Internationaal29 sep '22 13:32Aangepast op 29 sep '22 14:38

Hongarije gaat nieuw sanctiepakket niet steunen

Auteur: Remy Kock

Als het aan Hongarije ligt, steunt het land het achtste Europese sanctiepakket tegen Rusland niet als daar energiegerelateerde sancties tussen zitten. Dat zei Gergely Gulyás, de stafchef van de Hongaarse premier Viktor Orbán, vandaag.

Hongarije wil een nieuw sanctiepakket niet steunen als er energiesancties in zitten, dat zei de stafchef van Viktor Orban, Gergely Gulyás.
Hongarije wil een nieuw sanctiepakket niet steunen als er energiesancties in zitten, dat zei de stafchef van Viktor Orban, Gergely Gulyás. (ANP / Associated Press)

'Hongarije heeft al veel gedaan om Europese eenheid te behouden, maar als er energiemaatregelen in het sanctiepakket terechtkomen, kunnen en zullen we het niet steunen', aldus Gulyás. 'We wachten op een laatste, volledige lijst aan sancties waar we vervolgens over in gesprek kunnen.'

Lees ook | Brussel komt met nóg meer sancties tegen Rusland

De EU stelde gisteren een nieuw sanctiepakket tegen Rusland voor, waarbij de handelsrestricties verder worden aangescherpt, meer bedrijven op een zwarte lijst terechtkomen en een prijsplafond voor olie voor derden. Veel strenger dan de bestaande sancties is het nieuwe pakket niet. Zo wordt de import van Russische diamanten - zoals gevraagd door Polen en de drie Baltische landen - niet meegenomen in het nieuwe pakket.

Unanimiteit

Om sancties door te kunnen voeren echter is er een volledige unanimiteit tussen de lidstaten nodig, en Orbán heeft zich nu uitgesproken tégen een nieuw sanctiepakket. Eerder deze week stelde hij nog dat de sancties 'gefaald' hebben, terwijl de explosief gestegen energieprijzen een flinke klap aan Europese economieën hebben toegebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen