenda in vijf dagen te hebben gehouden op grondgebied dat ongeveer 15 procent van Oekraïne uitmaakt.

De Verenigde Staten hebben verschillende sancties opgelegd aan Moskou na de inval van Rusland in Oekraïne in februari, waarbij steden in puin zijn gelegd en duizenden doden en gewonden zijn gevallen. Washington en zijn G7-partners hebben gezegd dat ze een prijsplafond voor Russische olie zullen instellen, maar zijn terughoudend bij het rechtstreeks aanpakken van grote Russische energiebedrijven.

O'Brien waarschuwde dat het tijd is voor India, dat grote hoeveelheden Russische olie koopt, om zijn geopolitieke positie te herzien. Hij zei ook dat Washington met China zal blijven samenwerken om ervoor te zorgen dat het land de Amerikaanse sancties en het effect ervan op China's betrekkingen met Rusland begrijpt.

Eerder zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Rusland met bijtende sancties moet worden getroffen. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw EU-uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken.

Frans schip met duizend ton hulpgoederen op weg naar Oekraïne

18:33 | Een vrachtschip met meer dan duizend ton hulpgoederen voor Oekraïne aan boord is woensdagmiddag vertrokken uit Marseille. Het is het grootste humanitaire transport van Frankrijk sinds het Russische leger buurland Oekraïne eind februari binnenviel. 'Deze boot belichaamt in feite onze solidariteit', zei minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna die in de Zuid-Franse havenstad op de kade aanwezig was.

Het schip is geladen met materieel ten behoeve van de civiele veiligheid, waaronder vijftien brandweerwagens en reddingsvoertuigen, waterscooters, apparatuur om mijnen op te ruimen en brugdelen met reservemateriaal. Daarnaast zijn er 25 ton aan medische apparatuur en 60.000 voedselrantsoenen aan boord. De totale waarde van de lading is 10 miljoen euro.

'Terwijl Vladimir Poetin opnieuw heeft gekozen voor de vlucht vooruit, nemen wij onze verantwoordelijkheid door niet te bezuinigen op onze steun aan Oekraïne', aldus Colonna, die tijdens haar bezoek aan Kiev al meer hulp had beloofd, zowel humanitair als militair. Ook zij herhaalde woensdag nog eens dat de volksraadplegingen in de bezette en deels kapot geschoten Oekraïense gebieden een 'schijnvertoning' waren.

De Franse vrachtvaarder zet koers naar de Roemeense havenstad Constanta aan de Zwarte Zee om daar naar verwachting op 4 oktober aan te meren. Via Suceava, dicht bij de grens met Oekraïne, zal de lading verder over de weg worden vervoerd.

Ruim de helft van het gas in beschadigde pijpleidingen weggelekt

18:19 | Meer dan de helft van het gas dat in de beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zit is inmiddels weggestroomd. Volgens het Deense Energieagentschap zal het overige gas uiterlijk zondag uit de leidingen zijn weggelekt.

De lekken in de pijpleidingen werden maandag ontdekt nadat de leidingen op verschillende plaatsen in Deense en Zweedse wateren waren gebarsten. De Europese Unie en de NAVO menen dat sabotage de oorzaak is van de beschadigingen. De Deense politie heeft ook een onderzoek ingesteld en werkt daarin samen met de politie in Zweden en Duitsland, vertelde Anne Tonnes, hoofd van de politie in Kopenhagen, tijdens een persconferentie.

De pijpleidingen bevatten in totaal 778 miljoen kubieke meter aardgas. Het weglekken ervan komt overeen met 32 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot van Denemarken, zei het Energieagentschap in een verklaring.

Moskou wil dat Veiligheidsraad zich buigt over Nordstream-lekken

17:17 | De Russische regering wil de VN-Veiligheidsraad bijeen roepen om zich te buigen over de gaslekkages in de pijpleidingen Nordstream 1 en 2 in de Oostzee. Dat heeft de woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, woensdag gezegd op sociale media. Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas.

Rusland is van mening dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september het dreigement hebben uitgevoerd ten aanzien van Nordstream 2, die overigens niet in gebruik is genomen. Volgens het staatspersbureau TASS heeft Zacharova dat op haar Telegram-kanaal laten weten. De VS waren sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleiding van Oest-Loega, ten westen van Sint-Peterbsurg, naar Duitsland.

Nord Stream AG rapporteerde dinsdag 'ongekende schade' die een dag eerder was aangericht aan het buizennetwerk in de buurt van het Deense eiland Bornholm. Zweedse seismologen registreerden in het gebied twee explosies. Volgens het Deens energiebureau is een enorme hoeveelheid aardgas naar het zeeoppervlak geborreld. Het scheepvaartverkeer is geadviseerd op ten minste 8 kilometer afstand te blijven van de lekken. Ook vliegtuigen moeten hun route aanpassen.

Von der Leyen: bijtende sancties tegen Rusland om escalaties

17:00 | De Europese Commissie wil Rusland met 'bijtende sancties' treffen na de recente 'escalatie' rond de oorlog in Oekraïne, hebben Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en EU-buitenlandchef Josep Borrell gezamenlijk in Brussel verklaard. Op tafel liggen een plafond voor olieprijzen, verdere invoerbeperkingen van Russische producten en een nieuw EU-uitvoerverbod van goederen die Moskou militair zou kunnen gebruiken. Ook zouden EU-burgers niet meer in het bestuur mogen zitten van een Russisch bedrijf en worden individuen en bedrijven die de volgens hen 'illegale' referenda in Oekraïne hebben georganiseerd op de sanctielijst gezet.

Het dagelijks EU-bestuur is al enige tijd in onderhandeling met de 27 EU-lidstaten over een nieuw sanctiepakket dat door de recente ontwikkelingen weer meer urgentie hebben gekregen. Dat zijn de volgens Brussel waarschijnlijke Russische sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee, de Russische oproep van 300.000 reservisten, de dreiging met het gebruik van kernwapens door president Vladimir Poetin en de referenda in de bezette delen van Oekraïne. Tot nu toe zijn zeven Europese sanctiepakketten van kracht geworden.

Von der Leyen zei dat het importverbod van Russische goederen, waaronder mogelijk diamanten, Moskou 7 miljard euro aan inkomsten zal kosten. Borrell zei dat de EU nooit de uitslag van de 'nep-referenda' over aansluiting bij Rusland zal erkennen. De lidstaten moeten de voorstellen nog goedkeuren, maar volgens diplomaten zijn ze nog niet zo ver.

Kernoorlog, annexatie of dreigen: wat zijn de opties voor Poetin?

15:37 | Sabotage van Nord Stream 1 en 2, annexatie van bezette gebieden in Oekraïne, mobilisatie van burgers en een nieuwe dreiging om kernwapens in te zetten. Het zijn niet alleen recente ontwikkelingen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar deze gebeurtenissen rechtvaardigen ook de vraag: Welke opties heeft Vladimir Poetin nog?

Kremlin schrapt uitreisverbod mannen na mogelijke interne ruzie

14:43 | De Russische regering heeft besloten geen algemeen uitreisverbod in te stellen voor weerbare mannen, oftewel mannen die geschikt zijn voor de strijdkrachten. Ondanks dat ze het land wel uit mogen, krijgen ze geen nieuw paspoort meer. Het uitreisverbod geldt wel voor mensen die al voor militaire dienst zijn opgeroepen en zich moeten melden, schrijven Russische media.

Een aantal Russische media bericht dat het Kremlin wel degelijk van plan was woensdag alle weerbare mannen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar te verbieden naar het buitenland te gaan. Maar er zouden interne discussies zijn ontstaan over het effect, als gevolg van de heftige reacties in het land op het recente besluit van president Vladimir Poetin 300.000 reservisten voor de oorlog in Oekraïne op te roepen.

In de kringen van het Kremlin is geschokt gereageerd op de kennelijk onvoorziene uittocht van Russen sinds de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie. De organisatie van de mobilisatie bleek bovendien al snel een chaos, omdat de met de uitvoering belaste regionale overheden de instructies verschillend interpreteerden.

Terwijl er overal in het land protestbijeenkomsten tegen de mobilisatie waren, trokken snel honderdduizenden Russen de grens over. Circa 66.000 Russen trokken naar EU-landen en vrijwel alle buurlanden kregen te maken met een enorme stroom Russen die plotseling aan de grens stond. Naar Kazachstan bijvoorbeeld zijn volgens officiële informatie 98.000 Russen vertrokken, maar volgens de Novaya Gazeta zijn het er meer dan 260.000. Georgië en Armenië meldden ook de komst van steeds meer Russen. Andere bestemmingen van inderhaast vertrekkende 'weerbare Russen' zijn naar verluidt onder meer Belgrado, Istanbul, Bakoe en Dubai. De exodus zou het Kremlin ertoe hebben bewogen van het algemene reisverbod af te zien.

Deense minister: inspectie lekken Nord Stream over 1 of 2 weken

13:57 | Het kan één of twee weken gaan duren voordat inspecties uitgevoerd kunnen worden aan de lekkende gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee. Dat meldde de Deense minister van Defensie Morten Bødskov vanuit Brussel. Volgens hem moet het water rond de gaslekkages eerst voldoende kalmeren om te kunnen zien wat er is gebeurd.

De lekkende pijpleidingen liggen op een diepte van ongeveer 80 meter en door de lekkages komt een grote hoeveelheid gas vrij, waardoor er flinke gebieden met borrelend water zijn. Denemarken denkt dat het zeker een week kan duren voordat al het gas in de pijpleidingen is weggelekt.

De lekkages zijn in de buurt van het Deense eiland Bornholm. Denemarken heeft een oorlogsschip en een onderzoekschip naar het gebied gestuurd. De defensieminister zei dat de veiligheidssituatie in de Oostzee erg gespannen is. Hij stelt dat Rusland een aanzienlijke militaire aanwezigheid in de Oostzee-regio heeft.

De Deense premier Mette Fredriksen heeft gezegd dat de lekkages aan Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. Volgens haar kan er geen sprake zijn geweest van een ongeluk.

Duitse veiligheidsdiensten vrezen voor toekomst Nord Stream 1

13:45 | Duitse veiligheidsdiensten vrezen voor het lot van gaspijpleiding Nord Stream 1, waarbij de kans reëel is dat de leiding nooit meer in gebruik genomen kan worden door de enorme lekkages in de Baltische zee. Dat schrijft de Duitse krant Tagesspiegel. Als de lekkages in de pijpleidingen niet met spoed worden gerepareerd, komt er te veel zout water in de leiding terecht wat corrosie kan veroorzaken.

Mocht het lek tijdig gedicht worden is er alsnog een mogelijkheid voor Rusland om gas naar Europa te exporteren door middel van een nog werkende pijpleiding van Nord Stream 2.

Kremlin: beschuldiging Russische sabotage Nord Stream stompzinnig

12:32 | Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zou zitten zijn 'stompzinnig en absurd'. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd. De pijpleidingen lopen van Rusland naar Duitsland via de Oostzee en lekken momenteel grote hoeveelheden gas.

Onder meer Denemarken, Zweden en Polen hebben al gezegd dat er sabotage is gepleegd bij Nord Stream 1 en 2, net als NAVO-baas Jens Stoltenberg. De Europese Commissie denkt ook aan opzet en wil de eigen energie-infrastructuur extra bewaken. Oekraïne sprak zelfs van een terroristische daad door Rusland bij de lekkages.

Peskov zei dat het voorspelbaar is dat er beschuldigingen naar Rusland worden geuit. Volgens hem moeten de lekken nader onderzocht worden en is het nog onduidelijk hoe lang reparaties aan de pijpleidingen zullen duren. De leidingen liggen stil, maar zijn wel gevuld met gas.

Ook zei Peskov dat Amerikaanse bedrijven veel meer winst zullen maken met de gasleveringen aan Europa. Door de lekkages is de onrust op de gasmarkt toegenomen, waardoor de Europese gasprijs hard is gestegen.

De Zweedse nationale seismologische dienst zei dat meetstations maandag krachtige onderzeese ontploffingen hebben gemeten in dezelfde gebieden waar lekkages zijn aan de gaspijpleidingen.

Bezette Oekraïense gebieden vragen Poetin officieel om inlijving

12:17 | De door Rusland geplaatste autoriteiten in de bezette Oekraïense regio's Loehansk en Cherson hebben een verzoek tot toetreding gedaan bij de Russische Federatie. Ze vragen president Vladimir Poetin officieel of hun gebieden ingelijfd kunnen worden door Rusland, nadat een overweldigende meerderheid van de inwoners daarvoor gestemd zou hebben.

Volgens de officiële uitslagen van de referenda heeft 98 procent van de stemmers in Loehansk voor toetreding gestemd en 87 procent van die in Cherson. Volgens Oekraïne en westerse bondgenoten stond de uitslag al vast voordat werd gestemd en heeft Rusland de volksraadplegingen gebruikt als rechtvaardiging voor de invasie. In de andere twee regio's waar gestemd werd, Donetsk en Zaporizja, waren de uitslagen vergelijkbaar.

De Russische leiders van Cherson en Loehansk zeggen deze stap te nemen op basis van 'de beslissing van het volk' en de 'historische keuze' die gemaakt is.

Russische media berichtten dat Poetin de annexatie van de bezette gebieden vrijdag zal aankondigen tijdens een toespraak in de Doema, het Russische parlement. Diezelfde Doema zou 3 en 4 oktober bijeenkomen om de toetreding van de vier regio's te bespreken.

NAVO noemt lekkages Nord Stream sabotage

11:14 | Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de 'sabotage' te hebben besproken met de Deense minister van Defensie.

'We hebben de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen besproken met minister Morten Bødskov van onze gewaardeerde bondgenoot Denemarken. We spraken over de bescherming van kritieke infrastructuur in NAVO-landen', luidt de boodschap.

Deze week werden drie lekkages aan de pijpleidingen in de Oostzee bij Zweden en Denemarken ontdekt. Het vermoeden van opzet werd steeds sterker. Zo mat de Zweedse seismologische dienst maandag krachtige ontploffingen bij Nord Stream 1 en 2. Bovendien liggen de pijpen zo diep onder water en zijn de lekkages zo groot dat een ongeluk onwaarschijnlijk is.

De Europese Commissie sprak ook van vermoedelijke opzet en wil de eigen energie-infrastructuur extra bewaken. Dinsdag verklaarde de Deense premier Mette Fredriksen al dat de schade opzettelijk is veroorzaakt.

Nord Stream 1 en 2 lopen van Rusland naar Duitsland, maar leverden voor het incident beide geen aardgas. Wel zat er gas in de leidingen.

Het Duitse goedkeuringsproces van Nord Stream 2 werd kort voor de Russische inval in Oekraïne stopgezet. Rusland draaide onlangs Nord Stream 1 voor onbepaalde tijd dicht. Dat zou formeel wegens ongeplande reparatiewerkzaamheden nodig zijn, maar Europese landen gaan ervan uit dat dit een vergelding is voor de Europese steun aan Oekraïne.

Uitslagen schijnreferenda allesbehalve verrassend, maar zeker zorgwekkend

10:18 | De uitslagen van de schijnreferenda in het oosten van Oekraïne zijn binnen en zijn tevens weinig verrassend: het merendeel van de inwoners aldaar is vóór toetreding tot Rusland. Dat betekent dat nog maar weinig een snelle annexatie van Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson in de weg staat.

Nord Stream-lek 'geen aanval op Zweden', EU dreigt met acties

09:50 | De vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is geen aanval op Zweden. Dat verklaarde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde tegenover de publieke omroep SVT. De Europese Unie dreigt met harde acties tegen degenen die de energiezekerheid van Europa verstoren.

'Dit is geen aanval op Zweden, want het is niet in ons territorium', zei Linde. 'Het is een internationaal incident.'

Deze week werden drie lekkages aan de pijpleidingen onder de Oostzee bij Zweden en Denemarken ontdekt. Het vermoeden van opzet werd steeds sterker. Zo mat de Zweedse seismologische dienst maandag krachtige ontploffingen bij Nord Stream 1 en 2. Bovendien liggen de pijpen zo diep onder water en zijn de lekkages zo groot dat een ongeluk onwaarschijnlijk is.

Volgens Denemarken en Zweden deden de explosies zich buiten hun territoriale wateren voor. De Verenigde Staten hebben hulp aangeboden voor het onderzoek naar de toedracht van de schade aan de gaspijpleidingen.

Josep Borrell, buitenlandcoördinator van de Europese Commissie, meldde erg verontrust te zijn door de lekkages, die ook volgens Brussel opzettelijk zijn veroorzaakt. 'Veiligheids- en milieukwesties hebben nu de grootste prioriteit. Deze incidenten zijn geen toeval en raken ons allemaal', schrijft hij. 'Iedere opzettelijke verstoring van de Europese energie-infrastructuur is onacceptabel en kan rekenen op een robuuste en verenigde reactie.'

Borrell kondigde ook 'verdere stappen aan om de veerkracht van onze energiezekerheid te vergroten.'

De Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkēvičs betuigde op Twitter steun voor Denemarken en schreef: 'Het lijkt erop dat we een nieuwe fase van hybride oorlogsvoering ingaan.'

EU: referenda in Oekraïne zijn illegaal en de uitslagen vervalst

De referenda die de afgelopen dagen in het zuidoosten van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn 'illegaal en de uitslagen zijn vervalst'. Dit zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell. De stembusgang in door Rusland bezette delen van Oekraïne is 'een nieuwe schending van de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne', aldus Borrell.

Bijna alle kiezers hebben zich volgens de machthebbers in de regio's waar is gestemd, uitgesproken voor aansluiting bij de Russische Federatie. Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda al meermaals gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. Mogelijk stelt de Russische president Vladimir Poetin vrijdag in een toespraak tot het parlement dat Rusland de gebieden die naar schatting 15 procent van Oekraïne beslaan, zal annexeren.

Kiev heeft in een reactie laten weten dat het land doorgaat de 'tijdelijk bezette gebieden te bevrijden'. Oekraïne heeft daarbij opnieuw opgeroepen 'aanzienlijk meer' militaire hulp te sturen en meer sancties tegen Rusland af te kondigen. Bondskanselier Olaf Scholz heeft beklemtoond dat het beleid van de Bondsrepubliek jegens Rusland en Oekraïne niet verandert door de 'nepreferenda'.

De volksraadpleging was in vier provincies waar ook voor de Russische inval in februari veel Russisch als eerste taal werd gesproken en waar in de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk al sinds 2014 een burgeroorlog woedt tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense strijdkrachten en milities.

Energiedeskundige: Pijpleidingen Oostzee 'punt van zorg'

07:50 | Het lijkt er steeds meer op dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 het gevolg zijn van sabotage. Energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft en Clingendael wijst erop dat er meer leidingen in het gebied lopen. 'Het gaat nu om pijpleidingen uit Rusland, maar er lopen in hetzelfde gebied ook pijpleidingen uit Noorwegen en die zijn echt cruciaal voor de Europese gasvoorziening. Als daar hetzelfde mee zou gebeuren, dan hebben we echt een heel groot probleem.'

Meloni: nieuwe Italiaanse regering zal Oekraïne steunen

06:45 | De winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, heeft Oekraïne verzekerd dat de nieuwe regering van Italië volledige steun aan het land zal bieden. 'Je weet dat je kan rekenen op onze loyale steun voor de vrijheid van het Oekraïense volk. Blijf sterk en blijf standvastig in je geloof!', zei Meloni in een tweet, gericht aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Zelenski had eerder op Twitter zijn felicitaties overgebracht aan de conservatieve en nationalistische Meloni, die zondag met de rechts-radicale partij Fratelli d'Italia 26 procent van de stemmen won en vermoedelijk de eerste vrouwelijke premier van Italië wordt.

Meloni liet zich in het verleden positief uit over de Russische president Vladimir Poetin, maar ze heeft de oorlog in Oekraïne wel veroordeeld en steunt de sancties van de Europese Unie tegen Rusland. De andere kopstukken uit haar rechtse alliantie met wie ze een regering probeert te vormen, Matteo Salvini van de partij Lega en Silvio Berlusconi van Forza Italia, hebben echter wel kritiek geuit op de sancties. Bovendien is oud-premier Berlusconi al jarenlang bevriend met Poetin.

Noord-Koreaanse meerderheid in bezet Oekraïne stemt vóór Russische annexatie

07:00 | De schijnreferenda in Donetk, Loehansk, Zaporizja en Cherson zitten erop. En volgens de eerste uitslagen hebben de inwoners, zoals verwacht, met een overweldigende meerderheid vóór toetreding gestemd. Russische staatsmedia melden dat de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne zich willen aansluiten bij Rusland, de deur naar annexatie staat wagenwijd open. 'Het zijn Noord-Koreaanse uitslagen', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Superjacht gesanctioneerde Rus geveild voor ruim 39 miljoen euro

02:00 | Een superjacht dat voorheen eigendom was van de gesanctioneerde Russische zakenman Dmitrij Pumpianski is geveild voor een bedrag van ruim 39 miljoen euro, heeft een rechtbank in Gibraltar dinsdagavond gemeld. Voor verschillende toevoegingen aan het jacht, zoals benodigdheden voor de opslag van wijn en andere alcohol aan boord, is bovendien nog een aanvullend bedrag van ruim een half miljoen euro geboden.

Het was de eerste keer dat een superjacht openbaar werd geveild sinds de Russische inval in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog dringen autoriteiten erop aan om de jachten van rijke Russen wereldwijd aan de ketting te leggen.

Van wie het hoogste bod afkomstig was, is niet bekendgemaakt. Het Britse veilinghuis dat de veiling organiseerde maakte vorige maand al bekend dat in totaal 63 biedingen waren binnengekomen. Aan het schip hing naar verluidt een prijskaartje van zo'n 63 miljoen pond, omgerekend ruim 74 miljoen euro. Maar de verwachting was van tevoren al dat het jacht voor minder zou worden verkocht.

Het 73 meter lange luxejacht Axioma heeft onder meer een overloopzwembad en een 3D-bioscoop. In maart werd de Axioma in Gibraltar in beslag genomen door de autoriteiten van de Britse exclave op het zuidelijkste punt van Europa. Het schip ging onder de hamer, nadat het Pumpianski niet lukte een lening van ruim 21 miljoen euro terug te betalen aan de Amerikaanse bank JPMorgan Chase. De bank verzocht Pumpianski de lening af te lossen, nadat hij door de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op de sanctielijst werd geplaatst vanwege de oorlog in Oekraïne. Hierdoor werden zijn aandelen bevroren.

VS steunen Oekraïne met nieuw wapenpakket van 1,1 miljard dollar

01:10 | De Verenigde Staten bereiden een nieuw wapenpakket voor ter waarde van 1,1 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) om Oekraïne te steunen in de oorlog tegen Rusland. Volgens Amerikaanse officials wordt de steun binnen enkele dagen officieel aangekondigd.

Het nieuwe pakket zal onder meer Himars-raketinstallaties, bijgaande munitie, anti-dronesystemen en radarsystemen bevatten. Daarnaast zijn ook reserveonderdelen en geld voor trainingen en technische ondersteuning inbegrepen.

De VS hebben sinds het uitbreken van de oorlog al ruim 15 miljard dollar aan militaire steun aan Oekraïne gegeven.

Naast een nieuw wapenpakket, bereidt Washington ook nieuwe sancties tegen Rusland voor. Aanleiding voor de sancties zijn de referenda in vier bezette regio's in Oekraïne over aansluiting bij Rusland. Russische officials claimen dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. Oekraïne en westerse bondgenoten zien de referenda echter als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond.

Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

21:10 | Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 85 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. De zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk heeft nog geen voorlopige uitslag gepubliceerd.

In Cherson is 76 procent van de stemmen geteld en daarvan zou 86 procent hebben gestemd voor toetreding tot Rusland. In Zaporizja heeft 92,9 procent van de inwoners voor gestemd, na het tellen van 71 procent van de stemmen. De inwoners van Loehansk stemden met 98,5 procent voor toetreding, nadat 57,7 procent is geteld. Volgens exitpolls zou dat percentage in Donetsk op kunnen lopen tot 99 procent.

De stembussen sloten dinsdag om 16.00 uur lokale tijd, nadat inwoners vijf dagen de tijd hadden om te stemmen. In de regio's Loehansk en Zaporizja werd bekendgemaakt dat de opkomst hoog zou zijn geweest. Meer dan 90 procent van de stemgerechtigden zou hebben gestemd.

Oekraïne en de westerse bondgenoten gaan ervan uit dat de referenda doorgestoken kaart zijn en dat de uitslag al vaststond. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bezwoer dinsdag dat het Westen Russische annexatie van Oekraïens grondgebied nooit zal erkennen. Zijn Franse collega Catherine Colonna noemde de referenda een 'maskerade' die meer sancties zal uitlokken en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg noemde de stembusgang een 'schijnvertoning'.

De Verenigde Staten kondigden aan dinsdag in de Veiligheidsraad met een resolutie te komen waarin de referenda worden veroordeeld en waarin Rusland wordt verplicht zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Maar Russische staatsmedia verwachten dat Poetin vrijdag de annexatie van de gebieden officieel zal aankondigen in een toespraak in het Russische parlement. Als hij de regio's annexeert, zou hij iedere Oekraïense beschieting kunnen zien als een directe aanval op Russisch grondgebied. De president heeft afgelopen week gezegd kernwapens te kunnen gebruiken om zijn territorium te verdedigen.

Dinsdag 27 september

Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

19:25 | Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

Volgens het Witte Huis is de oorlog van de Russische president Vladimir Poetin 'onpopulair' bij de bevolking. Veel mensen zouden vluchten naar het buitenland om niet te worden opgeroepen voor het leger. De Verenigde Staten zullen 'ongeacht de nationaliteit, iedere asielaanvraag los beoordelen'.

Binnen de Europese Unie is er discussie over het opvangen van Russische deserteurs. Als het aan Polen en de Baltische staten ligt, komt er niemand meer binnen. Andere landen, waaronder Nederland, zijn er niet voor om de grenzen te sluiten. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zei vrijdag dat gevluchte reservisten een asielaanvraag kunnen indienen.

Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

18:20 | Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

De meeste Russen reisden naar Finland en Estland. De afgelopen vier dagen kwamen 30.000 Russische burgers in Finland aan. Ook andere buurlanden van Rusland melden stijgende aantallen Russen die er hun toevlucht zoeken sinds de mobilisatie. Al bijna 100.000 Russen reisden naar buurland Kazachstan. In Georgië arriveren al twee keer zoveel Russen als voorheen.

Frontex gaat ervan uit dat de komende tijd nog meer Russen zich zullen melden bij grensovergangen met EU-landen als gevolg van de mobilisatie. Op langere termijn verwacht de organisatie dat meer mensen vanuit Oekraïne en Rusland illegaal de EU proberen binnen te komen. Frontex verwacht dat dat ook zal gebeuren als Rusland de grenzen gaat sluiten voor dienstplichtigen.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, kwamen ruim 1,3 miljoen Russen naar de EU over land en reisden er 1,27 miljoen Russen ook weer terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen