Internationaal30 sep '22 12:54Aangepast op 30 sep '22 13:11

Waarom Charles op geld de andere kant op kijkt

Auteur: BNR Webredactie

Nog voor Kerstmis zullen nieuwe munten van het Britse pond met het portret van koning Charles in omloop komen, in eerste instantie alleen op speciale herdenkingsmunten van 5 pond en 50 pence. Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die de blik naar rechts had gericht.

Koning Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die naar rechts keek
Koning Charles kijkt naar links op de munten, in tegenstelling tot zijn moeder die naar rechts keek (ANP / EPA)

Volgens een Britse traditie kijken opeenvolgende vorsten de andere richting uit op de munt dan hun voorganger. Hoewel de reden hiervoor niet zeker is, kan het zijn begonnen omdat Charles II Oliver Cromwell en het Gemenebest de rug wilde toekeren, meldt de Britse Royal Mint.

Lees ook | Wat worden de uitdagingen van koning Charles III?

De aloude traditie gaat in elk geval door tot op de dag van vandaag, wat betekent dat koning Charles III op zijn munten naar links zal kijken, terwijl koningin Elizabeth II naar rechts kijkt.

Elizabeth blijft

Voorlopig zullen de munten met het portret van Charles circuleren naast de munten met het portret van Elizabeth. Omdat munten zo'n twintig jaar meegaan zullen de 27 miljard munten met de overleden koningin erop niet uit de circulatie worden gehaald, tenzij ze versleten of beschadigd zijn.

Bankbiljetten met het portret van koning Charles laten langer op zich wachten. De nieuwe bankbiljetten worden naar verwachting tegen het einde van het jaar onthuld en moeten medio 2024 in omloop komen, zo maakte de Bank of England eerder deze week al bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen