Internationaal30 sep '22 14:43Aangepast op 3 okt '22 09:40

Poetin bekrachtigt annexatie Oekraïense gebieden: 'Verdedigen het land met alle middelen'

Auteur: BNR Webredactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft de annexatie van de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bekrachtigd. Met de annexatie heeft Poetin ongeveer vijftien procent van Oekraïne illegaal ingenomen. 'De bevolking heeft besloten', zei Poetin in een toespraak voor de Doema, het parlement van Rusland.

De Russische leider verklaarde dat de inwoners van deze vier regio's het Russisch staatsburgerschap 'voor altijd' krijgen toegekend. Een omineuze voorbode voor het verdere verloop van het conflict.

Poetin stelde dat het besluit van de bevolking gebaseerd is op 'de geschiedenis', daarbij verwees hij dat mensen van hun 'moederland zijn weggerukt' toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel. Daarbij benadrukte hij wel dat hij niet de Sovjet-Unie wil reanimeren.

De Russische president Poetin heeft de annexatie van de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bekrachtigd.
De Russische president Poetin heeft de annexatie van de Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja bekrachtigd. (YouTube)

De Russische heerser waarschuwde ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski, in het geval de geannexeerde gebieden worden aangevallen. 'We zullen het land met alle middelen verdedigen.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De annexatie van de gebieden volgt na zeer omstreden referenda die Rusland hield. Bij de referenda waren geen onafhankelijke internationale toezichthouders. Ook werden mensen gedwongen te stemmen, onder toeziend oog van zwaar bewapende Russische militairen. Rusland meldde dat de inwoners van de gebieden met 'overweldigende meerderheden' voor inlijving stemden. De overwinningsuitslagen verschilden van 87 procent tot en zelfs 99 procent.

Na de schijnreferenda hebben de pro-Russische leiders van de gebieden formeel om inlijving gevraagd bij Rusland. Het Russische parlement moet maandag officieel nog instemmen, al is tegenstand onwaarschijnlijk.

Escalatie oorlog

De inlijving van de Oekraïense gebieden door Rusland is ook een escalatie in de oorlog. Het Kremlin stelde al dat een aanval op de geannexeerde gebieden gezien wordt als een 'agressie tegen Rusland zelf'. Daarbij werd toegevoegd dat Rusland door blijft vechten om de hele Donbas-regio te veroveren.

'Hij liegt gewoon vrolijk door'

In zijn toespraak verwees Poetin naar het eerste hoofdstuk van het handvest van de Verenigde Naties. En dat is een interessante draai, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg

In dat hoofdstuk wordt de integriteit en soevereiniteit van elke lidstaat gegarandeerd. Poetin zegt dat hij met het inlijven van die landen, juist voldoet aan dat deel van het handvest. Pieter Cobelens, voormalig chef van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, heeft geen woorden voor het argument van Poetin. ‘Hij liegt gewoon vrolijk door.’

Poetin riep ‘het regime’ in Kiev op tot een staakt het vuren, maar gaf daarbij aan dat er niet gesproken kon worden over de zojuist geannexeerde gebieden. ‘Dit is dus het tegenovergestelde van een uitgestoken hand’, zegt Bernard Hammelburg in reactie op de toespraak. ‘Poetin weet zelf ook wel dat Kiev hier niet mee akkoord gaat’, voegt Hans van Koningsbrugge toe, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Waarom zou Kiev dit doen?’

Lees ook| Douma buigt zich over annexatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen