Internationaal29 sep '22 15:00Aangepast op 30 sep '22 10:20

Biden verklaart orkaan Ian tot grote ramp voor Florida

Auteur: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. Daardoor kunnen inwoners van de getroffen gebieden aanspraak maken op financiële hulp en andere hulpmiddelen, zoals tijdelijk onderdak en reparaties aan hun huis. Biden heeft federale hulp opgeroepen om lokale hulpverleners te ondersteunen bij reddingsoperaties.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp.
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de situatie in de staat Florida als gevolg van de orkaan Ian uitgeroepen tot grote ramp. (Ricardo ARDUENGO / AFP)

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, had de president gisteren verzocht om de orkaan tot grote ramp voor de hele staat uit te roepen. 'Deze storm heeft een grote invloed op Florida', zei hij. Ook de vertegenwoordigers van Florida in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hadden hiertoe opgeroepen.

Ian kwam gisteren in het westen van Florida aan land als een orkaan van de op een na zwaarste categorie 4 en veroorzaakte onder meer ernstige overstromingen. 2,6 miljoen huishoudens en bedrijven zitten donderdagochtend (lokale tijd) zonder stroom, meldt Poweroutage.us, dat van ruim 11 miljoen klanten in Florida bijhoudt of het licht nog brandt. Er zijn geen officiële meldingen van doden of gewonden. De orkaan is inmiddels afgezwakt tot storm.

Lees ook | Ian richt catastrofe aan in Florida, South Carolina zet zich schrap


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen