Internationaal29 sep '22 08:46Aangepast op 30 sep '22 13:23

Waarom het Westen naar Rusland wijst als saboteur Nord Stream

Auteur: BNR Webredactie

CNN meldt op basis van Europese inlichtingenbronnen dat er rond het moment van de explosies aan de Nord Stream pijpleidingen Russische marineschepen en onderzeeërs aanwezig waren. 'Als het als een eend praat en loopt, dan is het waarschijnlijk een eend', antwoordt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg op de vraag wie verantwoordelijk is voor de lekkages.

In totaal zijn er vier lekkages gevonden in de Russische gaspijpleidingen. Daarvan bevinden zich twee in de Deense economische zone en twee in de Zweedse economische zone.

Lees ook | Vierde lek in Nord Stream-pijpleiding gevonden

'Het zijn naar alle waarschijnlijkheid Russen die het hebben gedaan. Maar ik weet niet of het van deze schepen komt. Op FlightRadar was ook te zien dat er een onherkenbaar vliegtuig in het gebied aanwezig was. Dus het kan ook zijn dat er vanuit de lucht iets is gebeurd, maar dat weten we niet', benadrukt Hammelburg. 'Maar dat het een Russische aanval is geweest, staat voor mij wel vast.'

In totaal zijn er vier lekkages gevonden in de Russische gaspijpleidingen. Daarvan bevinden zich twee in de Deense economische zone en twee in de Zweedse economische zone.
In totaal zijn er vier lekkages gevonden in de Russische gaspijpleidingen. Daarvan bevinden zich twee in de Deense economische zone en twee in de Zweedse economische zone. (ANP / AFP)

In de VN Veiligheidsraad zal vrijdag de sabotage aan Nord Stream besproken worden. 'Rusland heeft om die zitting gevraagd vanwege de beschuldiging van 'ons terrorisme'', zegt Hammelburg. 'Rusland kiest de aanval. Het parket van de procureur van Rusland heeft een strafzaak aangekondigd, in verband met 'internationaal terrorisme'. Daarom vraagt Moskou ook een zitting aan in de VN Veiligheidsraad', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn.

Rusland in de tegenaanval

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, reageerde eerder al op de beschuldigingen vanuit het Westen. 'Die zei: 'Waarom zouden we dit doen? Dit is toch ons Europese gastransport dat nu naar de gallemiezen is?' Ik verwoord het als de aanval kiezen, omdat ze in de verdediging worden gedrukt', zegt Hahn.

Lees ook | Ruben Brekelmans (VVD): 'Sabotage Nord Stream 1 en 2 is een wake-upcall'

Ook beweerde de Russische ambassade in de Verenigde Staten juist dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn gesignaleerd in de buurt van de pijpleidingen.

Hammelburg ziet ook de zorgen rijzen over andere belangrijke infrastructuur die zich in de Oostzee bevindt. 'Er zijn nu ook zorgen over andere aanvoer- en pijpleidingen naar ons toe. Maar je hebt ook telefoonkabels en internetverbindingen. Er wordt nu, terecht, aan alle kanten gedacht hoe die infrastructuur beter beschermd kan worden.'

Lees ook | VN Veiligheidsraad bespreekt sabotage Nord Stream 1 en 2


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen