Internationaal28 sep '22 16:59Aangepast op 29 sep '22 13:49

Bank of England 'vernedert' politiek met opkopen obligaties

Auteurs: BNR Webredactie en Hidde van Slooten

De Bank of England (BoE) koopt ‘tijdelijk’ Britse staatsobligaties op om de omhooggeschoten rente op de obligaties te drukken. De bank acht deze actie noodzakelijk om in te grijpen omdat de stabiliteit van het land in gevaar is.

Bank of England koopt obligaties omdat de stabiliteit van het land in gevaar is na de plannen van Minister van Financiën Kwasi Kwarteng
Bank of England koopt obligaties omdat de stabiliteit van het land in gevaar is na de plannen van Minister van Financiën Kwasi Kwarteng (ANP)

Sinds vorige week vrijdag stonden de obligatiekoersen in het Verenigd Koninkrijk onder grote druk. De financiële chaos ontstond na de bekendmaking van plannen voor belastingverlagingen. De waarde van de Britse pond ging fors omlaag terwijl de zorgen om een enorme overheidsschuld en een aankomende recessie juist groeiden. De rentes gingen door het dak, waardoor de BoE ingrijpen als enige optie zag.

Positief

'De markten reageerden positief op het besluit van de BoE. De effectieve rendementen op Britse staatsobligaties daalden direct na het nieuws met een procentpunt naar iets onder de 4 procent', vertelt redacteur kapitaalmarkten Marcel de Boer van het FD.

Lees ook | Truss ontvangt felle kritiek op economisch beleid: 'Vergroot ongelijkheid'

Ongelofelijk

Politici beschouwen de ingreep volgens De Boer als een vernedering. 'Een conservatief parlementslid vond het ongelofelijk dat de Britse centrale bank moest ingrijpen om het land te beschermen van de eigen regering.'

De regering is voorlopig nog niet van plan de plannen te wijzigen. 'Truss is gekozen op basis van deze ideeën. Haar achterban bestaat voornamelijk uit rijkere Britten die profiteren van het nieuwe beleid. Daarnaast gelooft de regering sterk in het principe dat wanneer rijke mensen minder belasting betalen, ze meer geld in de economie zullen stoppen, waar dan weer iedereen van zou moeten profiteren', zegt De Boer.

Lees ook | Kelderend pond heeft gevolgen, ook voor Nederlandse bedrijven

Hij verwacht dat de financiële chaos in het Verenigd Koninkrijk nog niet ten einde is. 'De pond zal voorlopig nog wel dalen, waardoor de import duur zal blijven. Met als gevolg een nog hogere inflatie.'

Lees ook | Chaos in het Verenigd Koninkrijk: 'Pensioenfondsen vielen bijna om'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen