Internationaal29 sep '22 12:15Aangepast op 30 sep '22 10:27

Kremlin kondigt annexatie Oekraïense gebieden aan: 'Poetin is strategisch behendig'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin zal vrijdag de bezette gebieden in Oekraïne officieel annexeren. Vrijdag zal de inlijving van de gebieden vastgelegd worden, zo meldt het Kremlin. De annexatie volgt na schijnreferenda, waarbij met Noord-Koreaanse meerderheden aangetoond moest worden dat de inwoners van de gebieden voorstander zijn van aansluiting bij Rusland.

Poetin zal de annexatie verder toelichten tijdens een toespraak voor de Doema, het Russische parlement. 'De vorm van de annexatie is nog wel de vraag', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Dmitri Rogozin zou al aangewezen zijn als president van het nieuwe district. Rogozin was eerder vicepremier, NAVO-gezant en hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma.

Lees ook | Waarom het Westen naar Rusland wijst als saboteur Nord Stream

Vervolg van oorlog

'Het lijkt er dan op alsof het gebied een soort negende regio wordt van de Russische federatie, als het allemaal wordt samengevoegd', zegt Hahn. Dan ontstaat direct de vraag wat de annexatie betekent voor de oorlog in Oekraïne. Mocht Oekraïne gewoon doorgaan met het heroveren van hun gebieden, zal er een reactie vanuit Poetin verwacht worden, zoals hij ook meermaals aangaf.

Poetin zal de annexatie mogelijk bekendmaken tijdens een toespraak voor de Doema, het Russische parlement. 'De vorm van de annexatie is nog wel de vraag', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn.
Poetin zal de annexatie mogelijk bekendmaken tijdens een toespraak voor de Doema, het Russische parlement. 'De vorm van de annexatie is nog wel de vraag', zegt Europaverslaggever Geert Jan Hahn. (ANP / Associated Press)

'In de vorige speech zag je duidelijk dat hij nucleaire dreigingen uitte, vooral in defensief verband. Maar dat was los van de gebieden die Rusland nu illegaal wil annexeren.' Hahn kijkt dan ook uit naar Poetins speech van vrijdag. 'Misschien dat daar dan meer duidelijkheid over komt, maar ik zit er natuurlijk niet op te wachten.'

Feeststemming op Rode Plein

Rusland bereidt ondertussen al een soort 'feest' voor, bij de bekendmaking van de annexatie. 'Op het Rode Plein in Moskou wordt al een soort feeststemming voorbereid met schermen met daarop teksten dat de Oekraïense gebieden Russisch zijn', observeert buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De buitenlandcommentator vindt het ook bijzonder hoe Poetin keer op keer het Westen in het nauw weet te brengen. 'Sinds de oorlog is begonnen wordt het Westen continue in het defensief gedrukt. Poetin brengt almaar andere elementen in de oorlog. Strategisch doet hij het, vind ik, buitengewoon behendig.' Volgens Hahn heeft dat ook te maken met Rusland dat andere spelregels volgt. 'Poetin en het Kremlin mogen alles doen van zichzelf. Zij mogen met mensenlevens spelen, als je kijkt naar wie er allemaal worden gemobiliseerd.'

Oekraïne heeft al aangegeven 'lak te hebben' aan de annexatie en door te gaan met de gebieden te bevrijden vertelt Ruslandcorrespondent Joost Bosman. 'Wat de reactie van Het Westen wordt op de annexatie is nog onduidelijk. Er is ook niet zoveel meer wat ze kunnen doen na alle sancties die ze al hebben opgelegd.'

Lees ook | Rusland houdt ceremonie voor annexatie Oekraïense regio's


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen