Internationaal29 sep '22 13:49Aangepast op 30 sep '22 10:19

'Duizenden bedrijven bedreigd door energiecrisis'

Auteur: BNR Webredactie

Door de gestegen energieprijzen dreigen duizenden bedrijven in de Europese Unie om te vallen. Dat schrijft werkgeverslobbygroep BusinessEurope in een brief aan voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De brancheorganisatie vindt dat Brussel snel moet optreden om de klappen voor het bedrijfsleven te verzachten.

Volgens de brancheorganisatie zijn de hoge prijzen voor gas en elektriciteit een directe bedreiging voor veel bedrijven, van groot tot klein. 'De huidige staat van energieprijzen vormen een onmiddellijk risico op productieverlies en de sluiting van duizenden Europese ondernemingen', aldus de lobbygroep in de brief.

Door de gestegen energieprijzen dreigen duizenden bedrijven in de Europese Unie om te vallen.
Door de gestegen energieprijzen dreigen duizenden bedrijven in de Europese Unie om te vallen. (Unsplash)

Lees ook | Aluminiumfabriek stilgelegd door torenhoge energieprijzen

'Kwestie van overleven'

BusinessEurope stelt dat een urgente oplossing voor de energiecrisis op Europees niveau nodig is, het gaat om een 'kwestie van overleven'. De organisatie spreekt van een buitengewone en kritieke situatie op de energiemarkt.

Naar schatting zou 70 procent van de kunstmestproductie in Europa al zijn stilgelegd en is 50 procent van de aluminiumproductie al verloren gegaan, zegt de lobbygroep. De vrees is nu dat veel ondernemingen, met name energie-intensieve bedrijven, zich permanent buiten Europa gaan vestigen als gevolg van de hoge energiekosten.

Lees ook | 'Bedrijven ontvluchten Europa door CO2-taks'

Lees ook | EU-ministers steggelen over Europees prijsplafond voor gas

Vrijdag wordt overlegd door de EU-energieministers over de crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen