Internationaal30 sep '22 06:13Aangepast op 30 sep '22 10:50

Rusland houdt ceremonie voor annexatie Oekraïense regio's

Auteurs: ANP en BNR Webredactie

Rusland annexeert later vandaag de bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Ook houdt hij dan een toespraak, deze is live te volgen via BNR.

'Hij heeft beide kamers van het parlement uitgenodigd in het Kremlin, waarin hij zal aankondigen dat de vier gebieden bij Rusland komen te behoren', zegt correspondent Joost Bosman. De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn ook bij de ceremonie aanwezig om de overeenkomst met Rusland te ondertekenen.

'Verzoek om toetreding'

Zij vroegen eerder deze weel om toetreding tot de Russische Federatie nadat referenda in de vier regio's met grote meerderheden hadden uitgewezen dat zij deel van Rusland uit willen maken. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent voorstemmers, het laagste percentage stemmen voor annexatie was 87 procent in Cherson.

Inwoners van de gebieden zullen volgens correspondent Bosman in eerste instantie niet veel merken van de annexatie. 'Je mag hopen dat ze een Russisch pensioen krijgen, maar waarschijnlijk zal Rusland zich ook willen bemoeien met de wederopbouw.'

Liveblog | Dag 217 van de oorlog in Oekraïne

Schijn

Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren. Voor vandaag heeft hij de belangrijkste defensie- en veiligheidsofficials van zijn land bijeengeroepen voor een noodvergadering.

Lees ook | Kremlin kondigt annexatie Oekraïense gebieden aan: 'Poetin is strategisch behendig'

Op het Rode Plein in het centrum van Moskou is een concert om de inlijving van de vier regio's te vieren. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daar was Poetin ook bij aanwezig.

De toespraak van Vladimir Poetin later vandaag is live te horen op BNR.

Lees ook | 'Erdogan manoeuvreert zich in de positie van sussende staatsman op het wereldtoneel'

(ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen